Ο επικεφαλής του Instagram Mosseri θα απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών

, Ο επικεφαλής του Instagram Mosseri θα απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής του Instagram Adam Mosseri θα εμφανιστεί ενώπιον μιας υποεπιτροπής εμπορίου της Γερουσίας για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών. Είναι η πρώτη εμφάνιση του Mosseri στο Κογκρέσο και η πρώτη ακρόαση που απευθύνεται συγκεκριμένα στο Instagram ξεχωριστά από το Facebook.

Η ακρόαση, με τίτλο Protecting Kids Online: Instagram and Reforms for Young Users, θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Γερουσία στις 14:30 ET.

Το Instagram έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αυξανόμενης ανησυχίας από νομοθέτες και γονείς, μετά από μια έκθεση βόμβα στη Wall Street Journal βασισμένη σε έγγραφα που παρείχε η καταγγέλλουσα Frances Haugen. Αυτά τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι το Facebook γνώριζε καλά ότι το Instagram είναι «τοξικό» για τους έφηβους χρήστες του και ότι οι αλγόριθμοί του θα μπορούσαν να τους κατευθύνουν σε περιεχόμενο που μπορεί να ενθαρρύνει τον αυτοτραυματισμό. Οι νομοθέτες είπαν ότι θέλουν να σκληρύνουν τους νόμους για το απόρρητο των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του Νόμου για την Προστασία του Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο (COPPA), και επιδιώκουν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν ειδικά στο Facebook και το Instagram.

Τον Οκτώβριο, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal (D-CT) έγραψε μια επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, ζητώντας από την εταιρεία να εξηγήσει πώς το Instagram σχεδιάζει να προστατεύσει τα παιδιά. Αργότερα απηύθυνε την πρόσκληση στον Mosseri.

«Οι γονείς σε όλη την Αμερική είναι βαθιά ενοχλημένοι από τις συνεχείς αναφορές ότι το Facebook γνωρίζει ότι το Instagram μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές και μόνιμες βλάβες σε πολλούς εφήβους και παιδιά, ειδικά στην ψυχική τους υγεία και ευημερία», έγραψε ο Blumenthal. «Αυτοί οι γονείς και τα είκοσι εκατομμύρια έφηβοι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή σας, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια για την ασφάλεια του Instagram».

Η Blumenthal ζήτησε νέα διαδικτυακά μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την εφαρμογή.

Η πίεση αυξάνεται επίσης από ομάδες κατά της τεχνολογίας εκτός του Κογκρέσου. Την Τρίτη, το Tech Transparency Project δημοσίευσε μια αναφορά σύμφωνα με την οποία οι αλγόριθμοι του Instagram συνιστούν τους λογαριασμούς εμπόρων ναρκωτικών σε ανήλικους χρήστες στην πλατφόρμα. Η Stephanie Otway, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας του Instagram Meta, δήλωσε σε δήλωση στο NBC News ότι η πλατφόρμα δεν επιτρέπει πωλήσεις φαρμάκων και ότι «θα συνεχίσει να βελτιώνεται σε αυτόν τον τομέα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να διατηρήσουν το Instagram ασφαλές, ιδιαίτερα για τα νεότερα μέλη της κοινότητας».

Οι ανησυχίες για το Instagram έγιναν ιδιαίτερα επίκαιρες τον Μάρτιο, όταν διέρρευσαν νέα ότι η μητρική εταιρεία Facebook σχεδίαζε μια έκδοση του Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Η αντίδραση ήταν γρήγορη και κυρίως αρνητική, με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να προτρέπουν την εταιρεία να επανεξετάσει το θέμα, λέγοντας σε επιστολή του Απριλίου ότι μια τέτοια πλατφόρμα θα «έθετε τους νέους χρήστες σε μεγάλο κίνδυνο».

Το Facebook δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι «παύει» τις εργασίες για την παιδική έκδοση του Instagram, με τον Mosseri να επιμένει ότι η παύση δεν ήταν «μια παραχώρηση ότι το έργο είναι μια κακή ιδέα». Είπε τότε ότι πίστευε ότι «οι γονείς θα προτιμούσαν την επιλογή για τα παιδιά τους να χρησιμοποιήσουν μια κατάλληλη για την ηλικία τους έκδοση του Instagram – που τους δίνει επίβλεψη – παρά την εναλλακτική. Αλλά δεν είμαι εδώ για να υποβαθμίσω τις ανησυχίες τους, πρέπει να το κάνουμε σωστά».

Το Instagram έχει ήδη κάνει κάποιες μικρές αλλαγές με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με την ανθυγιεινή χρήση πριν από την ακρόαση. Την Τρίτη, η πλατφόρμα κυκλοφόρησε τη λειτουργία “Take a Break” που άρχισε να δοκιμάζει τον περασμένο μήνα, σε χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες. Η λειτουργία προτρέπει τους χρήστες να διακόψουν τη χρήση της εφαρμογής αφού τη χρησιμοποιήσουν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το Take a Break είναι ενεργό, αλλά η εταιρεία είπε ότι μια δοκιμή της δυνατότητας έδειξε ότι το 90 τοις εκατό των χρηστών θα αφήσουν τις υπενθυμίσεις μετά τη ρύθμιση. Περισσότεροι γονικοί έλεγχοι σχετικά με τη χρήση του Instagram από τους εφήβους θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος, έγραψε ο Mosseri σε μια ανάρτηση ιστολογίου ανακοινώνοντας τις αλλαγές.

Η Mariana Ruiz Firmat, εκτελεστική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υπεράσπισης Kairos Action, δήλωσε σε συνέντευξή της στο The Verge ότι παρέμενε σκεπτική για τα κίνητρα του Instagram. «Δεν θέλουν να απομακρύνουν τους νέους από την πλατφόρμα», είπε ο Firmat, «επειδή βγάζουν τόσα πολλά χρήματα από τους νέους στις πλατφόρμες τους».

Η Firmat πρόσθεσε ότι δεν ενθαρρύνεται από κανέναν από τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε το Instagram την Τρίτη και δεν βρίσκει τη λειτουργία Take a Break τόσο εντυπωσιακή. «Βλέπουν τους νέους ως πρωταρχικό στόχο για το κέρδος τους, επομένως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα αλλάξουν πραγματικά κάτι αυτή τη στιγμή», είπε. «Η πλατφόρμα είναι πολύ δελεαστική και εθιστική στους νέους χρήστες».

Η Μένια Ράπτη σπουδάζει δημοσιογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολείται με τα social media και τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Meta

Η Meta επεκτείνει το Horizon OS σε τρίτους κατασκευαστές – ASUS και Lenovo οι πρώτες που θα το χρησιμοποιήσουν

Η μητρική εταιρεία του Facebook Meta ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τη διάθεση του λειτουργικού συστήματος Meta Horizon OS.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Software Instagram

Instagram: Θα θολώνει τις γυμνές φωτογραφίες που στέλνονται σε ανηλίκους

Το Instagram ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα λειτουργία ασφαλείας που θολώνει τις γυμνές εικόνες στα μηνύματα.

Software Instagram TikTok

TikTok: Ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί το Instagram με την εφαρμογή Notes για φωτογραφίες

To ΤikTok ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί ευθέως το Instagram με μια νέα εφαρμογή για φωτογραφίες που, όπως διέρρευσε, θα λέγεται Notes.