Οι πέντες μεγαλύτερες εξαγορές από τεχνολογικούς κολοσσούς

Η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον πλανήτη. Εταιρείες όπως η Facebook, η Amazon, η Apple, η Microsoft αλλά και η Google (Alphabet) έχουν μετατραπεί σε τεχνολογικούς γίγαντες οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εξαγοράσουν άλλες ανερχόμενες εταιρείες με κόστος το οποίο πολλές φορές ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις πέντε μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν κάνει οι πέντε παραπάνω εταιρείες.

Microsoft

Εν έτει 2019 το LinkedIn είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά δίκτυα. Το LinkedIn δεν μοιάζει καθόλου με τα συνηθισμένα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Instagram καθώς έχει έναν πιο επαγγελματικό χαρακτήρα. Το LinkedIn εξαγοράστηκε από την Microsoft το 2016 έναντι 26.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έπειτα ακολουθεί η εξαγορά του Skype το 2011 έναντι $8.5 δις και η εξαγορά του GitHub το 2018 έναντι $7.5 δις. Ακολουθούν Nokia και aQuantive το 2014 και 2007 με κόστος $7.2 και $6.3 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.
Σύνολο: Περίπου 55.5 δισεκατομμύρια δολάρια

Amazon

Η Amazon επίσης διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο μέσω του οποίου έχει καταφέρει να γίνει ένας τεχνολογικός κολοσσός με αξία πολλών δισεκατομμυρίων. Η Amazon το 2017 έδωσε $13.7 δισεκατομμύρια για την εξαγορά του Whole Foods ενώ 8 χρόνια νωρίτερα εξαγόρασε την Zappos για $1.2 δις. Η εξαγορά της Ring το 2018 κόστισε στην Amazon επίσης $1.2 δις ενώ η PillPack την ίδια χρονιά κόστισε $1 δις. Τέλος, το 2014, η Amazon εξαγόρασε και την διάσημη πλατφόρμα για live streaming, Twitch, η οποία έχει καθημερινά εκατομμύρια επισκέπτες έναντι $970 εκατομμυρίων.
Σύνολο: Περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια.

Facebook

Η Facebook τώρα προχώρησε το 2014 στην εξαγορά μίας εκ των διασημότερων εφαρμογών, το WhatsApp έναντι $22 δις. Την ίδια όμως χρονιά, η εταιρεία του Mark Zuckerberg προχώρησε στην εξαγορά δύο ακόμη εταιρειών της Oculus και της LiveRail έναντι $1 δις και $500 εκ. αντίστοιχα. Από το 2012 το Instagram ανήκει στην Facebook αφού εξαγοράστηκε για $1 δις. Και τέλος, η αναλυτική εταιρεία Onavo εξαγοράστηκε για $200 εκατομμύρια το 2013.
Σύνολο: Περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Alphabet

Η Alphabet έκανε την μεγαλύτερη της εξαγορά το 2012 δίνοντας $12.5 δισεκατομμύρια για την Motorola, δύο χρόνια αργότερα όμως η Alphabet πούλησε την Motorola για λιγότερα από $3 δις. Το 2014 όμως εκτός από την πώληση της Motorola η Alphabet προέβη και στην εξαγορά της Nest έναντι $3.2 δις. Ακολουθούν DoubleClick, Looker και Youtube τα οποία κόστισαν $3.1, $2.6 και $1.7 δις αντίστοιχα.
Σύνολο: Περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Apple

Πίσω στο 2014 η Apple εξαγόρασε την Beats έναντι $3 δισεκατομμυρίων. Η Dialog Semiconductor εξαγοράστηκε από τον Αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα το 2018 έναντι $600 εκατομμυρίων ενώ το 2011 στο δυναμικό της μπήκε και η Anobit έναντι $500 εκ. Το Shazam ανήκει επίσης στην Apple από το 2017 αφού το εξαγόρασε έναντι $400 εκ. Τέλος, 23 χρόνια πριν η Apple εξαγόρασε και την NeXT Computer για $400 εκατομμύρια.
Σύνολο: Περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Xiaomi

H Xiaomi δοκιμάζει την ταχεία φόρτιση στα 100W

Ένα post στο Weibo ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει τις φήμες ότι η Xiaomi βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών της φόρτισης των 100W.

Gear Google Google Pixel

Διέρρευσαν οι εικόνες μάρκετινγκ του Google Pixel Watch

Οι εικόνες μάρκετινγκ κοινοποιήθηκαν από τον Jon Prosser του Front Page Tech και αποκαλύπτουν πολλά.

Business Apple China

H Apple έκανε μυστική συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση

Η Apple φέρεται να έχει κάνει μία μυστική συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει πενταετή διάρκεια.

Business Apple featured iPhone

Apple: Αύξηση στις αποστολές iPhone κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του 2022;

Η Apple φέρεται να αυξάνει τις αποστολές iPhone κατά 30% για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, στοχεύοντας να ξεπεράσει τις 300 εκατομμύρια αποστολές iPhone το 2022, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την DigiTimes Taiwan.