Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές

, Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων πραγματοποιείται σήμερα 14 Οκτωβρίου για δεύτερη χρονιά με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών συσκευών. Διοργανώνεται από 100 διαφορετικούς οργανισμούς και σε αυτή συμμετέχουν 44 χώρες.

Εκτιμάται ότι 50 εκ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων δημιουργήθηκαν παγκοσμίως το 2018, οι μισοί από αυτούς αφορούσαν προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές όπως υπολογιστές, οθόνες, smartphones, tablets και τηλεοράσεις. Οι υπόλοιποι 25 εκ. ήταν μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως εξοπλισμός ψύξης και θέρμανσης.

Το 2016 μόνο το 20% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται κάθε χρόνο που σημαίνει ότι 40 εκ. τόνοι κάθε χρόνο τοποθετούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής (χωματερές), καίγονται ή εμπορεύονται παράνομα. Αυτός ο ακατάλληλος χειρισμός των ηλεκτρονικών αποβλήτων έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια πολύτιμων και κρίσιμων πρώτων υλών από την αλυσίδα εφοδιασμού και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, περιβάλλοντος και κοινωνίας μέσω της παράνομης μεταφοράς αποβλήτων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα ηλεκτρονικά προϊόντα περιέχουν έναν αριθμό τοξικών ουσιών επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία, με κίνδυνο για το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, τους πνεύμονες και τα νεφρά, καθώς και συνδέσεις με ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα τοξικά υπολείμματα μπορούν να διαρρεύσουν και να μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα που περιβάλλονται από τις τοπικές κοινότητες που αναπτύσσουν τη διατροφή, το κυνήγι και τα ψάρια. Οι επικίνδυνες ουσίες εξαπλώνονται επίσης σε άλλες ηπείρους μέσω του αέρα και της θάλασσας.

Τι μπορείτε να κάνετε
– Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
– Επιλέξτε συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο με επισκευή ή αναβάθμιση.
– Εξετάστε αν κάποιος άλλος μπορεί να βρει τη συσκευής σας χρήσιμη όταν δεν την χρησιμοποιείτε πλέον. Πουλήστε την ή χαρίστε την.
– Αννακυκλώστε την συσκευής σας στο τέλος της ζωής της.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.