Πόσα δεδομένα δίνουμε σε εταιρείες όπως Apple, Facebook και Google; Σχεδόν τα πάντα!

δεδομένα, Πόσα δεδομένα δίνουμε σε εταιρείες όπως Apple, Facebook και Google; Σχεδόν τα πάντα!

Τα προσωπικά δεδομένα μας είναι αυτά που δίνουμε απλόχερα στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά, είτε είναι της Apple, του Facebook ή της Google. Αυτά είναι τα δεδομένα που είναι πολύτιμα για τις εταιρείες, τα οποία δημιουργούν ένα ξεχωριστό προφίλ για τον καθένα μας και μπορούν να χρησιμοποιούν είτε για διαφημίσεις, είτε για αγορές.

Η ιστοσελίδα αναλύσεων security.org αποφάσισε να εξετάσει διεξοδικά την πολιτική απορρήτου των εταιρειών Google, Facebook, Apple, Twitter, Amazon και Microsoft και μας δίνει ένα αναλυτικό γράφημα για τα δεδομένα χρηστών που παίρνει η κάθε εταιρεία, ή τουλάχιστον αυτά που παραδέχονται.

Όπως μπορεί να δει κανείς, το εν λόγω γράφημα είναι αρκετά τρομακτικό, με μεγάλο “νικητή” το Facebook. Όπως φαίνεται, από όλες τις εταιρείες το Facebook είναι αυτό που έχει πρόσβαση (ή θέλει να έχει πρόσβαση) στα περισσότερα δεδομένα των χρηστών. Βέβαια, η Google δεν είναι αρκετά μακριά, όμως εξαρτάται και αν έχετε ή όχι συσκευή Android.

Αρκετά δεδομένα παίρνει και η Microsoft, η οποία μάλιστα αναλύει ακόμα και τα πατήματα που κάνετε στο χειριστήριο του Xbox, αν παίζετε μέσω Xbox Live. Η Apple φαίνεται να είναι αυτή που ζητάει τα λιγότερα δεδομένα, ενώ πολλά από τα δεδομένα μένουν μόνο στις συσκευή και δεν πηγαίνουν στους servers της εταιρείας.

δεδομένα, Πόσα δεδομένα δίνουμε σε εταιρείες όπως Apple, Facebook και Google; Σχεδόν τα πάντα!

Τα δεδομένα μας πάντως είναι αυτά που δίνουμε απλόχερα στις εταιρείες, σαν τη “μηνιαία συνδρομή” σε κάποια υπηρεσία, με μοναδικό θετικό για εμάς να είναι η δωρεάν χρήση της εκάστοτε υπηρεσίας. Όμως, όταν τα βλέπει κάποιος όλα μαζί μαζεμένα, είναι απολύτως λογικό να τρομοκρατείτε ή/και να αισθάνεται “άβολα” με το πόσο καλά τον γνωρίζουν οι εταιρείες.

Να θυμίσουμε επίσης πως ειδικά το Facebook δίνει τα δεδομένα και σε τρίτες εταιρείες, με σκοπό την προσωποποιημένη διαφήμιση. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε και από τη Microsoft στα Windows 10, όμως είναι μία επιλογή που μπορεί να απενεργοποιήσει κάποιος από τα πρώτα βήματα της εγκατάστασης του λειτουργικού.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό το σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Νικ

Σίγουρα περισσότερα δεδομένα παίρνουν απλώς δεν το δηλώνουν

Ovelix

Αν από μόνος σου – μόνη σου κάθε 5 λεπτά ανεβάζεις φωτογραφίες σου, το που είσαι, το τι κάνεις, με το ποιους και ποιες είσαι, και αν είσαι σε σχέση με τον ή την τάδε, βάζεις το που και πότε γεννήθηκες, το που και σε τι εργάζεσαι, το τηλέφωνο σου, το που πας και τι κάνεις ότι ότι άλλο υπάρχει τότε δεν σου φταίνε οι κακές εταιρίες… 10 χρόνια έχω προφίλ στο FB, μόνο μια φωτογραφία μου έχω σαν εικόνα προφίλ και είναι η ίδια εδώ και 10χρόνια και όλα τα υπόλοιπα εργασία, διαμονή, γέννηση, τηλέφωνο κλπ δεν υπάρχει τίποτα, ποτέ δεν ανεβάζω αν πάω για καφέ, για βόλτα, για ότι δίποτε, ποτέ δεν έχω μπει στα Social με το SmartPhone μου και αν είχα και VPN δεν θα ήξεραν καν αν μένω Ελλάδα ή αλλού. Μόνοι μας εκτιθόμαστε στα Social.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Google

Gemini για Android: Θα σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία PDF

Η εφαρμογή Gemini στο Android λαμβάνει συνεχώς βελτιώσεις από όταν κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους, αποκτώντας νέες δυνατότητες.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.