Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη θα κοστίσουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το WEF, μέσα στην επόμενη 4ετία θα δούμε πολύ σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Προβλέπεται ότι θα δούμε σημαντική άνοδο των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα μέχρι το 2020 να χάνονται 5 εκατ. θέσεις εργασίας σε 15 χώρες.

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που πραγματοποιεί την ετήσια συνάντησή του στο Davos της Ελβετίας, μιλούν για συνολική απώλεια 7.1 εκατ. θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 2 εκατ. νέων θέσεων εργασίας.

Οι 15 οικονομίες που συμμετέχουν στην παραπάνω έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, είναι υπεύθυνες για το περίπου 65% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Υποραμμίζονται οι προκλήσεις που δημιουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες που αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ανθρώπινες εργασίες από την μεταποίηση έως την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, έχει ήδη μιλήσει για αύξηση στην παγκόσμια ανεργία κατά 11 εκατ. έως το 2020.

Οι μεγαλύτερες απώλειες

Οι μεγαλύτερες απώλειες (δύο τρίτα των εκτιμώμενων απωλειών) θα σημειωθούν στις δουλειές γραφείου και στις διοικητικές εργασίες, όπου τα μηχανήματα μπορούν να αναλάβουν πολλές διαδικασίες ρουτίνας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει καταστήσει «την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» (ρομποτική, νανοτεχνολογία, 3D εκτύπωση, βιοτεχνολογία) ως το επίσημο θέμα της φετινής συνάντησης στο Davos μέσα στην εβδομάδα.

Ο τομέας τη υγείας θα πληγεί σημαντικά, καθώς αναμένεται σημαντική αύξηση στην τηλεϊατρική, ενώ ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Οι γυναίκες

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι γυναίκες καθώς η εργασία τους συχνά εστιάζεται σε τομείς χαμηλής ή επιβραδυνόμενης ανάπτυξης όπως οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και οι διοικητικές υπηρεσίες, ανέφερε η έκθεση. Ενώ οι άνδρες αναμένεται να κερδίσουν σχεδόν μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάνονται τα επόμενα πέντε χρόνια, οι γυναίκες θα χάσουν περισσότερες από πέντε θέσεις για κάθε μία που κερδίζουν.

Τέλος, μέχρι το 2020 θα δούμε αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες, όπως αναλυτές δεδομένων και ειδικούς αντιπροσώπους πωλήσεων.

, Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη θα κοστίσουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Georgios

Τα ρομποτ κτλ τα κανουμε για να μας ξεκουραζουν και για να γινεται η δουλεια μας πιο γρηγορα,αυτο θα επρεπε να εχει σαν αποτελεσμα να δουλευουμε τωρα πια 6ωρα και να εχει προσαρμοστει η ζωη μας ετσι,μισθοι και κοστος αγορας.αντι για αυτο δουλευουμε παραπανω,χανονται θεσεις εργασιας, και το κοστος αγορας-προσφορας πεφτει.στο τελος τα χρηματα που περνουμε(οσοι περνουν)ειναι λιγα και ο χρονος για να τα φαμε ελαχιστος(σε οσους περισευουν)Κατι κανει λαθος αυτος ο πλανητης.Ελπιζω μονο να μην οδηγηθει σε οικονομικη επνεκινηση με τακτικες πολεμου

ChrisG

δέν πειράζει…σε 10 χρόνια έτσι όπως το πάνε δεν θα δουλεύει κανένας.όλοι θα είναι άνεργοι και άνθρωποι θα πεθαίνουν.αυτό δεν είναι το ζητούμενο τους;άς ξεκινήσουμε και εμείς να ΜΗΝ αγοράζουμε προιόν που παράγεται με χρήση ρομπότ και να δείς πως θα στρώσουν χαρακτήρα.μπορούμε;αδύνατον μάλλον άν κρίνω απο την γενική εικόνα.(φαγομάρα και φανατισμός).
άς κρατήσουν τα ρομπότ τους για την πάρτη τους και να ζητάνε απο αυτά να αγοράζουν τα samsung,apple,xiaomi,micrsoft,sony,lg,huawei(ξέχασα κανέναν?)…εάν ο καταναλωτής δεν ενωθεί ποτέ εναντίον όλων αυτών που θέλουν να παίρνουν αλλά να μην δίνουν θα δούμε πολύ πιο σύντομα την κατάληξη όλων αυτών.

Darth

@Georgios ενα λαθος εκανες
robot κτλπ δουλεύουν για να ξεκουράζουν την elite (κοινός κάνουν δουλειές με ελάχιστο κόστος και χωρίς να πουν κιχ)
υπόλοιπο είναι απλά μια αναλώσιμη ύλη..
η προσπαθείς πατώντας τα πτώματα (στην κυριολεξία) να ανέβεις εκεί που είναι η elit κοντά.. η μένεις αναλώσιμος

δεν κάνει τπτ λάθος ο πλανήτης απλός ετσι είναι η ανθρώπινη φύση.. πάντα διψά για δύναμη και κάνει προσπάθεια να πατήσει τον διπλανό σου και οποιονδήποτε άλλον γιατί ετσι νιώθει ανώτερο ον και ποιο δυνατό (βασικά νόμος της φύσις είναι)

georgios

μια εταιρεια οταν χρησιμοποιει ρομποτ ριχνει το κοστος παραγωγης,με αποτελεσμα να πεφτει και η τιμη του προιοντος(τις περισσοτερες φορες).Κανονικα η τιμη επρεπε να μενει σταθερη και το κερδος που εχουν απο τα αυτοματοποιημενα συστημστα να περναει στο ανθρωπινο δυναμικο,το οποιο θα κοστιζε παραπανω λογο 6ωρου.αντι για αυτο προσπαθουν να ριξουν τις τιμες κατω(στα προιοντα)και εμεις χαιρομαστε μην κατανοωντας οτι αυτο στο τελος μας γυρναει μπουμερανγκ και σε εμας αλλα και σε εταιριες
η ελευθερη οικονομια για εμενα επρεπε να εχει και κατωτερες τιμες
η απασχοληση επρεπε να εχει σταθερο ωραριο και σεβαστο μισθο
τα προιοντα που προερχονται απο το εξωτερικο επρεπε να εχουν μεγαλυτερη φορολογια,αν θελουμε να δουμε ξανα αναπτυξη και ποιοτητα ζωης
οτι κερδισαμε απο τη 1μαγια εχει χαθει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.