Ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου για την ανίχνευση ασθενειών στο σώμα

cellrobots

Οι ερευνητές του MIT έφτιαξαν τα μικρότερα ρομπότ τα οποία έχουν μέγεθος κυττάρου και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικλα κυκλώματα κατασκευασμένα από δισδιάστατα υλικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην ανίχνευση ασθενειών στο σώμα μας.

Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να παραμείνουν αδιάλυτα μέσα στον νερό και τον αέρα, ενώ τα υλικά τους μπορούν να εισχωρήσουν στα κολλοειδή. Το κολλοειδές είναι το ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη και δεν αναμιγνύονται.

Από τη στιγμή που αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές μπορούν να “αντιληφθούν” το περιβάλλον και να αποθηκεύσουν δεδομένα, θα μπορούσαν να εισχωρήσουν σε αγωγούς αερίου και πετρελαίου έτσι ώστε να ανιχνεύσουν πιθανές διαρροές, ενώ όταν θα βρίσκονται διασκορπισμένα στον αέρα, θα μπορούσαν να εντοπίσουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα σε ένα διυλιστήριο.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο πετικό σύστημα και βάσει των δεδομένων θα είναι ικανά να εντοπίζουν ασθένειες στο αρχικό τους στάδιο έτσι ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να θεραπευτεί ο ασθενής πιο αποτελεσματικά. Ο Κύριος Michael Strano, χημικός μηχανικός του MIT, αναφέρει πως τα κολλοειδή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιβάλλοντα στα οποία κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να φτάσει.

Τέλος, τα ρομπότ αυτά τροφοδοτούνται με ενέργεια από μόνα τους με μια μικρή φωτοδίοδο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα κυκλώματά τους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί τις απαραίτητες υπολογιστικές πράξεις, και εντοπίζονται μέσω αντανακλαστήρων κάνοντάς τα ορατά σε οποίοδήποτε σημείο και να βρίσκονται. Για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ρομπότ εφαρμογή στο σώμα μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα αλλά δεν παύουν να είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής επιστήμης.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την νανορομποτική γιατί το ένα σενάριο είναι να βοηθάνε στην ανίχνευση ή και καταπολέμιση ασθενειών στο σώμα. Το άλλο σενάριο είναι να δημιουργούν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple Qualcomm 5G

To iPhone του 2023 θα έχει 5G modem της Apple

Η Apple φαίνεται ότι θα είναι έτοιμη να απεξαρτηθεί πλήρως από την Qualcomm από το 2023, με το iPhone εκείνης της χρονιάς.

Business Intel TSMC

Σοβαρές οι συνέπειες της παγκόσμιας έλλειψης επεξεργαστών

Η ζήτηση για επεξεργαστές συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά και οι συνέπειες του φαινομένου δείχνουν ότι ο κόσμος μας είναι γεμάτος τεχνολογία.

Business Apple Netflix

Η Apple προσπάθησε πολύ να κρατήσει κοντά της το Netflix

Η Apple φαίνεται πως έδωσε στο Netflix… γη και ύδωρ προκειμένου να κρατήσει αυτό τις αγορές μέσω της εφαρμογής του.

Business HP

Hewlett Packard Enterprise: Καινοτομίες μετατρέπουν το HPE Storage σε cloud-native, software-defined υπηρεσία δεδομένων

Οι τελευταίες καινοτομίες επιτρέπουν σε νέους και υπάρχοντες πελάτες να μεταβούν σε λειτουργικό μοντέλο cloud για τη διαχείριση δεδομένων και υπηρεσιών υποδομής.