Ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου για την ανίχνευση ασθενειών στο σώμα

cellrobots

Οι ερευνητές του MIT έφτιαξαν τα μικρότερα ρομπότ τα οποία έχουν μέγεθος κυττάρου και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικλα κυκλώματα κατασκευασμένα από δισδιάστατα υλικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην ανίχνευση ασθενειών στο σώμα μας.

Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να παραμείνουν αδιάλυτα μέσα στον νερό και τον αέρα, ενώ τα υλικά τους μπορούν να εισχωρήσουν στα κολλοειδή. Το κολλοειδές είναι το ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη και δεν αναμιγνύονται.

Από τη στιγμή που αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές μπορούν να “αντιληφθούν” το περιβάλλον και να αποθηκεύσουν δεδομένα, θα μπορούσαν να εισχωρήσουν σε αγωγούς αερίου και πετρελαίου έτσι ώστε να ανιχνεύσουν πιθανές διαρροές, ενώ όταν θα βρίσκονται διασκορπισμένα στον αέρα, θα μπορούσαν να εντοπίσουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα σε ένα διυλιστήριο.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο πετικό σύστημα και βάσει των δεδομένων θα είναι ικανά να εντοπίζουν ασθένειες στο αρχικό τους στάδιο έτσι ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να θεραπευτεί ο ασθενής πιο αποτελεσματικά. Ο Κύριος Michael Strano, χημικός μηχανικός του MIT, αναφέρει πως τα κολλοειδή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιβάλλοντα στα οποία κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να φτάσει.

Τέλος, τα ρομπότ αυτά τροφοδοτούνται με ενέργεια από μόνα τους με μια μικρή φωτοδίοδο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα κυκλώματά τους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί τις απαραίτητες υπολογιστικές πράξεις, και εντοπίζονται μέσω αντανακλαστήρων κάνοντάς τα ορατά σε οποίοδήποτε σημείο και να βρίσκονται. Για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ρομπότ εφαρμογή στο σώμα μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα αλλά δεν παύουν να είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής επιστήμης.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Agnostos13

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την νανορομποτική γιατί το ένα σενάριο είναι να βοηθάνε στην ανίχνευση ή και καταπολέμιση ασθενειών στο σώμα. Το άλλο σενάριο είναι να δημιουργούν προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business SpaceX Science

SpaceX: Ιστορική αποστολή πολιτών στο Διάστημα

Ο διαστημικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά, με την SpaceX να εκτοξεύει την αποστολή Inspiration4.

Business European Commission

European Chips Act: Η Ευρώπη ζητά αυτονομία στους επεξεργαστές

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων στο θέμα των επεξεργαστών.

Business Google

Google: Πρόστιμο 177 εκ. δολάρια καλείται να πληρώσει στη Νότια Κορέα

Η Google καλείται να πληρώσει 177 εκατομμύρια δολάρια για παραβίαση των όρων της αγοράς smartphones στη Νότια Κορέα.

Business Samsung

THE GREEN CITY: Ενίσχυση της οικολογικής δράσης με προϊόντα τεχνολογίας

Η Samsung Electronics Hellas, πιστή στη δέσμευσή της για υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που προωθεί την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, στηρίζει έμπρακτα τη δράση «THE GREEN CITY».