Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Apple οικοσύστημα, Συμμαχία ανταγωνιστών της Apple για την προώθηση ανοιχτών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας ανακοίνωσαν μια κοινή προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα». Αυτή είναι μια ξεκάθαρη κίνηση ενάντια στην Apple, η οποία έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία κλειστών, αποκλειστικών οικοσυστημάτων, περιορίζοντας την ελευθερία επιλογής των χρηστών και ενισχύοντας το μονοπώλιό της στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτή η συμμαχία των εταιρειών αποσκοπεί να προωθήσει μια πιο δημοκρατική και προσβάσιμη ψηφιακή αγορά, ενθαρρύνοντας την ενσωμάτωση διαφορετικών πλατφορμών και υπηρεσιών.

Η ομάδα, που αυτοαποκαλείται Συνασπισμός για Ανοικτά Ψηφιακά Οικοσυστήματα (CODE), επιδιώκει να ενθαρρύνει περισσότερες ανοιχτές πλατφόρμες και συστήματα στην Ευρώπη. Άλλα μέλη περιλαμβάνουν τη Motorola, την κινεζική Honor, τη γαλλική start-up επαυξημένης πραγματικότητας Lynx και τη γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων Wire.

Η δημιουργία του CODE έρχεται ως απάντηση στους νέους κανόνες της ΕΕ, όπως είναι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος ορίζει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ως «gatekeepers» και τις υποχρεώνει να ανοίξουν τις διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές. Το DMA αναμένεται να αναγκάσει την Apple να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του App Store, του FaceTime και του Siri στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Apple το επόμενο έτος θα υποχρεωθεί να επιτρέψει στους χρήστες να εγκαταστήσουν καταστήματα εφαρμογών τρίτων και εφαρμογές sideload, καθώς και να δώσει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να προωθήσουν τις προσφορές τους εκτός του App Store και να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών τρίτων.

Η CODE σχεδιάζει να συνεργαστεί με εταιρείες, νομοθέτες και ακαδημαϊκούς για να προωθήσει το ψηφιακό άνοιγμα και να παρουσιάσει τρόπους για να επιτευχθεί αυτό στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας το DMA και τη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Τα μέλη συζήτησαν πώς πρέπει να λειτουργούν τα ψηφιακά οικοσυστήματα στην Ευρώπη και τι επηρεάζει θετικά την ανταγωνιστικότητα και το άνοιγμα. Ο οργανισμός στοχεύει να ανοίξει μεγάλα ψηφιακά οικοσυστήματα χρησιμοποιώντας τη διβιομηχανική συνεργασία για την προώθηση της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων.

Από την πλευρά της, η Apple προσφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιτρέψει στους ανταγωνιστές της να έχουν πρόσβαση στα συστήματα πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται για κινητά πορτοφόλια, μια κίνηση που θα μπορούσε να διευθετήσει τις αντιμονοπωλιακές χρεώσεις της ΕΕ και να αποτρέψει ένα πιθανό βαρύ πρόστιμο.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο Ορισμός της ανίερης συμμαχίας !! Μαζεύτηκαν οι τρωγλοδύτες , οι κομπλεξικοί haters να χτυπήσουν ύπουλα την τεχνολογία μας, το καμάρι μας , την ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ!!
Θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι? Μια γροθιά όλοι πιστοί μου να απαιτήσουμε επαναφορά των προτύπων της καρδιάς μας, που μας κάνει να ξεχωρίζουμε απ την πλέμπα !!

Ιωαννης Αν

Φατετους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.