Τέλος οι ουρές στα ΚΕΠ, όλα από το σπίτι μας με ένα κλικ

ΚΕΠ ουρά ψηφιακά, Τέλος οι ουρές στα ΚΕΠ, όλα από το σπίτι μας με ένα κλικ

Τέλος οι ουρές στα ΚΕΠ, όλα από το σπίτι μας με ένα κλικ. Ετοιµα είναι τα τεχνικά δελτία για τον διαγωνισµό µέσω του οποίου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναβαθµίζει τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), περνώντας στην ψηφιακή εποχή, στην οποία τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται εξ αποστάσεως και µε αυτεπάγγελτη αναζήτηση.

Με την υλοποίηση αυτών των σταδίων, ο θεσµός των ΚΕΠ θα περάσει στο επόµενο επίπεδο λειτουργίας. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πάψουν πλέον να είναι οι διακινητές εγγράφων για λογαριασµό του ∆ηµοσίου. Το σύστημα θα διαθέτει έναν ισχυρό µηχανισµό καταγραφής ενεργειών χρηστών. Μέσω αυτού του συστήµατος, για όλα τα δικαιολογητικά που µπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικά, ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να κάνει καµία ενέργεια, ούτε σε ΚΕΠ, ούτε στην Εθνική Πύλη ΕΡΜΗΣ, ούτε σε οποιονδήποτε δηµόσιο φορέα. Θα αρκεί όταν υποβάλλει την αίτηση να συναινεί στην αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους.

Το 2017 τα ΚΕΠ διεκπεραίωσαν συνολικά 8.519.381 υποθέσεις. Για την ολοκλήρωσή τους χρειάστηκε η φυσική παρουσία του πολίτη είτε στην αρχική αίτηση είτε και ενδιαµέσως εάν απαιτούνταν πρόσθετα δικαιολογητικά.

Στους πέντε βασικούς στόχους του έργου περιλαµβάνονται:
Ο εκσυγχρονισµός της λειτουργίας των ΚΕΠ τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες/επιχειρήσεις, µε την εισαγωγή ψηφιακών διαδικασιών επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων.
Η εισαγωγή διαδικασιών ηλεκτρονικής αυτεπάγγελτης αναζήτησης εγγράφων.
Η αναβάθµιση των υποδοµών µέσω της µεταφοράς τους στο G-Cloud, µε παράλληλη εξασφάλιση της βιωσιµότητάς τους ως αυτόνοµου πληροφοριακού συστήµατος. Με αυτόν τον τρόπο δηµιουργείται ενιαίο περιβάλλον εργασίας σε όλα τα ΚΕΠ.
Ο διαχωρισµός του eKEP από την Πύλη ΕΡΜΗΣ στην οποία στηρίζεται σήµερα η λειτουργία των ΚΕΠ και η εξασφάλιση έτσι της βιωσιµότητάς του.
Η παροχή εξ αποστάσεως εγκεκριµένης ηλεκτρονικής υπογραφής.
Τα πιστοποιητικά που ζητούν οι πολίτες θα εκδίδονται εξ αποστάσεως και µε αυτεπάγγελτη αναζήτηση

Οι 3.500 υπάλληλοι των ΚΕΠ χρησιµοποιούν το ΚΕΠ-BO (Back Office) που βρίσκεται στις υποδοµές της Πύλης ΕΡΜΗΣ, για την εισαγωγή, παρακολούθηση και ολοκλήρωση των υποθέσεων. Η διεκπεραίωση για έναν µικρό αριθµό από πιστοποιηµένες διαδικασίες είναι ηλεκτρονική, δηλαδή µέσω διαλειτουργικότητας της Πύλης ΕΡΜΗΣ και του Πληροφοριακού Συστήµατος του φορέα που εκδίδει το έγγραφο (π.χ. έναν δήµο).
Ετσι, ο αιτών παραλαµβάνει το έγγραφο που ζήτησε επιτόπου χωρίς σηµαντικές απαιτήσεις από πλευράς δικαιολογητικών (π.χ. αρκεί ταυτότητα, απόδειξη ∆ΕΗ κ.λπ.).

Τα υποέργα στον δρόµο της πλήρους ψηφιοποίησης των ΚΕΠ, όπως περιγράφονται στα τεχνικά δελτία, είναι: 1) Νέο πληροφοριακό σύστηµα «Ψηφιακό ΚΕΠ (eKEP), 2) Εικονικό γραφείο υπαλλήλου ΚΕΠ – ∆ιαµόρφωση κεντρικής υποδοµής (Application & Desktop Virtualization), 3) Εξοπλισµός υπαλλήλου ΚΕΠ (Thin Based Computing), 4) Υπηρεσίες αποτύπωσης και ανανέωσης/ διαγραφής διαδικασιών ΚΕΠ και 5) Προµήθεια Εγκεκριµένων ∆ιατάξεων ∆ηµιουργίας Υπογραφής (Ε∆∆Υ). Για τις πρώτες δράσεις του έργου ο προϋπολογισµός είναι 2,4 εκατ. ευρώ, µέσω ΕΣΠΑ.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
I am

Πολύ καλά νέα. Βέβαια ως 20χρόνος έχω να πω ότι δεν μου αρέσει η ψηφιοποίηση των πάντων. Οι κοινωνικές δεξιότητες χάνονται μέραμε την μέρα αν όλα μπορείς να τα κάνεις από το σπίτι. Δεν μπορείς να μιλήσεις με 2 ανθρώπους πλέον

Petroslappas

I am
Λογικά η απάντηση σου οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας σου.
Είμαι 30 χρονών και έχω βαρεθεί να περιμένω σε ουρές στα παρακάτω
Τράπεζες
ΚΕΠ
ΟΑΕΔ
Δημοτική Αρχή
ΔΕΗ
ΔΕΥΑΡ (νερό)
ΟΤΕ
Και σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών και ίντερνετ
Επιτέλους πρέπει να γίνουν ψηφιακά κάποια πράγματα (κάποια έχουν γίνει) δεν είναι λογικό να περιμένεις στις ουρές και ανουσιους λόγος και ψιλό πράγματα η απλά για μια ερώτηση η ενημέρωση.
Τα σοβαρά Ναι τα γίνονται από κοντά αλλά όχι όλα.

I am

Έχεις δίκιο.
Εγώ απλά παραθέτω ένα πρόβλημα που κλωνιζει την γενιά μου
Φυσικά ναι δεν αξίζει την σπατάλη χρόνου ειδικά στην Ελλάδα

Beowolf

Τα ΠΆΝΤΑ που αφορούν σχέση πολίτη -πολιτείας, πρέπει να γίνονται απ’ το σπίτι(βλ. Εσθονία). Έτσι σβήνει και η διαφθορά. Αν θέλουμε κοινωνική ζωή κι επαφές (κι επιβάλλεται να θέλουμε!), υπάρχουν τα χόμπι και με τα σχετικά clubs τους. Φωτογραφία, μοτοσυκλέτα, ψάρεμα, hiking, μοντελισμός, φίλοι βιβλίου, σινεμά και πολλά άλλα.
(Ετών 53. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και ίντερνετ δεν υπήρχε ακόμα. Έτερον-εκάτερον)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.