Το “δικαίωμα στην αποσύνδεση” από την εργασία

Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία για τους εργοδότες και τους εργαζομένους, αλλά έχουν οδηγήσει σε μια νοοτροπία “συνεχούς εφημερίας” (constantly on-call) ή διαρκούς σύνδεσης (ever-connected), με τους εργαζόμενους να είναι προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των ωρών εκτός εργασίας. Η τεχνολογία κατέστησε δυνατή την τηλεργασία και ο COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα την κατέστησαν ευρέως διαδεδομένη.

37% των εργαζομένων στην ΕΕ άρχισαν να εργάζονται από το σπίτι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Η τηλεργασία θολώνει τα όρια μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής

Παρόλο που η τηλεργασία έχει συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση ορισμένων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, έχει επίσης κάνει δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και εργασιακού χώρου, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εργάζονται εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους, διαταράσσοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

27% των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι, εργάστηκαν και εκτός του καθορισμένου εργασιακού ωραρίου.

Τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι είναι δύο φορές πιο πιθανό να εργάζονται επιπλέον του απαιτούμενουν ανώτατου ωραρίου εργασίας που ορίζεται στην οδηγία για τον χρόνο εργασίας, σε σύγκριση με τα άτομα που δουλεύουν από το γραφείο.

, Το “δικαίωμα στην αποσύνδεση” από την εργασία

Η αδιάκοπη συνδεσιμότητα στην εργασία έχει επιπτώσεις στην υγεία

Η ανάπαυση είναι απαραίτητη για την ευημερία και η αδιάκοπη συνδεσιμότητα των εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Η μακράς διάρκειας παραμονή μπροστά από την οθόνη και ο μεγάλος φόρτος εργασίας μειώνουν τη συγκέντρωση, προκαλούν γνωστική και συναισθηματική υπερφόρτωση και ενδέχεται να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, κόπωση των ματιών, αϋπνίες, κόπωση, άγχος ή εξάντληση. Επιπλέον, η στατική στάση σώματος και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή καταπόνηση και μυοσκελετικές διαταραχές, ειδικά σε περιβάλλοντα εργασίας που δεν πληρούν τα εργονομικά πρότυπα.

Πάνω από 300 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία τους.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ρυθμίζουν την τηλεργασία, αλλά μόνο τέσσερις (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Η Γαλλία το αναγνώρισε πρώτη το 2016.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Realme

Realme Neo7: Το Geekbench επιβεβαιώνει ότι θα έχει chipset Dimensity 9300+

Το Realme Neo7 πέτυχε βαθμολογία 2,4 εκατομμύρια στο AnTuTu, σε μια δοκιμή που κοινοποιήθηκε από το leakster Digital Chat Station.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 15 Ultra: Διέρρευσαν πληροφορίες για την οθόνη, την κάμερα και τη μπαταρία

Το Xiaomi 15 Ultra αναμένεται να έρθει σύντομα, ίσως τον Φεβρουάριο όπως ο προκάτοχός του ή τον Ιανουάριο όπως λένε κάποιες φήμες.

Smartphones featured Honor

Honor 300 Ultra: Επίσημο με φακό περισκοπίου 50MP και SD 8 Gen 3

Το Honor 300 Ultra έγινε επίσημο δίπλα στα Honor 300 και 300 Pro, φέρνοντας έναν φακό περισκοπίου 50MP (IMX858).

Smartphones featured Realme Realme Android smartphones

Η Realme ετοιμάζει smartphone με μπαταρία 8.000 mAh

Mια ακόμα καινοτομία στις μπαταρίες smartphone έρχεται από την Κίνα, καθώς leaker διέρρευσε πως έρχεται ναυαρχίδα με μπαταρία 8.000 mAh.