Μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός

Γερμανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Harald Haas διεξήγαγαν πειράματα σχετικά με την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρονικών δεδομένων μέσω φωτεινών παλμών. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ιδιαίτερα θετικά, αν και σε μικρής κλίμακας αποστάσεις, κάτι που μπορεί να φέρει επανάσταση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών αυξάνοντας δραματικά τις ταχύτητες μεταφοράς των δεδομένων.

, Μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός

Το πείραμα αφορούσε μια διάταξη από ένα πομπό και ένα δέκτη φωτεινών σημάτων LED, συνδεδεμένους με μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και ένα μεγάφωνο, αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετάδοση με την ταχύτητα του φωτός της μουσικής μέσω σημάτων φωτός. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά εύκολα στην ασύρματη επικοινωνία.

Στην πράξη θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τεχνολογία, αλλά φανταστείτε τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που δίνει μια τέτοια εφαρμογή στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες και κατά συνέπεια στο internet.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γiorgos

Ε, δεν είναι και απίστευτο, αλλά είναι πραγματικά υπέροχο!

Κώστας Βλαχάκης

“Απίστευτο” είναι, μαγικό αν συμβεί. Θα σκεφτόμαστε και θα συμβαίνει.

Asto

Δεν νομίζω να μη συμβεί…το θέμα είναι το πότε θα είναι διαθέσιμο για εμάς!

Pakitgr

Δεν μας λέει σε ποιες συνθήκες γίνεται η μεταφορά!Σε σκοτάδι φαντάζομαι για να μην υπάρχει αλλοίωση του σήματος!Άρα η μεταφορά με λέιζερ,που υπάρχει ήδη και καλύπτει τρελές αποστάσεις με ακρίβεια χωρίς μεγάλες απώλειες,είναι καλύτερη λύση!Να σας θυμίσω ότι με την ταχύτητα του φωτός γίνεται και η μεταφορά στις οπτικές ίνες!Δεν είναι λοιπόν κάτι καινούριο!

georgecm

Οι οπτικες ειναι ενσυρματη μεταφορα.. Εδω μιλαμε για ασυρματη. Λεπτομερειες δεν εγιναν γνωστες, αλλα προφανως θα χρειαζεται διαμορφωση, κωδικοποιηση και αποδιαμορφωση καθε σημα για να αποφευγει το θορυβο.

Marios Basileiou

Ο καθηγητης μας στα Δικτυα μας ειχε πει οτι υπαρχουν ηδη οπτικες ινες με την χρηση led στο εξωτερικο αλλα δεν χρησιμοποιουνται πολυ λογω του οτι δεν μπορουν να εχουν μεγαλη αποσταση και κοστιζουν αρκετα.
Αλλα μιλαμε για τρελες ταχυτητες………..
Δεν πιστευω στο αμεσο μελλον να γινουν ευρεως γνωστες στο κοινο λογο το οτι, η οπτικη ινα γενικα ειναι πολυ ακριβη για τον μεσο καταλωτη

Marios Basileiou

Συγνωμη δεν διαβασα το ποστ του georgecm,ασυρματο εε??ωραια θαταν….τα παιδια μας θα καλοπαιρνουν 😛

Αντώνης Μαρίνος

Παιδιά, ήδη η μεταφορά δεδομένων που βασίζεται σε ηλεκτρικά ή οπτικά σήματα γίνεται με την ταχύτητα του φωτός. Τα πεδία εξαπλώνονται/δημιουργούνται με την μέγιστη ταχύτητα (φωτός), τουλάχιστον αυτό παραδέχεται η Φυσική σήμερα. Άρα το πρόβλημα δεν είναι η μεταφορά του σήματος, αλλά η ποιότητα μετάδοσης, οι παραμορφώσεις, και εν γένει τα υλικά που χρησιμοποιούνται….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Business Apple

Apple: Θέλει συμφωνία με το Photobucket για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των εταιρειών που αναζητούν συμφωνία με τη Photobucket για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ της.

Business Apple Apple Car

H Apple απέλυσε περισσότερους από 600 υπαλλήλους μετά την ακύρωση του Apple Car

Η Apple υπέβαλε μια απαιτούμενη ειδοποίηση, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για μόνιμη απόλυση περισσότερων από 600 υπαλλήλων.

Business Apple iOS

Απόλυση και μήνυση σε μηχανικό της Apple που έστελνε leaks με το iPhone του στα μέσα

Όταν ο μηχανικός της Apple έτρεχε στο διάλειμμά του στην τουαλέτα, το έκανε όχι γιατί τον καλούσε η φύση αλλά για να διαγράψει εφαρμογές,