Μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός

Business

Γερμανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Harald Haas διεξήγαγαν πειράματα σχετικά με την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρονικών δεδομένων μέσω φωτεινών παλμών. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν ιδιαίτερα θετικά, αν και σε μικρής κλίμακας αποστάσεις, κάτι που μπορεί να φέρει επανάσταση στον χώρο των τηλεπικοινωνιών αυξάνοντας δραματικά τις ταχύτητες μεταφοράς των δεδομένων.

, Μεταφορά δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός

Το πείραμα αφορούσε μια διάταξη από ένα πομπό και ένα δέκτη φωτεινών σημάτων LED, συνδεδεμένους με μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικής και ένα μεγάφωνο, αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα ήταν η μετάδοση με την ταχύτητα του φωτός της μουσικής μέσω σημάτων φωτός. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά εύκολα στην ασύρματη επικοινωνία.

Στην πράξη θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η τεχνολογία, αλλά φανταστείτε τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητες που δίνει μια τέτοια εφαρμογή στις σύγχρονες τηλεπικοινωνίες και κατά συνέπεια στο internet.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γiorgos

Ε, δεν είναι και απίστευτο, αλλά είναι πραγματικά υπέροχο!

Κώστας Βλαχάκης

“Απίστευτο” είναι, μαγικό αν συμβεί. Θα σκεφτόμαστε και θα συμβαίνει.

Asto

Δεν νομίζω να μη συμβεί…το θέμα είναι το πότε θα είναι διαθέσιμο για εμάς!

Pakitgr

Δεν μας λέει σε ποιες συνθήκες γίνεται η μεταφορά!Σε σκοτάδι φαντάζομαι για να μην υπάρχει αλλοίωση του σήματος!Άρα η μεταφορά με λέιζερ,που υπάρχει ήδη και καλύπτει τρελές αποστάσεις με ακρίβεια χωρίς μεγάλες απώλειες,είναι καλύτερη λύση!Να σας θυμίσω ότι με την ταχύτητα του φωτός γίνεται και η μεταφορά στις οπτικές ίνες!Δεν είναι λοιπόν κάτι καινούριο!

georgecm

Οι οπτικες ειναι ενσυρματη μεταφορα.. Εδω μιλαμε για ασυρματη. Λεπτομερειες δεν εγιναν γνωστες, αλλα προφανως θα χρειαζεται διαμορφωση, κωδικοποιηση και αποδιαμορφωση καθε σημα για να αποφευγει το θορυβο.

Marios Basileiou

Ο καθηγητης μας στα Δικτυα μας ειχε πει οτι υπαρχουν ηδη οπτικες ινες με την χρηση led στο εξωτερικο αλλα δεν χρησιμοποιουνται πολυ λογω του οτι δεν μπορουν να εχουν μεγαλη αποσταση και κοστιζουν αρκετα.
Αλλα μιλαμε για τρελες ταχυτητες………..
Δεν πιστευω στο αμεσο μελλον να γινουν ευρεως γνωστες στο κοινο λογο το οτι, η οπτικη ινα γενικα ειναι πολυ ακριβη για τον μεσο καταλωτη

Marios Basileiou

Συγνωμη δεν διαβασα το ποστ του georgecm,ασυρματο εε??ωραια θαταν….τα παιδια μας θα καλοπαιρνουν 😛

Αντώνης Μαρίνος

Παιδιά, ήδη η μεταφορά δεδομένων που βασίζεται σε ηλεκτρικά ή οπτικά σήματα γίνεται με την ταχύτητα του φωτός. Τα πεδία εξαπλώνονται/δημιουργούνται με την μέγιστη ταχύτητα (φωτός), τουλάχιστον αυτό παραδέχεται η Φυσική σήμερα. Άρα το πρόβλημα δεν είναι η μεταφορά του σήματος, αλλά η ποιότητα μετάδοσης, οι παραμορφώσεις, και εν γένει τα υλικά που χρησιμοποιούνται….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ