TSMC: Ο προμηθευτής chip της Apple ετοιμάζει δεύτερο εργοστάσιο 12 δισ. $ στην Αριζόνα

tsmc, TSMC: Ο προμηθευτής chip της Apple ετοιμάζει δεύτερο εργοστάσιο 12 δισ. $ στην Αριζόνα

Ο προμηθευτής τσιπ της Apple TSMC σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα άλλο εργοστάσιο στην Αριζόνα μαζί με αυτό των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει στο Phoenix, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Το δεύτερο εργοστάσιο θα βρίσκεται βόρεια του Phoenix και η επένδυση αναμένεται να είναι παρόμοια με τα 12 δισ. δολάρια που επένδυσε η εταιρεία το 2020, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια και μίλησαν στη WSJ.

Το αρχικό εργοστάσιο αρχικά αναμενόταν να παράγει αποκλειστικά μαζικά τσιπ 5nm, αλλά τώρα ετοιμάζεται να παράγει επίσης πιο προηγμένα τσιπ 4nm με μεγαλύτερη χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πηγές της WSJ. Το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει μαζική παραγωγή το 2024.

Παράλληλα, το δεύτερο εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευάσει τσιπ 3 nm. Τόσο το τσιπ M3 της Apple για Mac όσο και το τσιπ A17 για τα μοντέλα iPhone 15 Pro αναμένεται να κατασκευαστούν με βάση τη βελτιωμένη διαδικασία 3nm της TSMC. Ο Mark Gurman του Bloomberg είπε ότι αναμένει ότι το M2 Pro θα χρησιμοποιηθεί στο MacBook Pro 14″, στο MacBook Pro 16″ και σε ένα Mac mini υψηλής ποιότητας.

Η απόφαση της TSMC έρχεται μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να προσελκύσει επενδύσεις για κατασκευή τσιπ στις ΗΠΑ προσφέροντας στις εταιρείες δισεκατομμύρια οικονομική υποστήριξη για να εγκατασταθούν στη χώρα. Αυτό συμβαίνει για να αντιμετωπιστεί το -σχεδόν- μονοπώλιο της Κίνας και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Οι προσπάθειες επιταχύνθηκαν αφού οι ελλείψεις τσιπ στα τέλη του 2020 και το 2021 έδειξαν πόσο σημαντικοί έχουν γίνει οι ημιαγωγοί στον κόσμο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Τα κύρια εργοστάσια της TSMC βρίσκονται στην Ταϊβάν, αλλά λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο στο Camas, στην Ουάσιγκτον, καθώς και κέντρα σχεδιασμού στο Ώστιν του Τέξας και στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, πράγμα που σημαίνει ότι η δεύτερη μονάδα στην Αριζόνα θα είναι η τρίτη μονάδα παραγωγής της στις ΗΠΑ.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple παραγγέλνει εξαρτήματα για τα capacitive buttons

Η Apple έχει παραγγείλει έναν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων για τα capacitive buttons από έναν προμηθευτή από την Ταϊβάν.

Software AI Apple

Η Apple φέρεται να ετοιμάζει on device LLM για χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple αναπτύσσει το δικό της LLM που εκτελείται στη συσκευή για να δώσει προτεραιότητα στην ταχύτητα και το απόρρητο.

Smartphones Apple featured

Apple: Τέλος η παραγωγή των FineWoven αξεσουάρ

Η Apple φέρεται να έχει βάλει τέλος στην παραγωγή αξεσουάρ FineWoven, σύμφωνα με τον συλλέκτη ειδών της Apple, γνωστό ως “Kosutami”.