Η εποχή των Windows XP τελειώνει, Τι σημαίνει για τις μικρές επιχειρήσεις

Πολλά έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία από τότε που η Microsoft Corp. λάνσαρε τα Windows XP και το Office 2003. Τα hardware είναι λιγότερο ακριβά, οι συσκευές είναι πιο μικρές, τα λειτουργικά συστήματα είναι πιο γρήγορα και τα κινητά τηλέφωνα είναι πιο έξυπνα από ποτέ.

Επιπλέον, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει αλλάξει σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Είμαστε περισσότερο εν κινήσει και περισσότερο κοινωνικοί στην εργασία μας. Παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες αυτές τις εξελίξεις συμφώνα με το to Stat Counter, περίπου 21% των υπολογιστών παγκοσμίως χρησιμοποιούν ακόμα Windows XP.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για τις μικρές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις τεχνολογίες τους σε Windows 8.1 και Office 365. Αυτό, διότι από τις 8 Απριλίου 2014 η Microsoft δε θα παρέχει αναβαθμίσεις ασφαλείας για τα Windows XP και Office 2003, και οι επιχειρήσεις δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία.

Βέβαια, η τεχνολογία δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με τις προσδοκίες που έχουν οι πελάτες και οι εργαζόμενοι από τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Microsoft σε περισσότερους από 1.400 καταναλωτές, ένας από τους τρόπους που οι πελάτες αξιολογούν μια επιχείρηση είναι από την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Συγκεκριμένα, περίπου τα δύο τρίτα είπαν ότι μια μικρή επιχείρηση θεωρείται ξεπερασμένη αν το λειτουργικό της σύστημα ή οι υπολογιστές της είναι μεταξύ 5 και 10 ετών.

Για πολλές επιχειρήσεις, το να δίνουν στους υπαλλήλους και τους πελάτες τους αυτό που θέλουν, είναι αρκετός λόγος για να αναβαθμίσουν το σύστημα τους.

Windows XP, Η εποχή των Windows XP τελειώνει, Τι σημαίνει για τις μικρές επιχειρήσεις

«Οι μικρές επιχειρήσεις ανησυχούν για την ανάπτυξή τους. Οι μοντέρνες τεχνολογίες όπως τα Windows 8.1 και Office 365 δίνουν στις μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εργάζονται πιο έξυπνα, να αυξάνουν την πελατειακή τους βάση και να γίνονται πιο επικερδείς», είπε ο Thomas Hansen, Vice President Worldwide Small and Medium Business στη Microsoft. «Σήμερα, η τεχνολογία επιτρέπει τις μικρές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επιτυχώς μεγαλύτερους ανταγωνιστές. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα του Boston Consulting Group δείχνει ότι οι τεχνολογικά καταρτισμένες μικρές επιχειρήσεις δημιούργησαν νέες δουλειές δύο φορές πιο γρήγορα και μεγάλωσαν τα κέρδη τους 15% ταχύτερα από αυτές που χρησιμοποιούσαν λιγότερο αναβαθμισμένη τεχνολογία.»

Τι σημαίνει «τέλος υποστήριξης» για τις επιχειρήσεις;
Το τέλος της υποστήριξης δεν σημαίνει ότι από τις 8 Απριλίου 2014, τα Windows XP και Office 2003 θα σταματήσουν να λειτουργούν ξαφνικά. Παρ’ όλα αυτά, δε θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για Windows XP, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ακόλουθων:

Υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη παραγωγικότητα: Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητες των μικρών επιχειρήσεων. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το 47% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η έλλειψη πόρων είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μη αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών, παρόλο που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα και μειώνουν την παραγωγικότητα (Techaisle, 2013). Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, η αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών και η αναβάθμιση στα νέα Windows και Office είναι πολύ πιθανό να κοστίσουν λιγότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο $427 σε επισκευές για υπολογιστές που είναι 4 ετών ή πιο παλιοί, χωρίς να αναφέρουμε τις ώρες χαμένης παραγωγικότητας για την επίλυση των προβλημάτων.

Η έκθεση σε κινδύνους ασφάλειας και συμβατότητας Η ασφάλεια είναι, βεβαίως, μια μεγάλη ανησυχία για όλες τις επιχειρήσεις. Οι υπολογιστές που δεν υποστηρίζονται και δεν έχουν λάβει τις ενημερώσεις είναι ευπαθείς σε κινδύνους ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα της ομάδας Microsoft’s Trustworthy Computing έδειξε ότι τα XP είναι 5 φορές πιο ευπαθή σε κινδύνους και επιθέσεις από ότι τα Windows 8.1.

Έλλειψη νέων εφαρμογών Μετά την 8η Απριλίου 2014, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι πάροχοι ανεξαρτήτων λύσεων που κάνουν υλοποιήσεις για Windows XP δε θα εκδώσουν νέες αναβαθμίσεις για υπάρχοντες εφαρμογές και δε θα δημιουργήσουν νέες λύσεις για αυτές. Με άλλα λόγια, οποιεσδήποτε λύσεις υπάρχουν στα τωρινά Windows XP, θα παραμείνουν όπως έχουν, από άποψη χαρακτηριστικών και βελτιώσεων. Οι υπολογιστές σας δε θα εξελίσσονται ταυτόχρονα με τον πελάτη σας, αλλά και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς.

Αναβαθμίστε τα Windows και Office
Οι μικρές επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες και να συνεχίζουν να είναι ανταγωνιστικοί και να μεγαλώνουν, χρειάζεται να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να εκμεταλλευτούν όλα τα οφέλη που η μοντέρνα τεχνολογία έχει να προσφέρει. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα τέλους υποστήριξης XP, την ιστοσελίδα Windows 8 Pro και την ιστοσελίδα Office 365 for Business.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Darth

σημαίνει οτι θα βάλουν ενα και μαμο firewall και τελείωσε υπόθεση η καποιο hardware firewall(για της επιχειρήσεις πάντα μιλάω και της συσκευές που βγαίνουν στο Internet)

πανος κοωσταγιαννης

Βαζεις linux και ξεμπερδεψες, τζαμπα κιολας

sip1995

@πανος κοωσταγιαννης Nαι ότι πείς, και μετά δίνεις πόσα λεφτά για να εκπαιδεύσεις το προσωπικό και να μην κάνουν ούτε τα μισά που έκαναν πριν ή πιο απλά κάνεις ειδικά σύμβαση με την Microsoft και ξεμπέρδεψες όπως κάνουν τράπεζες και supermarkets.

Τομ

Επειδη δουλευω στη δουλεια σε παλιο υπολογιστη με xp εχω να πω οτι για υην δουλεια που τον θελω δεν εχει ιδοαοτερα θεμα αποδοσης ωστοσο ενα πιο συγχρονο μηχανημα-λειτουργικο θα εκανε τα πραγματα πιο ευχαριστα

Darth

@πανος κοωσταγιαννης πες εβαλες linux που στο διάολο επιχείριση θα βρει λεφτά για
1. προγράμματα τους (που τώρα τα έχουν αγορασμένα)
2. εκπαίδευση προσωπικού από το 0 σχεδόν (ενο τώρα τα ξέρουν πάνω κάτω)
3. ξεχωριστώ προσωπικό για συντήρηση κλπ κλπ κλπ
4. προσαρμογή παλιών εργασιών τους για νέα προγράμματα

δεν είναι λίγα τα λεφτά πολύ ποιο φτινα θα τους βγει να πάρουν καμία 50 άδειες των win 7 (με κάνα 70 ευρώ την μια) πάρα αυτό που είπες που το κοστος θα είναι 50 πλασιο (το λιγότερο)

οταν πετάμε κάτι τα σκεφτόμαστε ………… (δεν μιλάμε για home user εδω)

σπυρος

Το καλύτερο που έχουν να κανουν είναι να βάλουν Windows7 τα οποία είναι σχεδον ίδια με τα xp… τώρα οποίος θέλει και του αρέσουν βάζει τα 8….

keysmith

παρά τον επικήδειο που έβγαλε η MS για το παιδί της τα XP, αυτά δεν πρόκειται να φύγουν που να χτυπιέται από κάτω. H αλλάγή θα γίνεται σιγά σιγά και καθώς αλλάζει το hardware (αν).
Το άλλο για το office.
Ελληνική εταιρία 3-4-10 ατόμων να αλλάξει το αγορασμένο office 2003 και να βάλει office 365?!? χαχα.. office 365 με νοίκι?!? χαχα δεν περιγράφω άλλο, ούτε επιχείρημα δεν παραθέτω..

προδρομος

μια φορα κάνεις την εκπαίδευση στο προσωπικό σου για linux και μετα απλά απολαμβάνεις ολα τα καλα που εχει

και απο σταθερότητα απλα δεν συγκρίνεται

Darth

@προδρομος αν διαβασες καλα δεν ειναι η εκπαίδευση μόνο……. ειδικά για μια μεγαλη εταιρεία μια τέτοια αλλαγή είναι overkill και οικονομικό και εργονομικό…………..
αλλοοοοοοοοοο για εταιρεία 4 5 ατόμων εκεί κάνεις τέτοιες κινισεις……….

και για πες ποια θα ειναι τα οφελοι ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αν κάνει τιν μετάβασή? (γιατί οικονομικά οφελοι δεν θα τα έχει ) τώρα για κάτι αλλο σε ακούω…….

δεν ειμαι fan καμίας ετερειας κλπ αλλα οταν λέμε κάτι χωρίς να σκεφτούμε δεν λέει καθόλου…………

Darth

+προδρομος για να πάρουμε πχ μια αλυσίδα με hmmmmmm ταξιδιώτικα γραφεία. πες πχ 5 γραφεία από 15 μηχανήματα (κάτι λογικό) για να δούμε τι θα κανουν,….. αν βάλουν πχ ubuntu 1. εκπαίδευση προσωπικού 2. αλλαγή εξειδικευμένων προγραμμάτων τους (ΚΑΘΟΛΥ μικρο κοστος) 3. μεταφορά δεδομένον από παλιά προγράμματα στα καινούργια (τοσες ασυμβατότητες και τόσα δα στραβά μεχρι να έρθει στα μέτρα τους) 4, εκπαίδευση προσωπικού στα καινούργια προγράμματα. 5. αλλαγή στα servers και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για να συντηρεί ολα αυτά 6. καθώς σίγουρα χρησιμοποιούν world/excell/acces κλπ έστω λίγο θα γίνει αλλαγή και σε αυτά.. άλλες τόσες ασυμβατότητες με παλιά αρχεία 7. στην ξεφτίλα αρκετούς μήνες θα ασχοληθούν και θα χάσουν και αρκετές δουλίες κλπ (πολλά λεφτά και εδω) δλδ έχουμε και λέμε κοστος (λειτουργικό 0 ευρω + καινούργια προγράμματα εξειδικευμένα πάνω κάτω για αυτά τα γραφεία κανα 30,000++++ θα βγει + εκπαίδευση προσωπικού 1 μίνα 10,000 γιατί δεν είναι και λίγα άτομα 30 ευρώ μέρα ανά άτομο πες + χαμένος χρόνος και δουλειές αλλα 20,000 πες) τελικό κοστος για μια αλυσίδα ταξιδιωτικών γραφείον 60 70 χιλιάρικα στο νερό (και λίγα είπα) κέρδος……….. 1, τζάμπα λειτουργικό (4,5 χιλιάρικα) αν βάλουν πχ win 7 (να πούμε ενα σταθερό λειτουργικό που δεν χάνει… Συνέχεια »

Nio

Εγω της προτεινω να μοιρασει τα windows 8 σε παρα πολυ χαμηλες τιμες. Για να μπορεσει να μαζεψει ολο το πελατολογιο της στην πιο συγχρονη πλατφορμα κ να συγχρονιστει λιγο.

σπυρος

@Darth πες τα ρε φιλε γιατί εδω μεσα νομίζουν ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι προγραμματιστές και θα είναι ευκολη μεταβαση απο xp σε ubuntu… έλεος δεν θα καταλαβαινουν τίποτα…είναι σαν να μπαίνεις πρωτη φορά σε pc για ορισμενους ανθρώπους..

Κώστας

Καλά τα ubuntu για όσους τα αναφέρουν αλλά τα παιδιά έχουν δίκιο! Θα είναι εξαιρετικά πολυδάπανο και χρονοβόρο μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα

Mimis

+1 @Darth

Και τα Linux δεν είναι για όλους.
Είναι αλήθεια.

Darth

δεν είπα πότε οτι τα linux είναι κακά (μάλιστα hardcore user είμαι)… απλός όταν μερικοί πετάνε κάτι κουβέντες χωρίς να σκεφουν καν μου την σπάει…
το λένε τόσο εύκολα λες και υπάλληλοι στην δουλειά το μόνο που κάνουν στο pc είναι να μπαινουν στο fb

και ενα πρόσφατο παράδειγμα σε μια εταιρεία όλη η δουλειά ήταν μέσο ενως web based εφαρμογής η οποία δούλευε μόνο στο internet explorer 5 έτσι δεν κάνανε ποτέ update στα pc τους… γιατί για να κάνουν ολη την εφαρμογή από την αρχη και να μεταφέρουν δεδομένα στην νεα κόστιζε περίπου 100.000 (μεγάλη εταιρεία τεράστια database)

η έχω έναν φιλο που έχει οδοντογιατρειο έχει δυο μηχανήματα εκεί ενα δικό του και ενα της γραμματέας έχει ενα κάρο μηχανήματα που συνδέονται στο pc (ακτινογραφικά κλπ)

αν κάνει μια αλλαγή ακόμη και στα win 7 δεν θα δουλεύουν καθόλου αυτά γιατί drivers δεν υπάρχουν και σε virtual δεν δουλεύουν σωστά… και αλλαγή μηχανημάτων κοστίζει περίπου 65 χιλιάρικα….

το να λει καποιος αλλαξτε λογισμικο δεν ειναι τοσο απλο οταν μιλαμε για μια επιχιριση η μια εταιρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Microsoft Windows XP

Windows XP: Έσπασαν τον αλγόριθμο ενεργοποίησης 21 χρόνια μετά

Ο πραγματικός κρυπτογραφημένος αλγόριθμος ενεργοποίησης των Windows XP δεν είχε σπάσει ποτέ πραγματικά όντας σε offline κατάσταση.

Software Windows XP ransomware

Πιο δύσκολη η επίθεση ransomware στα Windows XP

Tα Windows XP δυσκολεύουν λίγο περισσότερο τη ζωή όσων θέλουν να ολοκληρώσουν μία επίθεση ransomware.

Software featured Microsoft Windows

Διέρρευσε ο πηγαίος κώδικας των Windows XP και άλλων εκδόσεων;

Ένα περίεργο torrent 43GB ανέβηκε σήμερα, με το δημιουργό του torrent να ισχυρίζεται ότι μέσα βρίσκεται ο πηγαίος κώδικας πολλών εκδόσεων Windows.

Software Hackers Kaspersky ransomware

WannaCry: Τα Windows 7 κι όχι τα XP “φταίνε” για τη διάδοση

Τα Windows 7 φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον βασικό λόγο της διάδοσης του WannaCry μια εβδομάδα νωρίτερα, αντί για τα Windows XP, σύμφωνα με την Kaspersky.