Xiaomi: Κάτι παραπάνω από μια εταιρεία που κατασκευάζει smartphone

xiaomi0

Λίγο πριν την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Hong Kong, η Xiaomi έδωσε συνέντευξη τύπου με τον Κύριο Lei Jun, Διευθύνων Σύμβουλο και ιδρυτή της εταιρείας, να δηλώνει πως η Xiaomi είναι κάτι παραπάνω από μια εταιρεία που κατασκευάζει smartphone και πως δεν υπάρχει κάποια εταιρεία στον κόσμο που να της μοιάζει.

Το επιχειρηματικό μοντέλο

Στην παρουσίαση της εταιρείας, ο CEO της Xiaomi τόνισε πως η εταιρεία στην πραγματικότητα είναι τρεις εταιρείες που λειτουργούν σα μια, με το επιχειρηματικό μοντέλο της Xiaomi να το ονομάζουν “Τρίαθλο”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τη Xiaomi σα μια εταιρεία hardware, ή σαν μια εταιρεία υπηρεσιών Internet αλλά ούτε σαν μια εταιρεία που πραγματοποιεί συναλλαγές e-commerce.

Οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον Κύριο Chew Shou Zi, Επικεφαλή των Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO) της Xiaomi, θα πρέπει να σκέφτονται πως η Xiaomi είναι μια εταιρεία που κατασκευάζει hardware, παρέχει υπηρεσίες Internet και πραγματοποιεί e-commerce συναλλαγές, αναφέροντας πως μια τέτοιου είδους εταιρεία δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα.

Το “Triathlon Business Model” όπως το ονομάζει η Xiaomi, στηρίζεται στις πωλήσεις smartphone, σε πωλήσεις hardware και άλλων προϊόντων offline αλλά και στις πωλήσεις υπηρεσιών internet όπως διαφημίσεις μέσα σε applications που η εταιρεία αναπτύσσει, με τους καταναλωτές να βρίσκονται στο κέντρο αυτού του επιχειρηματικού μοντέλου.

xiaomi0a

Σε τι διαφέρει η Xiaomi από την Apple;

Τα έσοδα της Apple έρχονται από τις πωλήσεις hardware και software, με τα iPhone να χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι ιδιοκτησία της Apple, με τον κύριο όγκο των κερδών να προέρχεται από αυτά. Στον αντίποδα, η Xiaomi πουλάει συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και τα περιθώρια κέρδους να μην είναι το ίδιο μεγάλα. Το αξιοθαύμαστο είναι πως δεν υπάρχει εταιρεία που να έχει φτιάξει ένα παγκόσμιο προφίλ στηριζόμενη σε πωλήσεις φτηνών smartphone τα οποία έχει σα μέσο για να αποκομίσει κέρδη από διαφημίσεις και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Xiaomi, οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το επιχειρηματικό της μοντέλο, έχει να κάνει με το ότι όσοι αποκτούν κάποιο xiaomi smartphone θα αποκτήσουν και κάποιο άλλο προϊόν της εταιρείας, η οποία έχει επενδύσει σε αυτά μιας και συνεργάζεται με πάνω από 200 εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα όπως ηλεκτρικά scooter, φίλτρα αέρος, στυλό, powebanks και άλλα, τα οποία πωλούνται με την επωνυμία της Xiaomi. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως οι κάτοχοι των Xiaomi smartphone δείχνουν μια τάση να ξοδεύουν αρκετό χρόνο σε εφαρμογές της Xiaomi, όπου προβάλλονται διαφημίσεις.

Τέλος, o Διευθύνων Σύμβουλος της Xiaomi ανέφερε πως τα έσοδα της Xiaomi προέρχονται κυρίως από υπηρεσίες Διαδικτύου και ενώ τα smartphone της εταιρείας έχουν πάει πολύ καλά σε πωλήσεις στην Ινδία, με την αγορά της Ευρώπης να δείχνει σιγά σιγά να “αγκαλιάζει” τις συσκευές της Xiaomi, το να κατασκευαστούν εφαρμογές με διαφημίσεις για καταναλωτές εκτός Κίνας, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι εφαρμογές της Google αλλά και υπηρεσίες όπως το YouTube και το Facebook μπλοκάρονται από τα Firewall της Κίνας, με τις διαθέσιμες Κινεζικές υπηρεσίες να δραστηριοποιούνται χωρίς να ανταγωνίζονται τους κολοσσούς των Η.Π.Α.

xiaomi1

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Σταύρος Χρι

Αυτό το επιχειρηματικό πλάνο δεν είναι κάτι καινούριο.. Είναι ακριβώς η ίδια τακτική που ακολούθησε η Google από όταν ήταν ένα κουταβάκι που έδινε δωρεάν τις υπηρεσίες της, όταν google σήμαινε μόνο ((κάνω αναζήτηση στο ίντερνετ)) έτσι μπήκε σε κάθε ((σπίτι)) και έτσι έγινε μια αυτοκρατορία που τώρα σιγά σιγά αρχίζει να παρέχει όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες επί πληρωμή. Το ίδιο κάνει και η Xiaomi τώρα 2 χρόνια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Amazon

Amazon: Πρόστιμο μαμούθ 746 εκ. ευρώ για το GDPR

Το αστρονομικό ποσό των 746 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει η Amazon στο Λουξεμβούργο για παραβιάσεις του κανονισμού GDPR.

Business 5G

Στην Ελλάδα ανησυχούμε υπερβολικά για τα δίκτυα 5G

Τα στοιχεία της Focus Bari είναι ενδεικτικά για το πόσο επιφυλακτικοί είναι οι κάτοικοι της Ελλάδας για τα δίκτυα 5G.

Business TSMC

TSMC: Ετοιμαζόμαστε για τους επεξεργαστές των 2 nm

H TSMC ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή των επεξεργαστών με αρχιτεκτονική 2 nm κάποια στιγμή μέσα στο 2023.

Business Facebook iOS

Facebook: Τα έσοδα δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στο iOS

Ο περιορισμός της στοχευμένης διαφήμισης που έφερε το iOS δεν φαίνεται να είχε σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα του Facebook.