Έρευνα δείχνει ότι όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι εγωκεντρικοί

ακριβά αυτοκίνητα, Έρευνα δείχνει ότι όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι εγωκεντρικοί

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι λιγότερο πιθανό να επιτρέψουν στους πεζούς να περάσουν τον δρόμο. Επιπλέον, σημειώνει ότι για κάθε 1.000 δολάρια Αμερικής που προστίθενται στην αξία του αυτοκινήτου η πιθανότητα να σταματήσει ο οδηγός για να περάσουν οι πεζοί μειώνεται κατά 3%.

Έχουν κακή συμπεριφορά και κύρος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας, εξέφρασαν την εικασία ότι οι ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων διακατέχονται από μία αίσθηση υπεροχής έναντι των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τους πεζούς.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους, οι ερευνητές έβαλα μία ομάδα πεζών να περάσει εκατοντάδες φορές από διαβάσεις πεζών, καταγράφοντας τις αντιδράσεις και τη συνολική συμπεριφορά των οδηγών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν λευκό άνδρα, έναν μαύρο άνδρα, μία λευκή γυναίκα και μία μαύρη γυναίκα.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα είναι πιο πιθανό να επιτρέψουν στους λευκούς ή τις γυναίκες να περάσουν τον δρόμο. Στο 31% των περιπτώσεων οι οδηγοί σταματούσαν για τους λευκούς ή τις γυναίκες, σε σύγκριση με το 24% που επιτρέπουν στους άνδρες να περάσουν τον δρόμο και το 25% στους μαύρους εθελοντές.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερο ρόλο έπαιζε η αξία του αυτοκινήτου. Η μελέτη αναφέρει ότι όσο πιο ακριβά αυτοκίνητα οδηγούν οι χρήστες του οδικού δικτύου, τόσο πιο δύσκολο είναι για αυτούς να ερμηνεύσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, καθώς και τα δικαιώματα που έχουν, ειδικά οι πεζοί.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν έκπληξη, διότι μία ακόμη έρευνα, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων είναι πιο πιθανό να είναι πεισματάρηδες, δυσάρεστοι, ανυπόφοροι, και γενικότερα να έχουν κακή συμπεριφορά.

Η εν λόγω έρευνα εξέτασε 1.892 οδηγούς και διαπίστωσε ότι άτομα με δυσάρεστη συμπεριφορά και αρνητικά χαρακτηριστικά έλκονται περισσότερο από τα ακριβά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι ακόμα και ευσυνείδητα άτομα προτιμούν οχήματα μεγαλύτερης αξίας.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσε ότι οι εγωκεντρικοί άνδρες, που είναι πεισματάρηδες και παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά, αρέσκονται στο να αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας τους εξηγούν την επιθυμία τους να διαθέτουν ακριβά προϊόντα, καθώς και την προδιάθεση τους να παραβιάζουν τους κανονισμούς κυκλοφορίας πιο συχνά από τους άλλους.

Τέλος, στη μελέτη αναφέρετε ότι παρά την κακή τους συμπεριφορά, τα άτομα που κατέχουν ακριβά αυτοκίνητα, είναι συνήθως αξιοσέβαστοι άνθρωποι, φιλόδοξοι, αξιόπιστοι και καλά οργανωμένοι. Παρά την προδιάθεση τους να παραβιάζουν τους κανόνες της οδικής συμπεριφοράς.

Και οι δύο έρευνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας συστήνουμε να ακολουθήσετε τους συνδέσμους των πηγών και να διαβάσετε τα πλήρη κείμενα.

Πηγή 1 Πηγή 2

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
DJ Radical

Δεν χρειαζόταν έρευνα.
Όσοι οδηγούμε καθημερινά το ζούμε στο πετσί μας…

Beowolf

Όταν δεν έχεις χρηματοδότηση ή δεν έχεις τι να κάνεις,…κάνεις έρευνα στα αυτονόητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Cars LG

Η LG αναπτύσσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης

Οι καινοτόμες δυνατότητες Infotainment εντός του οχήματος της LG συνδυάζονται με τις τεχνολογίες αιχμής ADAS και AD της Magna στην τελευταία συνεργασία των εταιρειών.

Cars GIMS Qatar 2023

Geneva International Motor Show Qatar 2023: Απολογισμός

Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης στο Κατάρ κλείνει με εντυπωσιακή επισκεψιμότητα 180.000 επισκεπτών σε διάστημα 10 ημερών.

Cars GIMS Qatar 2023

GIMS Qatar 2023: Όλες οι ανακοινώσεις

Οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης συνεργάζονται με το Κατάρ και πραγματοποιούν την έκθεση GIMS Qatar 2023.

Cars featured GIMS Qatar 2023

8.000 χλμ. με δυο ηλεκτρικά van Volkswagen ID Buzz [GIMS Tour d’Excellence]

Αυτή η διαφορετική αποστολή στο τιμόνι δύο 100% ηλεκτρικών Volkswagen ID Buzz πέρασε από Ευρώπη, Βαλκάνια, την Ελλάδα(!) και άλλες χώρες, χωρίς βοήθεια.