80% εξοικονόμηση ενέργειας από μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς

, 80% εξοικονόμηση ενέργειας από μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yokohama στην Ιαπωνία δημιούργησαν έναν πρωτότυπο και… πολλά υποσχόμενο μικροεπεξεργαστή με υπεραγωγούς. Ο νέος μικροεπεξεργαστής εκτιμάται ότι έχει πολύ μικρές ενεργειακές απαιτήσεις σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Η ιδέα του computing που είναι πανταχού παρών σε όλες τις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας έχει και αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που ήθελαν να βελτιώσουν οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Yokohama στην Ιαπωνία. Έγινε χρήση της διάταξης με το όνομα Adiabatic Quantum Flux Parametron (AQFP) η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε data centers νέας γενιάς και άλλα δίκτυα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν πρωτότυπο μικροεπεξεργαστή ΑQFP στα 4 bit τον οποίο και ονόμασαν MANA από τα αρχικά των λέξεων Monolithic Adiabatic iNtegration Architecture. H συχνότητα λειτουργίας του είναι τα 2.5GHz, αλλά θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 5-10 GHz. Οι χρήση υπεραγωγών στο πειραματικό μοντέλο των Ιαπώνων αποδεικνύει ότι εδώ δεν υπάρχει η ανάγκη για μεγάλη δαπάνη ενέργειας για την ψύξη της υπολογιστικής διάταξης, κάτι που έχει εμφανές όφελος στην ενεργειακή κατανάλωση της μονάδας.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Dem

την μεγαλύτερη μπαταρια καταναλώνει η οθονη σε υψηλό φωτισμό (εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μεχρι να βρεθεί κάτι άλλο που δύσκολα για τα επόμενα 10 χρόνια μετά πάει radio module dld 4g wifi κλπ (ουτε εκεί μπορει να γίνει κάτι καθώς περισσότερη ενεργια φεύγει για εκπομπη σε χαμηλό σήμα ) και σαν τελευταιο παει cpu το οποιο το μεγαλυτερο ποσοστο μπαταριας που τρωει οταν ειναι ζωρισμενος (high cpu usage) ουτε εκεί μπορούν να γίνουν και πολλά εκτος απο κλασσικες μικρο βελτιωσεις καθε χρόνο που γίνονται (οχι κάτι συνταρακτικό) αιμαι απο day one στα smartphones μεχρι σημερα δεν αλλαξε κατι χοντρικα αυτονομια ειναι μια μερα (οτι αλλαγες γινοναι ειναι μικρες και υπερκαλυτουν απο της αντιστηχες αλλαγες στο hardware ) δλδ βελτίωσαν κατανάλωση modem 20% cpu 20% κλπ κλπ βάζουν μεγάλη οθονη + υψηλη αναληση + πολυ ποιο βαρυ software και πάλι γονατίζει η συσκευή ευτιχος που γινεται μεγαλύτερη ετσι χωράει και μεγαλύτερη μπαταρια και σαν συνολικό αποτέλεσμα ειναι εχεις πολύ ποιο μεγάλη συσκευη με ποιο δυνατό harware αλλά και πάλι ίδια αυτονομία με 15 χρόνια πριν . το μονο που θα αλλαξει τα παντα (οχι μονο κινιτα) οταν βγει νεος τυπος μπαταριας.. οταν και αν (δλδ στο ίδιο μέγεθος 3… Συνέχεια »

ΚΝ

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει περισσότερο σημασία σε επαγγελματικές εφαρμογές που θέλεις ισχυρή επεξεργαστική ισχύ χωρίς απαραίτητα οθόνη, υπηρεσίες, μεταφορά/αποθήκευση δεδομένων & διαχείριση κτλ.
Ακόμα και στους φορητούς υπολογιστές και κινητά θα δούμε διάφορα εφόσον εφαρμοστεί τελικά όχι όμως σίγουρα στην έκταση άλλων διαδικασιών.

Someone Somewhere

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα συστήματα εκτός των Smartphone που έχεις στο μυαλό σου. Μάλιστα, στα συστήματα αυτά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στις ενεργειακές απαιτήσεις και στη διάρκεια ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.