AMD Ryzen Vermeer: Διέρρευσε η επόμενη γενιά επεξεργαστών, αναμένεται το καλοκαίρι

AMD Ryzen, AMD Ryzen Vermeer: Διέρρευσε η επόμενη γενιά επεξεργαστών, αναμένεται το καλοκαίρι

Η επόμενη γενιά CPU της AMD, με αρχιτεκτονική Zen 3 και με κωδική ονομασία Vermeer, μόλις διέρρευσε. Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα μια σειρά από λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη σειρά Ryzen 4000 της AMD για επιτραπέζιους υπολογιστές με την ονομασία Vermeer και σε αντίθεση με τον Renoir, ο οποίος βασίζεται στην Zen 2 αρχιτεκτονική, ο AMD Vermeer είναι ο πραγματικός διάδοχος της σειράς Ryzen 3000 που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Αυτή η διαρροή επιβεβαιώνει επίσης την ύπαρξη ενός επεξεργαστή 16 πυρήνων.

Οι επεξεργαστές Vermeer θα κατασκευαστούν από την TSMC στα 7nm και θα είναι ένα μεγάλο βήμα από τους επεξεργαστές Zen 2 της τρέχουσας γενιάς. Φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αύξηση της κυριαρχίας της AMD στην αγορά x86. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, η κύρια διαφορά μεταξύ του Renoir και του Vermeer είναι ότι το πρώτο είναι μια πλατφόρμα APU ενώ το δεύτερο είναι μια πλατφόρμα μόνο για CPU. Ο Vermeer δεν θα διαθέτει iGPU και φυσικά θα βασίζεται σε Zen 3 αρχιτεκτονική.

Ο Renoir είναι επίσης ένα ενδιαφέρον πείραμα από την AMD, καθώς είναι το πρώτο τους εγχείρημα σε APU high-end και πιθανώς γιατί στοχεύουν πρώτα στην budget αγορά με Zen 2 και iGPUs που βασίζονται σε vega. Ο πραγματικά flagship επεξεργαστής για τους enthusiast και την επαγγελματική αγορά πρόκειται να είναι ο Genesis Peak με βάση τη Zen 3, το οποίο θα διαδεχθεί την τρέχουσα σειρά Thread Ripper.

AMD Ryzen, AMD Ryzen Vermeer: Διέρρευσε η επόμενη γενιά επεξεργαστών, αναμένεται το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τις πηγές, ο οκταπύρηνος επεξεργαστής θα τρέχει στα 4.0 GHz και με boost στα 4.6 GHz, ενώ ο δεκαεξαπύρηνος επεξεργαστής φαίνεται να τρέχει στα 3.7GHz που φτάνει μέχρι τα 4,6GHz με boost. Τα νούμερα αυτά φυσικά δεν είναι τελικά και είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα μεγαλύτερους χρονισμούς. Υπάρχουν ωστόσο και πληροφορίες στο θέμα της συμβατότητας με τις υπάρχουσες μητρικές με την AMD να ανακοινώνει πως οι επερχόμενοι Ryzen 4000 επεξεργαστές θα υποστηρίζονται κανονικά από μητρικές B450 και X470.

Οι νέοι CPU θα ανταγωνίζονται τη σειρά Intel i7, οι οποίοι είναι επίσης διαθέσιμοι με 8 πυρήνες και επιλεγμένα SKU είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένα γραφικά Intel Gen 9.5. Οι AMD APU αναμένεται να έχουν σημαντικά καλύτερη απόδοση γραφικών, καθώς διαθέτουν διπλάσιο αριθμό ενοποιημένων πυρήνων. Ωστόσο, η αγορά APU υψηλών προδιαγραφών εξακολουθεί να είναι αχαρτογράφητα νερά για την AMD. Οι AMD Vermeer ή Ryzen 4000 αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.