A.R.I.S. ο ελληνικός υπερυπολογιστής [video]

Στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, μία ελληνική υποδομή, ο υπολογιστής υψηλών επιδόσεων A.R.I.S. (Advanced Research Information System), με βάση το διεθνές πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης Linpack.

Το σύστημα θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Ελλήνων χρηστών σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες, και ενισχύοντας την πρόσβασή τους στην Πανευρωπαϊκή υποδομή του PRACE. Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών είναι ενδεικτικές επιστημονικές ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση σύγχρονων υπερ-υπολογιστικών υποδομών. Επιπλέον, το σύστημα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και προαγωγή της επιστημονικής έρευνας στη χώρα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ο εθνικός υπερ-υπολογιστής ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους ερευνητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, για την υλοποίηση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της υποδομής και την υποστήριξη των χρηστών.

Το νέο υπερ-υπολογιστικό σύστημα βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ και τους επεξεργαστές Intel Xeon E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge. Η θεωρητική υπολογιστική του ισχύς φτάνει τα 190 TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Με 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). Η υποδομή ολοκληρώνεται από ένα αποθηκευτικό σύστημα υψηλών επιδόσεων, μεγέθους 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes), το οποίο βασίζεται στο IBM Elastic Cloud, εξέλιξη του Παράλληλου Συστήματος Αρχείων της ΙΒΜ (General Parallel File System – GPFS). Τέλος, το σύστημα διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς σουίτες επιστημονικών εφαρμογών.

A.R.I.S. ο ελληνικός υπερυπολογιστής, A.R.I.S. ο ελληνικός υπερυπολογιστής [video]

Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ)
Η ΕΔΕΤ ΑΕ (GRNET S.A.) από το 1998 αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας κατά το πρότυπο των αντίστοιχων Ερευνητικών & Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρέχει στην ελληνική ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα σύγχρονες ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ισότιμη συμμετοχή των μελών της στην παγκόσμια Κοινωνία της Γνώσης. Παράλληλα, αναπτύσσει εφαρμογές που εξοικονομούν πολύτιμους πόρους στην ελληνική πολιτεία, εκσυγχρονίζουν τις δημόσιες λειτουργικές δομές και εισάγουν νέα μοντέλα συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων οργανισμών, των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών κοινοτήτων, των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

Συγχαρητηρια επιτελους φτιαξαμε και ενα θετικο στην ΕΛΛΑΔΑ μπραβο σε ολους

KostasB

Άντε και σιγά σιγά οπτική ίνα σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα έχουμε να φάμε αλλά ας έχουμε vdsl. Χαλάλι. Πάντως μπράβο για τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Μπορεί προσωπικά το νούμερο 500 στον κόσμο να μην μου φαίνεται πολύ αλλά φαντάζομαι για τα Ελληνικά δεδομένα θα είναι αρκετό..

Dimitris L.A

Πειτε με χαζο αλλα, αν του βαζανε επανω ενα bitcoinminer θα εβγαζε τρελα νουμερα με 190 TFlops

Bloodmaster

Λετε να παιζει call of duty. Πλακα κανω. Ενα μεγαλο μπράβο που πηραμε και εναν υπολογιστή της προκοπης γιατι αμα δεις στις υπηρεσίες οι υπολογιστες που εξυπηρετουν τους πολίτες ουτε τα xp δεν εχουν και σέρνονται

Kostas

σιγα μωρεεεε θα βγει η apple και θα πει το macbook της ειναι ποιο γρηγορος και λογικα το 80% θα το πιστεψουν

Theo Thunder

Έχω να πώ πως είδα το ρεπορτάζ χθες το βράδυ στην τηλεόραση και πιστεύω πως αυτό ήταν κάτι που χρειάζονταν οι έλληνες ερευνητές.

Android & Windows User

Ο υπερυπολογιστής μας μάρανε, εδώ χρωστάμε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ σε όλη την ΕΕ · είμαστε η πιο χρεοκοπημένη χώρα παγκοσμίως ……………………………………………………………………..
και έχουμε μπει στο 3ο μνημόνιο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπως στην εφορία έχουν κάτι Intel Pentium 3 / 4 μονοπύρηνα με Windows 98 και Windows 2000 με 256 MB RAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τον πήρανε με δόσεις και τον χρωστάμε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Με υπολογιστική δύναμη 190 Flops θα υπολογίζει σε χρόνο dt το χρέος με μαθηματική ακρίβεια·
επίσης θα τρέχει με άνεση πολλά solitaire ώστε να χασομεράνε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στα γραφεία

Tech

Με δόσεις τον πήρανε

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπως την εφορία έχουν κάτι Intel Pentium 3 /4 μονοπύρηνα με Windows 98 και Windows 2000 και 256 MB RAM

Με υπολογιστική δύναμη 190 TFlops θα υπολογίσει σε χρόνο dt το ελληνικό χρέος

Dimitris

@CVlahakis Έλα ρε τρελέ μπράβο ρε συ χάρηκα που πήγες ένα βήμα παραπάνω…

Thodoris

Πολύ καλό. Μπράβο Κώστα!
Κλασσική δημόσια ελληνική πατέντα: και τα 3 κλειδιά ακόμα όλα μαζί στο ίδιο μπρελόκ.

dimpep

Πολύ θετικό βήμα! Βοηθάει όλους εμάς που έχουμε ανάγκη απο πόρους και αναγκαζομαστε να ζητάμε από το εξωτερικό

Αλεξ

ΠΑΟΚ ρε!!!!

nikos

Κωστα πιστευω οτι ειναι καλη ιδεα να το παιξεις και στην τσαπανιδου, να μην ακουγονται μονο τα αρνητικα!

Δημήτρης Κ.

Να τον βάλουν να κάνει bitcoin mining και σε 5-10 χρονάκια θα έχει ι λυθεί μια για πάντα το ζήτημα του χρέους… 😛 πέρα απο την πλάκα ένα μεγάλο μπράβο σε όλους που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο project..Καλό είναι που και που να ακούμε και κάνα θετικό νέο 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.