Η Κίνα έχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη

china supercomputers, Η Κίνα έχει τους περισσότερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη

Η Κίνα είναι αυτή που έχει πλέον τους περισσότερους υπερυπολογιστές από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Οι Κινέζοι παίρνουν την πρωτιά από τις ΗΠΑ στην λίστα με τους 500 ισχυρότερους supercomputers στον κόσμο.

Πριν από ένα εξάμηνο, οι ΗΠΑ ήταν στην πρώτη θέση με 169 supercomputers, ενώ η Κίνα είχε 10 λιγότερους (159). Ωστόσο, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι Κινέζοι κατάφεραν να φτάσουν στους 202 και οι ΗΠΑ έπεσαν στους 144.

Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες προηγούνται αρκετά, τρίτη είναι η Ιαπωνία με 35 υπερυπολογιστές, ακολουθεί η Γερμανία με 20, η Γαλλία με 18 στην 5η θέση και η Βρετανία με 15. Για πρώτη φορά και οι δέκα ισχυρότεροι υπερυπολογιστές έχουν ο καθένας ισχύ άνω των 10 petaflops.

Στην κορυφή βρίσκεται ο κινεζικός Sunway TaihuLight με επεξεργαστική ισχύ 93 petaflops/sec (χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο). Δεύτερος είναι ο κινεζικός Tianhe-2 (33,9 petaflop/sec),στην τρίτη θέση είναι ο ελβετικός Piz Daint (19,6 petaflop/sec, ο πιο ισχυρός ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής), ο ιαπωνικός Gyoukou (19,1 petaflop/sec) και ο αμερικανικός Titan (17,6 petaflop/sec) κλείνουν την πεντάδα.

Τα supercomputers είναι τεράστια μηχανήματα που καταλαμβάνουν ολόκληρα δωμάτια και μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιο όγκο δεδομένων που δεν μπορεί να συγκριθεί με τους υπολογιστές που έχουμε στην καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιούνται για την δημιουργία χαρτών του σύμπαντος, την μελέτη των κλιματικών αλλαγών, προσομοίωση πυρηνικών και άλλων όπλων, έρευνες για πετρέλαιο, ανάλυση DNA κλπ.

H συνολική ισχύς των 500 ισχυρότερων συστημάτων αγγίζει τα 845 petaflops έναντι 749 petaflops πριν έξι μήνες και 672 petaflops το 2016. Από αυτή τη συνολική ισχύ, το 35,4% ανήκει στην Κίνα και το 29,6% στις ΗΠΑ. To όριο για να συμπεριληφθεί ένας υπερυπολογιστής στο Top 500, έχει αυξηθεί στα 548 teraflops από 432 teraflops τον Ιούνιο. Στον συμπληρωματικό κατάλογο Top Green 500 με τους πιο «πράσινους» και λιγότερο ενεργοβόρους υπερυπολογιστές προηγούνται τρεις από την Ιαπωνία.

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dimitris L.A

Φαντσσου να κανουν mining bitcoin με αυτα!!!

giorgosgek

χαχαχ αυτο σκεφτομουν , εβλεπα ενα βιντεο προχθες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.