Αρχιτεκτονική επεξεργαστή

, Αρχιτεκτονική επεξεργαστήΗ καρδιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή χτυπάει μέσα στον επεξεργαστή. Εκατομμύρια λιλιπούτεια τρανζίστορ έχουν χωρέσει σε μερικά εκατοστά σιλικόνης, αλλάζοντας τον τρόπο που διασκεδάζουμε, που εργαζόμαστε, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η τάση στους επεξεργαστές είναι η «τοποθέτηση» πάνω του ενός πυρήνες. Σήμερα διατίθενται επεξεργαστές με έως και δύο πυρήνες (dual core), ενώ σύντομα αναμένονται υλοποιήσεις με περισσότερους. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Λανθάνουσα μνήμη:
Εσωτερική μνήμη που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διεργασιών του επεξεργαστή. Τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν 1MB L2, ενώ τα ισχυρότερα τα συναντάμε και με έως 4MB.

Αρχιτεκτονική nm:
Όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο καλύτερα! Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μπορεί να είναι ταχύτερος και λιγότερο ενεργοβόρος από αντίστοιχα μοντέλα με παλαιότερη αρχιτεκτονική. Το wafer, η επιφάνεια-υλικό, που κατασκευάζονται οι επεξεργαστές, μπορεί να δεχθεί περισσότερους αφού μικραίνουν τα nm (νανόμετρα) κατασκευής .

GHz:
Παλαιότερα η ταχύτητα ήταν το παν για όλους. Οι κατασκευαστές όμως γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι όσο ανέβαινε η αυτή (και η συχνότητά της, GHz) τόσο αυξανόταν και η παραγόμενη θερμότητα. Γι αυτό το λόγο, ανέπτυξαν διάφορες έξυπνες τεχνικές ώστε ακόμα και με μικρές συχνότητες να επιτυγχάνετε υψηλή αποδοτικότητα.

Socket-βάση:
Κατά τη διαδικασία επιλογής επεξεργαστή, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας τον τύπο της βάση του, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε στη συνέχεια τη μητρική που θα τον δεχθεί. Σήμερα, τα socket-βάσεις είναι τα τύπου LGA775 για επεξεργαστές Intel και τα 939 και ΑΜ2 για επεξεργαστές ΑΜD.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers featured Qualcomm Snapdragon

Διέρρευσε το φύλλο προδιαγραφών του Snapdragon 6 Gen 1

Ο Blass διέρρευσε το πλήρες φύλλο προδιαγραφών του Snapdragon 6 Gen 1 SoC, το οποίο μας λέει ότι είναι ένα τσιπ 4nm με αριθμό ανταλλακτικού SM6450.

Computers Apple MacBook Air MacBook Pro

Ανταλλακτικά και εγχειρίδια επισκευής για M1 MacBook προστέθηκαν στο Self Repair της Apple

Tο πρόγραμμα ενημερώθηκε με ανταλλακτικά και εγχειρίδια επισκευής για όλα τα μοντέλα M1 MacBook, συμπεριλαμβανομένου του 13″ MacBook Air και τα μοντέλα MacBook Pro 13, 14 και 16 ιντσών.

Computers Xiaomi

Xiaomi NoteBook Pro 120G και Smart TV X έρχονται στις 30 Αυγούστου

Η Xiaomi ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει το laptop NoteBook Pro 120G και τη σειρά Smart TV X στην Ινδία στις 30 Αυγούστου.

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.