Η Google ισχυρίζεται ότι πέτυχε κβαντική υπεροχή με υπεραγώγιμο επεξεργαστή

Google, Η Google ισχυρίζεται ότι πέτυχε κβαντική υπεροχή με υπεραγώγιμο επεξεργαστή

Στην ιστοσελίδα της NASA δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο της Google το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πέτυχε κβαντική υπεροχή, ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών. Το έγγραφο έχει πλέον διαγράφηκε αλλά η The Financial Times κατάφερε να κρατήσει ένα αντίγραφο.

Το έγγραφο είχε τίτλο “Quantum supremacy using a programmable superconducting processor” ή “Κβαντική υπεροχή χρησιμοποιώντας έναν προγραμματιζόμενο υπεραγώγιμο επεξεργαστή”.

Το πείραμα που κατάφερε να αποδείξει την υπεροχή των κβαντικών υπολογιστών ήταν η λύση μιας εξίσωσης με τυχαίους αριθμούς. Ο κβαντικός υπολογιστής που χρησιμοποίησε η Google χρειάστηκε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να λύσει την εξίσωση. Συγκριτικά, ο πιο γρήγορος παραδοσιακός υπερυπολογιστής, Summit, θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για την επίλυση της ίδιας εξίσωσης.

Στο έγγραφο αυτό, η Google αναφέρει ότι το πείραμα της αποτελεί τον πρώτο υπολογισμό που μπορεί να γίνει μόνο σε έναν κβαντικό επεξεργαστή. Στο παρελθόν η εταιρεία ήλπιζε να πετύχει την κβαντική υπεροχή μέχρι το τέλος του 2017, όμως δεν μπορούσε να ελέγξει το 72-qubit σύστημα που ανέπτυξε.

Γι’ αυτό, αποφάσισε να αναπτύξει ένα 53-qubit σύστημα, το οποίο ονόμασε Sycamore και το έβαλε να λύνει εξισώσεις. Τελικά η εταιρεία κατάφερε να λύσει τον περίπλοκο προβληματισμό με τη βοήθεια του νέου συστήματος και να πετύχει τον στόχο της.

Ανεξάρτητα από την επιτυχία αυτού του σημαντικού βήματος, θα πάρει αρκετά χρόνια ακόμη πριν οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας καθημερινές εργασίες. Η Google αναμένει ότι οι ικανότητες και η δύναμη των κβαντικών υπολογιστών θα ξεκινήσει να αυξάνεται με διπλό εκθετικό ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Alex

Crypto-mining και άντε γεια!!

I am

Μάλλον δεν συνέβη ακριβώς κάτι τέτοιο σύμφωνα με στέλεχος της IBM

Hellas_Power

Ζουν, ανάμεσά μας !!! 🙄

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.