IBM Watson: Θέλει να γίνει ο μελλοντικός γιατρός μας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η IBM προσπαθεί διδάξει το supercomputer Watson ώστε να γίνει ένας πολύ καλός γιατρός. Πιο συγκεκριμένα, θέλει να χρησιμοποιήσει την υπολογιστική πλατφόρμα του υπερυπολογιστή, για να αναλύσει ιατρικά δεδομένα απεικόνισης, ώστε να μάθει πως είναι ένας υγιής άνθρωπος εσωτερικά.

Όταν καταφέρει αυτό, τότε θα μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίζει περιοχές που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα και να της δείχνει στους γιατρούς. Αν όλα αυτά τα δεδομένα συγχωνευθούν με τα ιατρικά δεδομένα κάθε ασθενή, τότε αυτό θα σήμαινε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη θεραπεία για σοβαρές παθήσεις.

Η IBM θέλει να με αυτόν τον τρόπο να έχει κάποιο κέρδος από την υπόθεση Watson, ο οποίος έχει πλασαριστεί ως ένας υπερυπολογιστής γενικής χρήσης. Παρόλο που η IBM έχει την τάση να σκέφτεται ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν αν τα δούμε ως δεδομένα, σε αυτή την περίπτωση έχει αρκετά καλές πιθανότητες να επιτύχει. Εξάλλου, σήμερα υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δοκιμάζουν αντίστοιχες τεχνολογίες, όπως η Zebra Medical, που κάνει το ίδιο με δεδομένα από ακτίνες Χ.

Ένα από τα συστήματα που αναπτύσσει η IBM είναι το “Physician Support Tool”, το οποίο θα παίρνει αρκετά μεγάλο μέρος της πνευματικής κούρασης από τους γιατρούς. Εάν ένας ασθενής διαγνωστεί με όγκο, ο Watson θα συνθέσει δεδομένα από πολλαπλές πηγές ώστε να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας. Ένα άλλο σύστημα θα βοηθάει στα έκτακτα περιστατικά την ανίχνευση εσωτερικής αιμορραγίας, διασταυρώνοντας προηγούμενα δεδομένα σάρωσης των ασθενών.

ibm watson doctor

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George

Είδα το watson σαν λέξη και μου θύμισε τον dr.watson των windows

Techskepticon

Ευτυχώς υπάρχει ανταγωνισμός για την Google γιατί η ίδια έχει ξεφύγει. Ο IBM Watson αξίζει στήριξης.
BTW δεν είδα πουθενά να αναφέρετε πως το NHS (ΕΣΥ) της Αγγλίας δίνει δεδομένα ασθενών στην google deepmind με στόχο την βελτίωση της υγείας τους. Εδώ Αγγλία πέρασε στα ψηλά γράμματα. Αντίστοιχα η Google θα βελτιώσει τα εργαλεία της και μέσω realtime δεδομένων θα καλύψει το πρόβλημα των data.

Η Google μέσω των Google Ventures έχει μερίδες σε πληθώρα εταιρειών σε όλους τους κλάδους όπως το uber κλπ κλπ και το pattern που φαίνεται στο χώρο της υγείας είναι αξιοπερίεργο. Χρόνια κάναμε στο management για το όραμα (vision) μιας εταιρείας και τις προτεραιότητές της. Ανάθεμα όμως αν αυτή έχει καμία ξεκάθαρη ατζέντα πέρα από βγάζω λεφτά από ότι κινείται και δονείται. Κανένα κράτος δεν ξέρει τι ετοιμάζεται στα “υπόγεια Labs” των εταιρειών και το πόσο ψοφάνε για big data κανείς όμως δες τις ρωτά γιατί έχουν μάθει να κάνουν ότι θέλουν οπότε θέλουν. Από updates μέχρι να ακυρώνουν προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers ebay Bitcoin

Φθηνά CPU, SSD και μητρικές αναμένεται να γεμίσει σύντομα το eBay

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ως γνωστόν, βασίζεται στην παράλληλη λειτουργία GPUs, οπότε όλα τα υπόλοιπα οδεύουν προς πώληση.

Computers Apple iMac

Νέος iMac 2021: Αθόρυβο σερφάρισμα στο web με μόλις 7db

Σκεφτείτε ότι ένα φύλλο που πέφτει και ακουμπάει στο έδαφος παράγει 10 decibel και ένα ψίθυρος παράγει 30 decibel.

Computers Apple iMac iPad Pro

To Spring Event της Apple φέρνει το ουράνιο τόξο στα iMac

H ανοιξιάτικη διάθεση ήταν έκδηλη στο Spring Event της Apple, όπου είδαμε το χρώμα να μπαίνει στη ζωή των iMac.

Computers NVIDIA

H NVIDIA εμφανίζεται απαισιόδοξη για την κρίση των chipsets

H NVIDIA ενημερώνει ότι οι ελλείψεις στην τεχνολογική αγορά θα συνεχιστούν με την ίδια να μην μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.