iMac 21.5″ 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown]

Πριν από 2 μέρες ανακοινώθηκε επίσημα ο νέος Retina iMac με οθόνη 21.5 ιντσών 4K, η Apple έβαλε πιο γρήγορο επεξεργαστή, RAM και βελτιωμένα γραφικά. Η πιο σημαντική βελτίωση όμως είναι η 4K οθόνη η οποία ήταν στα 1080p. Η Apple αναφέρει ότι έχει χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία στο 4K μοντέλο και ισχυρίζεται ότι δείχνει 25% περισσότερα χρώματα.

Το iFixit δεν έχασε την ευκαιρία να το πάρει στα χέρια του και να μας δείξει τι έχει βάλει η Apple μέσα. Λόγω των μη αναβαθμίσιμων κομματιών, ο νέος iMac πήρε βαθμολογία μόλις 1 στα 10 σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να επισκευαστεί. Η 4K Retina οθόνη του 21.5 ιντσών iMac είναι κατασκευασμένη από την LG Display, με την οποία η Apple συνεργάζεται ε΄δω και καιρό. Είναι η ίδια που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στον 27ιντσο Retina iMac 5K.

Σε γενικές γραμμές το εσωτερικό του νέου iMac είναι ίδιο με του προηγούμενου μοντέλου, αλλά υπάρχουν μικρές διαφορές. Τα άσχημα νέα είναι ότι το iFixit βρήκε πως η RAM (made by Samsung) είναι κολλημένη στην logic board, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναβαθμιστεί. Οπότε οι χρήστες θα πρέπει να παραμείνουν στην ποσότητα RAM που έχει το μοντέλο το οποίο παρήγγειλαν.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον προηγούμενο 21.5 ιντσών iMac, αλλά η Apple στον τελευταίο 27ιντσο iMac, επιτρέπει την αναβάθμιση της RAM, ελπίζαμε ότι θα κάνει το ίδιο και εδώ, αλλά δεν το έκανε.

Αυτός ήταν ο λόγος που το i Fixit έδωσε τόσο χαμηλό σκορ, μαζί με το γεγονός ότι η CPU είναι κολλημένη στην logic board και η LCD είναι συντηγμένη με το γυάλινο panel του υπολογιστή.

iMac 21.5" 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown], iMac 21.5″ 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown]

iMac 21.5" 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown], iMac 21.5″ 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown]

iMac 21.5" 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown], iMac 21.5″ 4K: Mη αναβαθμίσιμη RAM και σκορ 1 στα 10 [iFixit teardown]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NLS

Ρε Apple, μη αναβαθμίσιμη RAM ούτε τα laptop δεν έχουν…
Αστείο.

Βέβαια είναι οκ όταν το κάνει η εταιρία που κυρίαρχο mission statement της είναι το “πουλμουρ”.

viel

και εγω ψηνομουν για ενα 21,5 επιδη 27 δεν θελω οθονη και περιμενα τα νεα μοντελα αλλα αυτο με την μνημη βλακεια! πες οτι δεν μου φτανου τα λεαφτα να βαλω 16gb τι σημαινει δεν θα μπορω μετα?

marios1508

@ NLS θα συμφωνήσω με το ότι θα ήταν σωστό να μπορεί να αναβαθμίζεται η RAM και στο μοντέλο των 21,5 ιντσών. Επέτρεψε μου να διαφωνήσω με το “πουλμουρ” όπως το λες. Σίγουρα είναι ακριβά τα προϊόντα της Apple αλλά από προσωπική εμπειρία 6 ετών, είναι πέρα για πέρα αξιόπιστα. Με mac mini του 2009 και Core2Duo επεξεργαστή και μετά από τόσα χρόνια δεν έχει κανένα θέμα. Εκτιμώ ότι με PC με τα ίδια χαρακτηριστικά θα είχα χρειαστεί σίγουρα αρκετά format.

Kostas

@marios1508 αγαπητέ μου στα mac δεν υπάρχουν προβλήματα για τους ίδιους λόγους που δεν υπάρχουν προβλήματα και στη Βόρειο Κορέα

marios1508

@ Kostas, πειράζει που δεν πιάνω τον παραλληλισμό σου για τα mac και τη Βόρεια Κορέα, ως προς την απουσία προβλημάτων;

Γιάννης

Windows στα PC και στα ταμπλετ 10″+ και Android στα κινητά και ταμπλετ κάτω απο 10″ και μακρυά από την τραγική Apple.

marios1508

@Γιάννης, πολύ απόλυτο σε βρίσκω. Σεβαστή η άποψή σου, αλλά έχεις δουλέψει όλες τις πλατφόρμες και τα λειτουργικά και βγάζεις αυτό το συμπέρασμα;

Nickolas

Σίγουρα θα ήθελα τη δυνατότητα να μπορείς να βάλεις τη δική σου μνήμη, αλλά με 8GB δε νομίζω ότι είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, μιλώντας πάντα για την απλή έκδοση.

Επειδή όμως έχω iΜac 24″ του 2009 και είναι προϊόντα που πραγματικά αντέχουν, πιστεύω για κάποιον που θέλει να το κρατήσει, η έκδοση με την 4Κ οθόνη θέλει σίγουρα 16GB, τον i7 και ένα SSD και αυτό επειδή δεν έχει στην ουσία ξεχωριστή κάρτα γραφικών και με τόσο μεγάλη ανάλυση οθόνης κακά τα ψέματα χρειάζεται η έξτρα επεξεργαστική ισχύς, οπότε το μηχάνημα ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ και δε ξέρω κατά πόσο αξίζει να τα δώσει κάποιος.

edd

Ανάλογα με τα χρήματα που δίνεις και την χρήση που θες να κάνεις, αντέχει στο χρόνο το κάθε μηχάνημα. Έχω λαπτοπ του 2006 με core 2 duo που αντέχει ακόμα, άσχετα που δεν το χρησιμοποιώ πλέον. Αλλά τότε είχε 2000€, ήταν ισχυρό εξαρχής για να δουλεύει και μετά από χρόνια αξιοπρεπώς.

Μη συγκρίνετε ένα Mac των 1000€-1500€-2000€ με ένα pc των 300€-400€. Ένα windows pc στα ίδια λεφτά θα αντέξει το ίδιο, μπορεί και περισσότερο.

Agnostos13

Καγκουρια λιγο αυτο που εκαναν…δεν μου αρεσει αυτος ο περιορισμος και η λογικη “χαλασε κατι”-“δεν σου φτανει κατι”, πεταξε το ολο και παρε καινουριο που εχουν οι αμερικανοι αλλα that’s life…

Απο εκει και περα τα Mac και αντεχουν περισσοτερο και εχουν καλυτερη αξια μεταπωλησης σε σχεση με τα pc…
Επισης δεν θα χρειαστουν σχεδον ποτε format και δεν υπαρχουν crash-αρισματα και μπλε οθονες…
Οποιος γραφει οτι pc με Windows μπορει να ειναι πιο αξιοπιστο απο Mac μαλλον δεν εχει ιδεα. Δεν μπορει!
Οσα λεφτα και να δωσεις (ακομα και μηχανημα για server να παρεις με Xeon παλι θα χανει σε αξιπιστια λογω windows-εκτος αν πας σε unix)…
Απλα στα pc οπως και στις Android συσκευες υπαρχουν ενα καρο εναλλακτικες για να κανεις την δουλεια σου πιο οικονομικα…γιατι πιο αξιοπιστα δεν υπαρχουν!

Themazerunner

Καιγεται κατι…πεταμα ολα.
Τραγικη σε ολα…ανασα παιρνουν ή ο σκοπος σιγα σιγα αυτων των εταιρειων να κολλανε τα παντα επανω στο mainboard ειναι ακριβως αυτος;εν πασει…οποιος τα’χει περισσια και γουσταρει κινεζοφθηνιες το παιρνει.

edd

@agnostos13 είσαι λίγο απόλυτος, δε νομίζεις; Γιατί τα Windows κρασαρουν πιο εύκολα ? Μήπως γιατί έχουν χιλιάδες drivers όπου μπορεί να υπάρχει bug? Το ποδήλατο είναι λογικό ότι θα έχει λιγότερες βλάβες από ένα αυτοκίνητο που είναι πιο πολύπλοκο.

Παναγιώτης

το καλυτερο ειναι να δωσεις 500 ευρω για pc και να βαλεις hackintosh παρα να παρεις Mac
(Αποψή μου… και αυτό έχω καάνει)
1500 για pc δεν μου περρισεύουν και μην πιαστε τα περι επαγγελματικου και μ@@@@ιες.. ολα τα δυνατα μηχανηματα με windows η os x … επαγγελματικα μπορουν να γινουν

Eaglos

Όταν με 2000 Ευρώ παίρνεις Mac Pro 5.1 με εξαπύρηνο Xeon και 24GB ram και δυνατότητες αναβάθμισης, το να ασχοληθείς με iMac είναι ανέκδοτο.

Χρήστος

Το βρισκω μεγα λαθος να μην μπορεις να αναβαθμισεις ram και δισκο(ισχυει και για τα λαπτοπ τους). Αν δηλαδή εμένα αλλάξουν οι ανάγκες μου για την χρήση του μηχανήματος και από απλό web browsing θέλω να έχω και αξιόπιστη επεξεργασία φωτογραφίας μέρα από μερικούς μήνες τότε τι? Πρέπει να αρκεσρω στα κολλήματα ή σε αγορά νέου συστήματος επειδή δεν μπορβ να κσνω αναβάθμιση?

Και αυτό με το ότι τα Mac δεν θέλουν φορμάτ και δεν κρασαρουν είναι για μένα απλά ένας αστικός μύθος ή έστω μια αλήθεια του 1990.

2 φορές μετά από αναβάθμιση λειτουργικού μου έβγαλε πρόβλημα ο Kernel.

1 φορά έχασε το φορμάτ ο δίσκος και ας ήταν ssd, στο Yesemit όταν έκανα render ένα panorama με αρχεία raw στο Photoshop, η APPLE που τους το πήρα το μηχάνημα μου είπαν ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν παρά μόνο να μου δώσουν νέο μηχανημα.(πονάνε δοντακια βγάλει δοντακια)

Από τότε τέρμα το MAC για μένα, έχω αφήσει 20gb για το macosx και τα υπόλοιπα τα εχω για τα windows 10 και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Τα ίδια πράγματα κάνω και ίσως πιο απαιτητικά και δεν έχω κανένα θεμα πια και ούτε φοβάμαι!

Bloodmaster

Με 1500-2500 που ζητανε windows pc με i7 16 gb ram με δυο δισκους και γενικα οτι καλυτερο μπορεις να βρεις. Και θα σου παει και 5-6 χρονια μπορει και παραπανω.

Agnostos13

@edd: Τα windows crash-αρουν πιο ευκολα για δυο κυριως λογους: -Drivers -Virus Δεν σου εξεταζω γιατι τα Mac ειναι πιο σταθερα απο τα Windows PC. Ειναι γνωστο αλλωστε πως ειναι optimised στημενα. Το γεγονος ειναι οτι ειναι πιο σταθερα (ειτε σου φαινονται για ποδηλατο ή οτιδηποτε). @Χρήστος: Δεν αντιλέγω οτι πάντα θα υπαρχει η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα. Αν και συνηθως τα kernel panic γινονται απο προβληματικη εγκατασταση των updates οπως ειπες. Επι της ευκαιριας του προβληματικου update θα σου παρουσιασω και εγω μια δικια μου εμπειρια με windows pc… Αγοραστηκε laptop επωνυμης εταιριας στα 800€ (δεν τα λες και λιγα) 6 μηνες πριν βγουν τα windows 8 (ειχε windows 7). Επειδη ο χρηστης του ηθελε windows 8 τον παροτρυνα να περιμενει λιγο να γινουν πιο σταθερα και τελικα μολις βγηκε το update 8.1 πηγαμε να το εγκαταστησουμε (αγορασμενα). Αποτελεσμα…καθολου δικτυο και συνεχη κρασαρισματα με μπλε οθονες! Αιτια; Προβληματικος driver στην καρτα δικτυου! Το αφησαμε στην ακρη επανεγκαθιστοντας 7 και το ξαναδοκιμασαμε λιγο πριν βγουν τα 10… Αποτελεσμα; Το ιδιο! Για να μην νομιζουν καποιοι οτι δεν ειχαμε τις απαραιτητες γνωσεις να το κανουμε το στειλαμε και στην αντιπροσωπεια μηπως εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να βρουν λειτουργικο driver και η… Συνέχεια »

Christos

Επειδή έχω δοκιμάσει όλες τις πλατφόρμες δεν μπορώ με τίποτα να δικαιολογήσω το κόστος ενός Mac. Τα Windows είναι πρώτα με διαφορά στα λειτουργικά συστήματα όχι μόνο λόγο χαμηλότερου κόστους των PC αλλά επειδή εχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι πιο παραμετροποιήσημα και εύκολα στη χρήση.
Ειναι προσωπικές απόψεις και δεν σημαίνει ότι ισχύει για όλους.
Πάντως από σχεδιασμό τα iMac είναι κορυφαία αλλά μέχρι εκεί.

Thomas

Και καλά η αναβάθμιση, αν σου καεί η Ray θέλεις κολλητηρι? Έλεος. Όσο για τα σχόλια περί windows πάρτε ένα desktop Dell π.χ. που έχει δοκιμάστει η συμβατότητα του hardware και αν δεν του βάζετε σκουπίδια μια χαρά θα την παλέψει χωρίς format. Αμάν αυτή η καραμέλα βγάλτε τα πάντα από την εξίσωση οποίος δεν παίρνει Mac για το design η την μόδα ξέρει ότι το παίρνει για το λειτουργικό και το πληρώνει ακριβά. Αλλά δεν είναι το θέμα απλά του format…

Παναγιώτης

Καλά βρε “Agnostos13” δεν μπορούσατε να πάρετε ενα usb wifi stick με 7 ευρόπουλα; ή έναν αντάπτορα usd to lan; τόσος κόπος για το τίποτα…

Χρήστος

@Agnostos13 ακριβώς γι αυτό τον λόγο είπα για τα kernel panic μετά από τα update. Δεν δέχομαι να μου λένε ποσό αξιόπιστοι είναι να τους χρυσό πληρώνω και να έχω περισσότερα kernel panic από ότι είχα στα windows xp home edition χωρίς service pack(δεν είπα millennium, είμαι και καλός άνθρωπος 😛 ) από την στιγμή που ή Apple φτιάχνει όλα τα συστηματα της και το λειτουργικό όπως θέλει να ειναι και δεν σε αφήνει να κανείς και πολλές αλλαγές υλικού,(τώρα πια καμία) δεν δεχομαι να έχω τέτοιου είδους προβλήματα που έχω στα windows λόγο της τεράστιας γκάμας υλικού και των τόσων κατασκευαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.