Intel Alder Lake: Οι νέοι επεξεργαστές που κοιτούν προς… Apple M1 κατεύθυνση [CES 2021]

Intel, Intel Alder Lake: Οι νέοι επεξεργαστές που κοιτούν προς… Apple M1 κατεύθυνση [CES 2021]

Η Intel πρόσφερε ένα μικρό preview των επερχόμενων επεξεργαστών 12ης γενιάς, παρουσιάζοντας τον ανταγωνιστή των M1 της Apple στη CES 2021. Οι νέοι, υβριδικοί επεξεργαστές, με το όνομα Alder Lake, θα έρθουν με αρχιτεκτονική παρόμοια με τη BIG.little που συναντούμε στους ARM επεξεργαστές.

Η νέα γενιά θα χρησιμοποιεί πυρήνες απόδοσης αλλά και πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης σε ένα πακέτο, ώστε να πετυχαίνει ισορροπία μεταξύ των δύο. Μάλιστα, αντί να χρησιμοποιούν κάποια εντελώς νέα μέθοδο κατασκευής, οι νέοι επεξεργαστές θα χρησιμοποιούν μία νέα, βελτιωμένη έκδοση του σχεδιασμού SuperFin των 10nm, όπως είδαμε και στα Tiger Lake chips.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η Intel θέλει να προσφέρει κορυφαία απόδοση ή ελάχιστη κατανάλωση με ένα chip, το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με το σύστημα. Για παράδειγμα, ένα chip 12ης γενιάς θα μπορούσε σε ένα laptop να προσφέρει λιγότερη δύναμη για μειωμένη κατανάλωση μπαταρίας, ενώ σε ένα desktop θα αξιοποιεί όλη τη δύναμη του στο μέγιστο.

Αυτή την τακτική είδαμε να αξιοποιεί η Apple με το M1, καθώς με το μεγαλύτερο παράδειγμα να είναι η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του fanless μοντέλου MacBook Air και του MacBook Pro. Επίσης, την ίδια διαφορά θέλει να φέρει η εταιρεία στους επερχόμενους iMac, με ένα chipset που προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη.

Βέβαια, να πούμε πως αν καταφέρει η Intel να προσφέρει τα θετικά της ARM αρχιτεκτονικής χωρίς τις θυσίες της, τότε όντως μιλάμε για ένα τεράστιο άλμα στη βιομηχανία.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.