Intel Atom, Νέα μοντέλα επεξεργαστών για netbook και nettop

H Intel ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές Intel Atom, οι οποίοι ενσωματώνουν το κύκλωμα γραφικών απευθείας στη CPU. Το χαρακτηριστικό αυτό βελτιώνει σημαντικά την απόδοση ενώ επιτρέπει την κατασκευή υπολογιστών με ακόμα μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, τόσο στην κατηγορία των netbooks νέας γενιάς, όσο και σε αυτή των επιτραπέζιων PC της εισαγωγικής κατηγορίας.

Μεγάλοι κατασκευαστές OEM έχουν ήδη δεσμευτεί για την παραγωγή συστημάτων βασισμένων στους επεξεργαστές και το συνοδευτικό chipset της νέας πλατφόρμας Intel Atom, η διάθεση των οποίων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για χρήση σε φορητούς υπολογιστές, η νέα πλατφόρμα Intel Atom θα αποτελείται από τον N450, έναν καινούριο επεξεργαστή της οικογένειας Intel Atom και από ένα καινούριο chipset χαμηλής κατανάλωσης, το Intel NM10 Express Chipset. Για χρήση σε desktop υπολογιστές της εισαγωγικής κατηγορίας, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει είτε τον επεξεργαστή Intel Atom D410, είτε τον επεξεργαστή διπλού πυρήνα D510, ο οποίος θα συνοδεύεται, επίσης, από το chipset Intel NM10 Express. Ο επεξεργαστής Intel Atom σχεδιάστηκε εξαρχής για μικρές συσκευές και χαμηλή κατανάλωση και παραμένει το μικρότερο τσιπ της Intel, το οποίο κατασκευάζεται με τη διαδικασία παραγωγής 45nm high-k metal gate της εταιρείας. Ο αυξημένος βαθμός ολοκλήρωσης και η τεχνολογία επεξεργασίας στα 45nm επιτρέπουν στο συνολικό πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του chipset, να έχει ακόμη μικρότερες διαστάσεις, γεγονός που επιτρέπει το σχεδιασμό μικρότερων, πιο compact συστημάτων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη για τους κατασκευαστές OEM και βελτιωμένη απόδοση.

Η Intel εξακολουθεί να βλέπει την ευρεία στήριξη που παρέχει η βιομηχανία στην πλατφόρμα Atom, καθώς ειδικά τα netbooks, σε μια χρονιά οικονομικής ύφεσης, αποδείχτηκαν hot sellers, χάρη στην προσιτή τους τιμή, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και το μικρό τους μέγεθος (οθόνες διαστάσεων από 7 έως 10.2 ίντσες). Εκτός αυτού, η Intel προσδοκά να δει την πλατφόρμα Atom να υιοθετείται σε μια σειρά από μικρούς επιτραπέζιους εισαγωγικούς υπολογιστές στη χαμηλή κατηγορία τιμής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ultra-small υπολογιστές, με αρχιτεκτονική all-in-one, κουτιά μικρότερα του ενός λίτρου, ψύξη χωρίς ανεμιστήρες και μικρό κόστος.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση του ελεγκτή μνήμης και του υποσυστήματος γραφικών στη CPU, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία των τσιπ x-86. Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα αποτελείται πλέον από δύο τσιπς (την CPU και το chipset), αντί για τα τρία της προηγούμενης γενιάς (CPU, chipset, I/O controller hub), έχει χαμηλότερο TDP, σημαντικά μικρότερο κόστος, μικρότερες συνολικές διαστάσεις (footprint) και κατανάλωση ενέργειας. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, η νέα πλατφόρμα Atom για τα netbooks παρουσιάζει βελτίωση της τάξης του 20 τοις εκατό, κατά μέσο όρο, όσον αφορά την κατανάλωση και τις διαστάσεις του κιτ. Αυτό σημαίνει συστήματα με μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες. Εξαιτίας της ενσωμάτωσης, η συνολική επιφάνεια που καλύπτει η πλατφόρμα των netbooks έχει μειωθεί συνολικά κατά 60 τοις εκατό, περίπου. Για τα δε επιτραπέζια PC της εισαγωγικής κατηγορίας η μείωση στο footprint φτάνει το 70 τοις εκατό, ενώ το TDP είναι περίπου 50 τοις εκατό χαμηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος της προηγούμενης γενιάς.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers featured

O SSD που αγοράζεις μπορεί να μην είναι αυτός που πλήρωσες

Οι κατασκευαστές αλλάζουν τα εσωτερικά μέρη ενός SSD, χωρίς να ενημερώνουν για τις αλλαγές στα μοντέλα τους.

Computers ΙΒΜ

Η IBM δίνει πιστοποιήσεις σε developers κβαντικών υπολογιστών

H IBM μας φέρνει λίγο πιο κοντά στην εποχή του quantum computing, ανακοινώνοντας την πρώτη πιστοποίηση για προγραμματιστές.

Computers Microsoft Windows

Windows 95: Ανακαλύφθηκε κρυμμένο Πασχαλινό Αυγό μετά από 25 χρόνια

Ενα καλά κρυμμένο μυστικό στα Windows 95 περίμενε 25 ολόκληρα χρόνια για να αποκαλυφθεί!

Computers Windows 10 Microsoft

Windows 10: Διαθέσιμο το update που λύνει τα προβλήματα με τους εκτυπωτές

Δεν ήταν λίγες οι αναφορές χρηστών Windows 10 για προβλήματα του λειτουργικού με εκτυπωτές, μετά από το πρόσφατο συγκεντρωτικό update.