M1: To πρώτο Apple Silicon για Mac

Apple, M1: To πρώτο Apple Silicon για Mac

Η Apple ξεκίνησε το event της με την ανακοίνωση του πρώτου Apple Silicon για τις συσκευές Mac, με την ονομασία Apple M1. Μέσω του νέου SoC, η Apple υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις, με όλη τους την τεχνολογία να βρίσκεται ενσωματωμένη σε ένα μόνο SoC.

Όπως και το Α14 του iPhone 12, το M1 είναι κατασκευασμένο με τη μέθοδο των 5nm. Ο επεξεργαστής είναι οκταπύρηνος, με τέσσερις πυρήνες απόδοσης και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης. Οι μεγάλοι πυρήνες μοιράζονται L2 cache μεγέθους 12MB, ενώ οι μικροί έχουν 4MB L2 cache. Μαζί, μπορούν να προσφέρουν διπλάσιες επιδόσεις από το νεότερο chipset της αγοράς για laptop στα 10W TDP, ενώ με καλύτερη ψύξη μπορούν να φτάσουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η νέα, ενσωματωμένη GPU μπορεί να παρέχει έως και 8 πυρήνες, φτάνοντας τα 128 execution units, με απόδοση έως και 2,6 teraflops. Αυτό σημαίνει ότι είναι ταχύτερη από μία Nvidia 1050 Ti, η οποία φτάνει τα 2,1 TFLOPS. Σύμφωνα με την Apple, η νέα GPU είναι η γρηγορότερη που υπάρχει σε ενσωματωμένα γραφικά. Επιπλέον, το SoC περιέχει neural engine 16 πυρήνων, για έως και 11 τρισεκατομμύρια εργασίες ανά δευτερόλεπτο.

Αν και μικρό, το M1 SoC περιλαμβάνει 16 δισεκατομμύρια transistors, ακόμα περισσότερα δηλαδή σε σχέση με τα 11,8 δισεκατομμύρια του A14. Παρόλα αυτά, το chipset είναι ίδιο με τα mobile SoC που έχουμε δει, με τη μνήμη του να είναι προσπελάσιμη από τη CPU, τη GPU, τον I/O Controller και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα, χωρίς να χρειαστεί αν περαστούν από την PCIe.

Apple, M1: To πρώτο Apple Silicon για Mac

Υπάρχουν προηγμένες μηχανές κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης ενσωματωμένες, όπως επίσης και επεξεργαστής σήματος εικόνας. To Μ1 προσφέρει την κορυφαία ασφάλεια του T2 chip της Apple, χωρίς όμως να χρειάζεται ξεχωριστό chip. Τέλος, υποστηρίζει Thunderbolt, αλλά και USB 4.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ανδρέας

Τεχνολογικό θαύμα αλλα δυστυχώς βάζει ταφόπλακα στις ελευθερίες που μέχρι τώρα έχει η πλατφόρμα του mac. Τέρμα το bootcamp, τέρμα το boot σε άλλα OS. Στο mac mini τέρμα η αναβάθμιση της ram τώρα είναι κολλημένη στην πλακέτα μαζί με το soc. Το mac γίνεται ενα κλειστό σύστημα αλα iphone/ipad με ότι αυτό συνεπάγεται. Και για όσους ζούν και έξω απο το οικοσύστημα της apple και τους αρέσει να βάζουν χέρι στις συσκευές τους είναι κακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.