Mac malware: Έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015

Οι Mac υπολογιστές παραδοσιακά θεωρούνται ότι έχουν λιγότερα προβλήματα από malware/ιούς σε σύγκριση με τα Windows. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πλατφόρμα OS X της Apple, είναι άτρωτη, αλλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ιών ή malware που στοχοποιούν τους Mac υπολογιστές. Τελικά όμως, όσο πιο δημοφιλείς γίνονται οι υπολογιστές της Apple, το ίδιο γίνεται και με τo malware.

Σύμφωνα με report της BleepingComputer, που βασίστηκε σε στοιχεία των Bit9 και Carbon Black, μέσα στο 2015 το Mac malware, έσπασε κάθε ρεκόρ. Για παράδειγμα, την περίοδο 2010-2014 υπήρχαν περίπου 180 περιπτώσεις όπου ανακαλύφθηκε κακόβουλο λογισμικό για Mac. Αντιθέτως, μόνο το 2015 ο αριθμός ανέβηκε στο 948, και δεν έχει τελειώσει η χρονιά.

Η αύξηση είναι σίγουρα τεράστια, αλλά σύμφωνα με αναλυτή της Securiosis, ο αριθμός δεν είναι ανησυχητικός. Για την ακρίβεια επισημαίνει ότι “αν πάρουμε όλο το κακόβουλο λογισμικό που έχουμε δει σε Mac, είναι λιγότερο από το Windows malware που θα δούμε σε μια ώρα”.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι δεν θεωρείται το ίδιο επικίνδυνο όλο το κακόβουλο λογισμικό που ανακαλύφθηκε. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι το malware που στοχοποιεί τα Mac της Apple, ακολουθεί ανοδική πορεία και η ίδια θα πρέπει να το λάβει υπόψη για τα μελλοντικά OS X builds.

Mac malware: Έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015, Mac malware: Έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015

Mac malware: Έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015, Mac malware: Έσπασε κάθε ρεκόρ το 2015

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
gericho

¨Οσο το malware θα αυξάνει σε αριθμό, μοιραία θα αυξάνει και σε επικινδυνότητα.

Μια φορά δεν ισχύει το μότο ‘πάρε Mac που είναι άτρωτο’,.
Όπως και με τους εγκληματίες που ανοίγουν σπίτια,
ο απατεώνας θα βρει τρόπο αρκεί να έχει το κίνητρο.

shellshock

Ακριβώς, ο λόγος που βγήκε αυτό το μότο ήταν επειδή οι hackers δεν ασχολούνταν τόσο με τα Mac όσο με μηχανήματα Windows. Λογικό είναι, τους νοιάζει να χτυπίσουν εκεί που υπάρχουν πολλοί χρήστες, όχι λίγοι.

chris

ενταξει για τιποτα δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι
αλλα μην συγκρινουμε την ασφαλεια παιδια ετσι καμια επαφη…

@gerico
αλλιως κοιμασαι με πορτα ασφαλειας αλλιως με καγκελοπορτα…

επισης δεν εχει και καμια σχεση προς το παρον το πως το αντιμετωπιζεις
κατεβαζεις ενα free malware σου σκαναρει το συστημα μεσα σε μερικα δευτερολεπτα
τον κανεις delete και τελος
αντε να κανει search στα windows…νυχτωσαμε…

αυτο με το “λιγοι” χρηστες επισης ειναι ενα moto που εχει ξεπεραστει και ποτε μου δεν
καταλαβα τη λογικη του αν θελουν να κανουν ζημια θα κανουν και σιγουρα υπαρχουν πολλα κινητρα και για τους λιγους..

Agnostos13

Σαφως και δεν ειναι ατρωτα τα Mac αλλα δεν εχουν καμια σχεση με τα Windows που ειναι στο αλλο ακρο… Εδω μεγαλες εταιρειες χρησιμοποιουν Mac για μεγαλυτερη ασφαλεια (πχ η Sony Pictures μετα απο το χτυπημα που εφαγε απο hackers, η ibm κλπ). Ακομα και στη Βορειο Κορεα χρησιμοποιουσαν Mac στους κυβερνητικους υπολογιστες ως οι πιο ασφαλεις! Μετα βεβαια ο Kim Jong Un διεταξε να παραχθει μια παραλλαγη του MacOS απο τον Βορειοκορεατικο στρατο για να εχουν πλεον το “δικο” τους λειτουργικο συστημα…

chris

*anti malware!!

othonass

Λοιπόν αν θέλετε σταθερότητα και να μην ανησυχείτε για ιούς κλπ,βάλτε Linux απλά.
Υπάρχουν αρκετές διανομές για κάθε γούστο.Εγώ πχ χρησιμοποιώ Linux Mint γιατί απλα δεν μου αρέσει το γραφικό περιβάλλον τον Ubuntu(μου θυμίζει mac OS ), δεν μπορω να χωνέψω το menu να είναι κολλημένο πάνω.

Το καλό με τα linux ειναι πως οι πιο πολοί vendors εχουν live διανομές οπότε κατεβαστε μια διανομή και δείτε αν σας αρέσει,τα 5 πιο δημοφιλη γραφικα περιβαλλοντα ειναι gnome,KDE,Unity( των Ubuntu),Cinammon,Mate
Για παραπάνω πληροφορίες,google it

@Agnostos13 https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Star_OS δεν είναι παραλλαγή του MacOS αλλά εχει απλώς ένα look.παραλλαγή σημαίνει ότι η βάση είναι ίδια ( Πως γλίτωσε την μήνυση η Βόρεια Κορέα δεν ξέρω 🙂 )

dimz

@othonass Από τη στιγμή που τους έχει χ******νους τους Αμερικάνους ο Supreme Leader, δεν νομίζω πως τον απασχολεί ιδιαίτερα αν γίνει μήνυση από την Apple. ;P

NZ

Ηρεμήστε. Όσο αυξάνεται το κομμάτι της πίτας για την Apple, θα αυξάνονται και οι επιθέσεις.
Βάλτε ένα απλό antivirus. Έχω το πρόγραμμα της Trend Micro στο ΜΒΡ μου. Μια χαρά!

Max91

Ωραια λογικη και πολιτικη, “εμεις ειμαστε χαλια αλλα υπαρχουν και πιο χαλια” χαχαχ ελεος αντι να πουν οτι ναι το εχουμε υπο “ελεγχο” και μπλα μπλα αμεσως η συγκριση με τα windows που εχουν περισοτερα. ελεος

Panos7GR

Παιδιά είναι κοινό μυστικό ότι τα Mac “σπάνε” ευκολότερα από τα Windows, απλά κανείς δεν ασχολείται με αυτά.
Απλά όταν τα περισσότερα κράτη ανά τον κόσμο έχουν ειδικές συμφωνίες με την Microsoft για άδεια χρήσης των εκάστοτε εκδόσεων του λειτουργικού της, όταν οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν Windows, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των απλών χρηστών χρησιμοποιούν Windows, τότε ποιός ο λόγος για έναν hacker να ασχοληθεί με τα Mac;; Γι αυτό και θεωρούνται ασφαλέστερα.

Τα πιο ασφαλή συστήματα είναι εκείνα που τρέχουν Linux και τέλος. Οποίος ξέρει 2-3 πραγματακια παραπάνω μπορεί να το καταλάβει. Μόνο σε ένα open source λειτουργικό μπορείς να είσαι 100% σίγουρος αφού εσύ ο ίδιος μπορείς να δεις τον κώδικα. Κι όταν λέω “εσύ” δεν εννοώ αποκλειστικά τον χρήστη, αλλά κυρίως και την Κοινότητα.

Agnostos13

@othonas
Μα το RedStarOS εχει την ιδια βαση με το MacOS (το Unix).
Επισης εχουν και παραπλησιο UI, αρα γιατι δεν ειναι παραλλαγη;

othonass

Το RedStarOs είναι linux like και όχι BSD που είναι το MacOS.έχει κάποια διαφορά αλλά για να το σχολιάσουμε βγαίνουμε εκτός θέματος

Chris

@othonass

Πολυ καλα ολα αυτα που λετε για τα linux
Αλλα χρειαζεται γνωση και χρονο για ασχοληθεις
Ειναι για συγκεκριμενο κοσμο ή εταιριες
Δεν ειναι λειτουργικο για το κοινο οποτε το να λες ασε τα windows και τα mac
Και βαλε linux απλα ειναι ακυρο
Δεν υπαρχει software κι οσο δεν υπαρχει software
Θα ειναι μειονοτητα

Agnostos13

Το καλο που δινει το MacOS ειναι η ασφαλεια του Unix (Linux κατα το δημοφιλεστερο) με το support της Apple. Γιατι για τον μανιακο κομπιουτερα μπορει να προτιμαει δωρεαν open source λογισμικο που αν εχει καποιο bug θα προσπαθησει να το αντιμετωπισει παρεα με την κοινοτητα. Αλλα ο μεσος χρηστης (mainstream) θελει με το που εμφανιστει bug να παρει καποιον να βρισει (οχι ενταξει…αυτα κυριως στην Ελλαδα γινονται)! Θελει να εχει καποια αμεση υποστηριξη που θα προσπαθησει να του λυσει το προβλημα χωρις να χρειαστει να το ψαξει ο ιδιος ιδιαιτερα…

@othonas: διανομες του unix ειναι περισσοτερο με παραλληλη εξελιξη αλλα ας μην το παμε μακρια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.