Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel

Όπως είναι λογικό με το πέρας των ετών, οι απαιτήσεις του μέσου χρήστη στους υπολογιστές αυξάνονται, αφού στις περισσότερες εργασίες πλέον ο υπολογιστής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και μέσο για την διεκπεραίωσή τους. Οι εταιρείες κατασκευής hardware θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις σημερινές ανάγκες, αλλά και τις μελλοντικές, προσφέροντας νέα προϊόντα.

Έτσι λοιπόν κοιτώντας προς το μέλλον, η Nvidia ανακοίνωσε το 2014 τον ερχομό της αρχιτεκτονικής Pascal, η οποία θα αντικαταστήσει τη Maxwel. Σύμφωνα μάλιστα με τον CEO της Nvidia, Jen-Hsun Huang, οι GPU αυτής της αρχιτεκτονικής θα είναι μικρότερες κατά περίπου 65%, γρηγορότερες κατά 10 φορές και θα καταναλώνουν λιγότερο.

Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel, Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel

Στη GTC φέτος, ο Jen-Hsun Huang ανέφερε πως το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι το φαινόμενο bottleneck, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο επεξεργαστής να είναι πιο αποδοτικός από την κάρτα γραφικών. Το bottleneck έχει σαν συνέπεια τη μείωση απόδοσης της CPU και της GPU λόγω τις μεγάλης διαφοράς δυνατοτήτων. Επομένως πάνω σε αυτό τη λύση έδωσε το R&D της Nvidia με το NVLink.

To NVLink είναι η νέα τεχνολογία της Nvidia για γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων μέσω συνδέσεων SLI (περισσότερες από μία κάρτες γραφικών). Μάλιστα, έχει αναφερθεί πως θα ξεπεραστεί και η τεχνολογία PCIe, αν και δε θα καταργηθεί, σχεδιάζοντας μια νέα μέθοδο σύνδεσης GPU που θα είναι αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό.

Η αρχιτεκτονική Pascal, θα κυκλοφορήσει κατά το 2016 και θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη 3D stacked multi-layer μνημών με αυξημένο bandwidth ως και 750GB/s και συνολική μνήμη 32GB. Αν καλοσκεφτούμε ότι κυκλοφόρησε ο Τιτάνας των καρτών γραφικών και φοράει 12GB, τα 32GB μάλλον μοιάζουν ουτοπικά, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικά. Ακόμα δεν είναι βέβαιο αν κατά την κατασκευή της επιλέξουν τις HBM μνήμες που κατασκεύασε η Hynix και αναμένεται να τις πρωτοφορέσει η AMD R9 380 το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Eπεξηγήσεις:
• GTC (GPU Technology Congerence): είναι το συμβούλιο τεχνολογίας καρτών γραφικών.

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers GPU NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 3080 12GB: Με ακόμα περισσότερους πυρήνες CUDA

Η Nvidia μόλις ανακοίνωσε μια βελτιωμένη GPU RTX 3080 που προσφέρει 12 GB VRAM.

Gear NVIDIA

NVIDIA RTX 2060: Μία GPU για crypto mining και όχι για gaming

H NVIDIA παρουσίασε τη νέα της κάρτα γραφικών, την RTX 2060, η οποία προσφέρει υψηλό hash rate και 12 GB μνήμης.

Gear AMD NVIDIA

Οι κάρτες γραφικών παραμένουν ψηλά σε τιμή σύμφωνα με έρευνα

Οι κάρτες γραφικών παραμένουν πολύ ψηλά σε τιμές, περίπου στο διπλάσιο της κανονικής τιμής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 3DCenter.

Business NVIDIA

NVIDIA: Ο CEO εμφανίστηκε… ψηφιακός σε κεντρική ομιλία

Τον περασμένο Απρίλιο, ο CEO της NVIDIA, Jensen Huang, έκανε την εμφάνισή του σε κεντρική ομιλία στο GTC Conference και κανείς δεν κατάλαβε ότι ήταν… ψηφιακός.