Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel

Όπως είναι λογικό με το πέρας των ετών, οι απαιτήσεις του μέσου χρήστη στους υπολογιστές αυξάνονται, αφού στις περισσότερες εργασίες πλέον ο υπολογιστής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο και μέσο για την διεκπεραίωσή τους. Οι εταιρείες κατασκευής hardware θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις σημερινές ανάγκες, αλλά και τις μελλοντικές, προσφέροντας νέα προϊόντα.

Έτσι λοιπόν κοιτώντας προς το μέλλον, η Nvidia ανακοίνωσε το 2014 τον ερχομό της αρχιτεκτονικής Pascal, η οποία θα αντικαταστήσει τη Maxwel. Σύμφωνα μάλιστα με τον CEO της Nvidia, Jen-Hsun Huang, οι GPU αυτής της αρχιτεκτονικής θα είναι μικρότερες κατά περίπου 65%, γρηγορότερες κατά 10 φορές και θα καταναλώνουν λιγότερο.

Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel, Nvidia Pascal: 10x ταχύτερη από τη Maxwel

Στη GTC φέτος, ο Jen-Hsun Huang ανέφερε πως το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι το φαινόμενο bottleneck, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο επεξεργαστής να είναι πιο αποδοτικός από την κάρτα γραφικών. Το bottleneck έχει σαν συνέπεια τη μείωση απόδοσης της CPU και της GPU λόγω τις μεγάλης διαφοράς δυνατοτήτων. Επομένως πάνω σε αυτό τη λύση έδωσε το R&D της Nvidia με το NVLink.

To NVLink είναι η νέα τεχνολογία της Nvidia για γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων μέσω συνδέσεων SLI (περισσότερες από μία κάρτες γραφικών). Μάλιστα, έχει αναφερθεί πως θα ξεπεραστεί και η τεχνολογία PCIe, αν και δε θα καταργηθεί, σχεδιάζοντας μια νέα μέθοδο σύνδεσης GPU που θα είναι αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό.

Η αρχιτεκτονική Pascal, θα κυκλοφορήσει κατά το 2016 και θα έχει ως σκοπό την υποστήριξη 3D stacked multi-layer μνημών με αυξημένο bandwidth ως και 750GB/s και συνολική μνήμη 32GB. Αν καλοσκεφτούμε ότι κυκλοφόρησε ο Τιτάνας των καρτών γραφικών και φοράει 12GB, τα 32GB μάλλον μοιάζουν ουτοπικά, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικά. Ακόμα δεν είναι βέβαιο αν κατά την κατασκευή της επιλέξουν τις HBM μνήμες που κατασκεύασε η Hynix και αναμένεται να τις πρωτοφορέσει η AMD R9 380 το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Eπεξηγήσεις:
• GTC (GPU Technology Congerence): είναι το συμβούλιο τεχνολογίας καρτών γραφικών.

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers ASUS NVIDIA

Asus Nvidia G-Sync: H ταχύτερη gaming οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 500Hz

Αν και νωρίτερα στη χρονιά είδαμε μία πρωτότυπη 500Ηz, η Asus υπόσχεται ένα πάνελ TN 24″ 500 Hz ειδικά σχεδιασμένο για τίτλους esports που τρέχουν στα 1080p.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business ARM NVIDIA

H ARM προχωρά σε απολύσεις μετά την αποτυχία της εξαγορά

Η ARM εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε γενναίες περικοπές του προσωπικού της που θα αγγίξουν σε ποσοστό έως και το 15%.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.