Το τέλος των PC; Έρευνα της Gartner δείχνει ότι οι τεχνολογικές εποχές αλλάζουν

Μετά από την έλευση τόσων tablet, την άνοδο των ultrabook, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανανέωση ενός μοντέλου όπως το νέο iPad, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αποστολές PC στον κόσμο έχουν σημειώσει άνοδο που δεν ξεπερνά το 4,4%, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Gartner.

Οι περισσότεροι σκέφτονται να αγοράσουν ένα νέο laptop και όχι κάποιο desktop, πράγμα που εξηγεί την σχεδόν στάσιμη κατάσταση στην αγορά των επιτραπέζιων υπολογιστών. H Gartner τονίζει ότι από τη στιγμή που οι βασικές καθημερινές εργασίες μπορούν να γίνουν από ένα tablet (email, social networking, Internet, apps), η χρήση του PC γίνεται ολοένα και λιγότερο σημαντική κατά τη διάρκεια μίας τυπικής εργάσιμης ημέρας.

H Apple είναι ένας από τους παράγοντες που ενισχύουν τις πωλήσεις των σταθερών all in one υπολογιστών, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να κάνει την αγορά να φτάσει στα παλιά της επίπεδα. Το ίδιο ενισχυτικός παράγοντας θεωρείται και ο ερχομός των Windows 8, αλλά και πάλι το καταναλωτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να παραμένει στραμμένο προς τον κόσμο των φορητών συσκευών, όπως τα smartphones, τα tablets και τα ultrabooks.

, Το τέλος των PC; Έρευνα της Gartner δείχνει ότι οι τεχνολογικές εποχές αλλάζουν

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
μαρκος xperia

Οκ μπορεί να είναι όλα αυτά ωραία με της ταμπλέτες όπως ωραίο σερφάρισμα στο ίντερνετ χρησιμοποιώντας την αφή, email, social networking, διάφορες εφαρμογές αλλά δεν πιστεύω ότι ένα tablet η ένα ultrabook μπορεί να αντικαταστήσει ένα desktop pc σε δυνατότητες.

Τα γραφικά πάντα θα είναι καλύτερα σε desktop pc από οποιαδήποτε κονσόλα η ταμπλέτα. Αν και μου αρέσουν παρά πολύ τα tablet δεν θα επέλεγα να αγοράσω ένα εκτός αν η τιμή του είναι παρά πολύ χαμηλή, γιατί με 600 ευρώ που κάνει ένα iPad η ένα άλλοι tablet, μπορεί να κάνει ένα pc τούμπανο.

gian

Τα desktop λογικό είναι να μείνουν σαν βαριά workstations και παιχνιδομηχανές μόνο.
το πολύ ένα 5% του μεριδίου σε μερικά χρόνια ακόμα.

makis88

Όχι και 5%… Παίρνεις tablet έχοντας ήδη desktop… Και το desktop το αναβαθμίζεις ανα πάσα στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες σου και τα χρήματα που προτίθεσαι να διαθέσεις χωρίς να χρειάζεται να το αντικαταστήσεις. Ας μη λέμε ότι να ναι και ας μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Καλά τα tablets και τα smartphones αλλά άλλο μια συσκευή με 16 gb που για να τα γεμίσεις χρειάζεσαι το desktop και άλλο ένα αυτόνομο εργαλείο(desktop pc)!

gian

maki καταρχήν δεν μιλάω για το παρών.

Αυτή την στιγμή τα tablet βγαίνουν με 4 πυρήνες
στο μέλλον θα κουμπώνεις το tablet στο dock και θα κάνεις ότι εργασία θέλεις.

και συμφωνώ για το μηχάνημα ντούμπανο με 16 GB κτλ αλλά ο γέρος που βλέπει ένα mail μια στο τόσο χέσ…κε για τα 16 γίγα. και η μάνα μου που μπαίνει σε 2-3 forum για ταξίδια επίσης χέσ…κε για τα 16 γίγα. και ο κολλητός μου που τον ενδιαφέρει μόνο youtube και facebook και αυτός χέστ…κε για να 16 γίγα.

Εγώ από την άλλη που κάνω παραγωγή μουσικής δεν μου φτάνουν τα 16 γίγα και οι 8 πυρήνες

ΓΙΑΥΤΟ και έγραψα πιο πάνω ότι τα desktop θα μείνουν σαν βαριά workstations και παιχνιδομηχανές μόνο.

μη βλέπεις εμάς τους τρελούς που γυρνάμε στο νετ όλη μέρα και κάνουμε 1000 πράγματα με το pc.

ο λαός ο πολύς μερικά σαιτ, μερικά απς και κανα angry birds.
Μια χαρά τα tablet για όλους αυτούς.

Papandonis

Τα desktop θα παραμείνουν για αρκετό καιρό σίγουρα, ίσως όχι με τη μορφή που τα ξέρουμε τώρα αλλά θα είναι απαραίτητα για τις πολύ βαριές εργασίες. Και μην ακούω ότι τα tablet θα φτάσουν σε επίπεδο επεξεργασίας εικόνας για επαγγελματίες γιατί δεν εξελίσσονται μόνο αυτά αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, πριν λίγα χρόνια είχαμε 5mp cameras και τώρα από 20mp και πάνω, ακόμα και το ipad εχθές δήλωσε υποστήριξη επεξεργασίας μέχρι 19mp.

Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον gian ότι καλά τα tablet και τα smartphones αλλά στον επαγγελματία που θέλει να κάνει βαριά δουλειά (επεξεργασία βίντεο, μεγάλα αρχεία autocad, μεγάλα αρχεία photoshop κλπ) δεν του φτάνουν ούτε 4 πυρήνες ούτε 1gb ram.

Ο κόσμος εξελίσσετε πιο γρήγορα από ότι νομίζουμε, τα tablet θα παραμείνουν tablet (όποια μορφή κι αν είναι αυτή) και τα desktop θα παραμείνουν desktop (επίσης σε ότι μορφή κι αν είναι).

Giannis Kwtsios

εγώ πάντως δεν μπορώ χωρίς desktop.Δε λέω μ’αρέσει το smartphone που έχει 2 πυρήνες,το συνδεω σε οθόνη και γίνεται μίνι υπολογιστής.Αλλά με τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστείσει το σταθερό.Έχω σκληρούς 16TB σύνολο,2 οθόνες,παίζω πολλά βαριά παιχνίδια,κάνω επεξεργασία βίντεο και έχω συνεχώς 20-25 καρτέλες ανοιχτές.Για να φτάσει την τωρινή ισχύ του υπολογιστή η ταμπλέτα θα χρειαστούν τουλαχστον 15 χρονια,αν και μου φαίνεται αδύνατο!! (σε κινητό i7 990x,gtx590,21Gb ram,nano-ssd θα είναι απιαστο όνειρο!)

telas

όπως είπε και ο Γιάννης Κώτσιος όταν τα κινητά / ταμπλετ φτάσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σημερινών δυνατών desktop τότε τα desktop θα είναι 20 φορές καλύτερα σε specs.

Vasilis Ro

Οτι και να κανουν οι ταμπλετες και τα λαπτοπ ακομη δεν μπορουν να συγκριθουν μ την δυναμη ενος desktop εκτος απο τα λαπτοπ που κοστιζουν 2000 και 2500+ ευρο. Σαν γκατζετακιας οπως φανταζομαι ολοι θελουμε κ το ταμπλετ μας κ το κινητο μας κ το λαπτοπ μας αλλα ολα γυρνανε γυρω απο τον πυρηνα του desktop η του desktop replacement και για λογους δυναμης αλλα και αποθηκευτικου χωρου κ δυνατοτητων.

nikchris

Σύμφωνα με το SINGULARITY UNIVERSITY κατα το 2020 θα εχουμε τεχνολογική ισχύ σε mobile επίπεδο, ιση με τα σημερινά χειρότερα supercomputers.
hah?!

teodore88

..και η αρχη θα γινει απο την εφευρετρια apple! το mac pro εχει να το ανανεωσει χροοονια! μεχρι στο τελος να το αποσειρει οπως λενε οι φημες.. ουτε τους νεους xeon E5 πηρε..

Nick

Τα desktop δεν πάνε πουθενά.
Απλά θα μειωθεί το μερίδιο της αγοράς τους γιατί οι “casual” χρήστες θα προτιμήσουν (και είναι λογικό) τις πιο ευέλικτες λύσεις.
Και στο κάτω κάτω, όσο και να εξελιχτούν οι όποιες φορητές λύσεις, πάντα ένα desktop θα χωράει μέσα περισσότερα και μεγαλύτερα τσιπάκια;)

Solon

Έχω όλων των ειδών τα μηχανήματα και η άποψή μου είναι ότι τα Desktop θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμα στην αγορά. Δεν μπορείς να κάνεις επαγγελματική δουλειά σε επεξεργασία φωτο και video όπως πολύ σωστά σχολιάζουν και οι φίλοι παραπάνω σε φορητές συσκευές και οι ίδιες λύσεις που σε ένα desktop μπορούν να επιτευχθούν με μια αναβάθμιση 500 ευρώ στα laptop θα σου κοστίσουν το διπλάσιο. Για tablets και smartphones ούτε λόγος. Είναι εξαιρετικά για αναψυχή και σερφάρισμα αλλά πέραν τούτου κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Είναι πολύ μεγάλο το πλεονέκτημα της φτηνής και ποικίλης αναβάθμισης που έχουν τα desktop απέναντι στα laptop ή στα all in one PC για να βγουν εκτός μάχης.

Παναγιώτης

Ο,τι να ναι ο καθένας πραγματικά… Όποιοι λένε ότι τα desktop θα πάνε στο 5% του μεριδίου αγοράς, δεν έχουν ιδέα τι είναι υπολογιστής (PC) σαν έννοια… Υπολογιστής δεν είναι internet, videos, facebook, youtube, παιχνίδια… Σε λίγο θα μας πείτε και ότι θα καταργηθούν και οι servers και όλα θα γίνονται με smartphones… Δεν γίνονται (στο κοντινό μας μέλλον αυτά τα πράγματα. Πιστεύετε οτι τις εφαρμογές και τα παιχνίδια κλπ που τρέχετε στα smartphones θα κάτσει κάποιος να τα γράψει σε tablet η smartphone; Ότι θα πηγαίνεις στην τράπεζα να ανοίξεις λογαριασμό θα περνάει η υπάλληλος τα στοιχεία σου σε tablet; Σκεφτείτε λίγο παραπέρα και μην προβαίνετε τόσο εύκολα σε συμπεράσματα του τύπου ” ποσοστό μεριδίου 5%” και λοιπά… Εδώ δεν έχουν αντικαταστήσει τα laptops τους υπολογιστές θα το κάνουν τα tablets; Tablets & smartphones με 4 πυρήνες και 16 γιγα…; Κολοκύθια κόκκινα… 4 πυρήνες έχουμε στα Pcs εδώ και 6 χρόνια και το Pc που είχα πριν 12 χρόνια είχε 80αρι δίσκο. Προσιτές τιμές; ένας υπολογιστής στα specs των σημερινών smartphones δεν κάνει ούτε 100 ευρώ… Μην λέμε οτι θέλουμε λοιπόν. To να λέτε ότι τα desktop δεν χρειάζονται πια είναι σαν να λέω εγώ ότι δεν ξαναπάω cinema… Συνέχεια »

gian

μάλιστα κ. Παναγιώτη … “Ο,τι να ναι ο καθένας πραγματικά…”

ΚΑΤΑΡΧΉΝ

-Κανείς δεν μίλησε για κόντρα επιδόσεων αλλά για τις ανάγκες των χρηστών όπου οι περισσότεροι την βολεύουν με πολύ απλά πραγματάκια.

Για επιδώσεις όλοι συμφωνούμε.

-Το άρθρο δεν μιλάει για tablets και για smartphones αλλά γενικά για φορητές συσκευές.

Το 5% των μηχανημάτων ξέρεις σε πόσες συσκευές αντιστοιχεί?
Σε πολλά παραπάνω εκατομμύρια από ότι νομίζεις.

ΤΩΡΑ που μιλάμε, πόσο τα % νομίζεις ότι έχουν τα desktop?
Για ΣΚΕΨΟΥ λίγο πριν απαντήσεις και πες μου μετά ότι στο μέλλον δεν θα πάνε 5% .

πραγματικά ότι να ναι ο καθένας…

gian

και κανείς δεν είπε ότι Υπολογιστής είναι μόνο internet, videos, facebook, youtube, παιχνίδια…
αλλά το ότι ο περισσότερος κόσμος είναι καλυμμένος με αυτά

Και κανείς δεν είπε για κατάργηση των desktop
αλλά για πολύ χαμηλότερα ποσοστά μεριδίου

md03582

Ρε παιδια διαβάζω τα σχόλια και πραγματικά αναρωτιέμαι.. όλοι επεξεργασία εικόνας και ήχου κάνετε στα σπίτια σας και το φέρετε σαν παράδειγμα? με smartphone και ταμπλετ ούτε καν word ή powerpoint δεν μπορείς να δουλέψεις σαν άνθρωπος.. κατα την γνώμη μου η καλύτερη λύση είναι ένα λαπτοπ που το μεταφέρεις εύκολα και άμα θες το συνδέεις με μια τηλεόραση και με πληκτρολόγιο+ποντικακι (κόστος ουτε 20 ευρώ) και γίνεται και ωραιότατο desktop καθώς και ένα smartphone 4-4,5 ιντσων και κάνεις την δουλειά σου. εγω προσωπικά προτιμώ ένα λαπτοπ 500-600 ευρώ και ένα εκ των ps3,xbox360,wii (200-300ευρώ) γιατι για παιχνίδι θέλω παιχνιδομηχανή, δεν μπορω το pc. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν αλλά αν εχεις ένα καλό λαπτοπ (netbook ή ultrabook) και ένα καλό smartphone, η ταμπλετα είναι άχρηστη

gian

κανείς δεν θα διαφωνήσει φίλε μου! Απλά ο κάθε ένας έχει τις ανάγκες του. πρόσφατα μου ζήτησε ένας οικογενειακός φίλος 65+ ετών που δεν ξέρει τι είναι ποντίκι να τον βάλω στο παιχνίδι για να βλέπει κόντρα (που επαρχία πιάνει μόνο μέσω νετ) και για να κόψει τις εφημερίδες (Διάβαζε επιλεκτικά άρθρα από 6-7 εφημερίδες ΤΗΝ ΜΕΡΑ). Τον έβαλα πρώτα στο studio που έχω το desktop και έπηξε μέσα στο 10λεπτο. Μετά τον έβαλα στο laptop για να δουλέψει λίγο pad.. και στην συνέχεια του έδωσα να κρατήσει ένα tablet. Μετά από 10 λεπτά μου είπε “παράγγειλε μου ένα ίδιο”. Ήρθε το μηχάνημα, του έβγαλα καμιά 10αριά bookmark στην επιφάνεια εργασίας και δεν ξαναασχολήθηκα μαζί του (δεν με ξαναενόχλησε δηλαδή). Πρόσφατα τον ξανασυνάντησα και γεμάτος ενθουσιασμό μου έλεγε πόσο ευχαριστημένος είναι και πως δεν έχει ξαναγοράσει εφημερίδα, ότι έχει κάνει απόσβεση κιόλας κτλ κτλ. Γιαυτό η ταμπλέτα ΔΕΝ είναι άχρηστη γενικά, αλλά είναι άχρηστη για εσένα αφού κάνεις την δουλειά σου αλλιώς. πολύ θα ήθελα αυτό θέμα να το κρατήσει ο Κώστας σε μια γωνιά (ίσως να κάνει ένα re-post schedule σε 10 χρόνια από τώρα). Θα έχει πολύ πλάκα αλλά και ενδιαφέρον να διαβάσουμε τότε τι γράφαμε πριν από… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad: Οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο

Τα νέα μοντέλα iPad Pro της Apple με οθόνες OLED πιθανότατα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους πελάτες τον Απρίλιο.

Smartphones Apple iOS iPad

iOS 17.4.1: Έρχεται η επόμενη ενημέρωση του iPhone – Τι θα περιλαμβάνει

Το iOS 17.4.1 και το iPadOS 17.4.1 αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων ημερών σε iPhone και iPad.

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad έρχονται τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air «περίπου στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο», σύμφωνα με τον Mark Gurman.

Smartphones Apple iPad iPhone

Apple: Νέα πατέντα για αναδιπλούμενη οθόνη χωρίς πτυχές για iPhone και iPad

H Apple κατέχει πλέον ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογία που εμποδίζει τις πτυχές στις οθόνες, κάτι που δείχνει ότι εξετάζει αναδιπλούμενα iPhone και iPad για το μέλλον.