Χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το κόστος εκτύπωσης

printer costs

Από τα πιο συχνά παράπονα που ακούς σε μία επιχείρηση αλλά και σε κάθε σπίτι που συνηθίζει να χρησιμοποιεί εκτυπωτή για τις ανάγκες εκτύπωσης είναι τα μεγάλα κόστη που αφορούν στην αγορά μελανοδοχείων τόνερ και χαρτιού.

Δεν μπορείς να τα αποφύγεις τελείως αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τα μηνιαία κόστη εκτύπωσης σου. Πόσο; εξαρτάται από εσένα.

Πρίν αποφασίσεις ποιες από τις παρακάτω συμβουλές θα ακολουθήσεις θα πρέπει να υπολογίσεις περίπου τον μηνιαίο όγκο εκτυπώσεων που θα έχεις καθώς και τον τύπο των εγγράφων που πρόκειται να εκτυπώνεις δηλαδή αν πρόκειται για ασπρόμαυρα έγγραφα φωτογραφίες ή εκτυπώσεις με πρόχειρη εκτύπωση.

Αν κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές σου φαίνονται αυτονόητες ή τις ακολουθείς ήδη είσαι ήδη στον σωστό δρόμο της μείωσης του κόστους εκτύπωσης.

Μην επιλέξεις τον επόμενο εκτυπωτή σου μόνο από την τιμή αγοράς
Σίγουρα όταν βλέπεις σε προσφορά έναν εκτυπωτή με πολλά χαρακτηριστικά και χαμηλή τιμή ακούγεται δελεαστικό αλλά πρίν προχωρήσεις στην αντικατάσταση του παλιού σου εκτυπωτή θα πρέπει να δείς όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του όπως το κόστος εκτύπωσης ανα σελίδα και πόσο στοιχίζουν τα αναλώσιμα του μελάνια ή τόνερ αν πρόκειται για εκτυπωτή τεχνολογίας laser.

Φτιάξε ένα κατάστημα εκτύπωσης στο σπίτι σου
Εάν αποφασίσεις να αγοράσεις έναν έγχρωμο εκτυπωτή laser και εφόσον έχει δυνατότητες εκτύπωσης σε διάφορα υλικά και μεγέθη εκτός από χαρτί Α4 θα σου γλυτώσει αρκετά χρήματα και χρόνο στην περίπτωση που είσαι συχνός επισκέπτης του καταστήματος εκτύπωσης της γειτονιάς σου.

Επέλεξε εκτυπωτή με δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης
Αρκετά μοντέλα εκτυπωτών σήμερα προσφέρουν την δυνατότητα εκτύπωσης και στις δύο πλευρές του εγγράφου με δύο προφανή θετικά στοιχεία την προστασία του περιβάλλοντος λόγω της πιο ορθής χρήσης του χαρτιού αλλά και την μείωση του συνολικού αριθμού σελίδων που θα εκτυπώνεις άρα οικονομία στην αγορά χαρτιού.

Σκέψου πρίν εκτυπώσεις
Όλοι έχουμε την συνήθεια ιδίως όταν πρόκειται για εκτυπώσεις που θα χρησιμοποιήσουμε στην εργασία μας να εκτυπώνουμε όλη την παρουσίαση και όλους τους επιμέρους πίνακες με τα στοιχεία τους. Την επόμενη φορά σκέψου τι πραγματικά χρειάζεσαι και μην συμπεριλάβεις εικόνες ή κείμενο που δεν σου είναι απαραίτητο.

Δές τις ρυθμίσεις του driver
Όλοι οι εκτυπωτές για να λειτουργήσουν εγκαθιστούν ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σου τον driver ο οποίος παίζει το ρόλο του μεταφραστή και στέλνει τις σελίδες προς εκτύπωση στον εκτυπωτή σου. Μπορείς να βρεις τις ρυθμίσεις στον πίνακα ελέγχου και να τις φέρεις στα μέτρα σου.

Μην βιάζεσαι να αλλάξεις τα μελανοδοχεία σου
Κάποιοι από εμάς με την πρώτη ένδειξη για χαμηλή στάθμη μελανιού τρέχουμε στο κατάστημα για να αγοράσουμε καινούργιο. Εάν ο εκτυπωτής που έχεις σου επιτρέπει να εκτυπώνεις ακόμα και μετά την ένδειξη για χαμηλή στάθμη συνέχισε να εκτυπώνεις μέχρι το αποτέλεσμα να σε ικανοποιεί. Καλό είναι πάντα να έχεις ένα καινούργιο μελανοδοχείο στο συρτάρι σου σε περίπτωση που το παλιό τελειώσει στην μέση της εκτύπωσης.

Επέλεξε σωστά την γραμματοσειρά σου
Εδώ η λογική λέει ότι όσο πιο λεπτή είναι μία γραμματοσειρά τόσο λιγότερο μελάνι χρειάζεται κατά την εκτύπωση. Εάν στο κείμενο που θέλεις να εκτυπώσεις δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις για συγκεκριμένη γραμματοσειρά επέλεξε μία μοντέρνα χωρίς πατούρες ώστε να επιτύχεις μείωση χρήσης μελανιού ή τόνερ. Βέβαια αυτές οι γραμματοσειρές δεν διευκολύνουν την ανάγνωση μεγάλων κειμένων όμως έρευνες έχουν δείξει πώς μπορείς να πετύχεις μείωση τουλάχιστον 10% μόνο με την αλλαγή γραμματοσειράς.

Εάν έχεις και εσύ κάποια συμβουλή για μείωση του κόστους εκτύπωσης μπορείς να την αναφέρεις αφήνοντας ένα σχόλιο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Rapid-eraser

Οι συμβουλές έχουν ως εξής … αν κάνεις fullpage cover και τυπώνεις σαν τρελός πάρε ένα laser (μονόχρωμο αν δεν έχεις μόνο κείμενα)
Αν κάνεις περιστασιακή χρήση 10 σελίδες πχ τον μήνα πάρε το ποιο φτηνό που θα βρεις δεν έχεις λόγο να το ψάχνεις …
Αν έχεις λίγο μεγαλύτερο volume και δεν θες να σε κλέβουν πληρώνοντας το μελάνι λίγο πιο φτηνά από το δηλητήριο της κόμπρας και του σκορπιού … πάρε inject εκτυπωτή που έχει τροφοδότηση από ink tank ή κάποια παροιμία τεχνολογία … ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ CARTRIDGES !!!!

Η γενική αρχή έχει ως εξής: οι εταιρίες πουλάνε τους εκτυπωτές αρκετές φορές και με τιμή που έχουν ζημιά για αυτούς ΑΛΛΑ τα μελάνια με 1-2 αλλαγές τους έχουν επιστρέψει τη χασούρα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers HP

Polaris: Υπερυπολογιστής exascale θα τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και η Hewlett Packard Enterprise εισέρχονται στην exascale εποχή παρουσιάζοντας έναν νέο υπερυπολογιστή.

Computers Intel

Σπάει το φράγμα των 5 GHz ο νέος επεξεργαστής Intel 11ης Γενιάς

Το νέο U Series chip 11ης Γενιάς της Intel θα μπορεί να φτάνει σε συχνότητα λειτουργίας τα 5 GHz με τον ένα πυρήνα.

Computers Apple Apple iMac iPad Pro

Apple M1: Developer εντοπίζει κενό ασφαλείας που δεν διορθώνεται

Ο developer Hector Martin ανακάλυψε ένα κενό ασφαλείας που φαίνεται να επηρεάζει όλες τις συσκευές με το Apple M1 Chip.

Computers ebay Bitcoin

Φθηνά CPU, SSD και μητρικές αναμένεται να γεμίσει σύντομα το eBay

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, ως γνωστόν, βασίζεται στην παράλληλη λειτουργία GPUs, οπότε όλα τα υπόλοιπα οδεύουν προς πώληση.