Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε

Αντιλαμβανόμαστε ότι με το τίτλο του άρθρου σας προκαλούμε σύγχυση και παίζουμε με ξένες τσέπες, αλλά η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε για τα τροφοδοτικά των υπολογιστών (PSU) είναι αυτή: να αγοράσετε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε. Το γιατί θα το αντιληφθείτε διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν.

Τα τροφοδοτικά δεν είναι ένα τμήμα του υπολογιστή που μπορείτε να μη λάβετε σοβαρά υπόψιν σας. Είναι εξίσου σοβαρό με την επιλογή μητρικής και επεξεργαστή. Το hardware δε δουλεύει σωστά αν το τροφοδοτικό δεν είναι το κατάλληλο. Αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν απότομα shut down του υπολογιστή τους ή μη εκκινήσεις συστήματος, γιατί η ισχύς που απαιτούταν ήταν περισσότερη από όση είχε διαθέσιμη το σύστημα. Ναι, αν έχετε τροφοδοτικά 500W ≤ και επιλέξετε μια gaming κάρτα γραφικών, ίσως να πρέπει να αλλάξετε και τροφοδοτικό (σκεφτείτε ότι μια GPU για παιχνίδια έχει κατανάλωση 250W και πάνω).

Για να ενισχύσουμε κι άλλο το επιχείρημά μας με το πόσο σοβαρή είναι η επιλογή τροφοδοτικού, σας λέμε ότι οι φτηνές λύσεις, μόνο φτηνές δεν είναι. Από τη στιγμή που επιλέγετε κάποιο σύστημα ολκής για gaming, μια λύση φτηνού τροφοδοτικού θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πέραν από τις εγγυήσεις που καλύπτουν μόνο 1 έτος, οι επιδόσεις τους δεν κρατούν περισσότερο από 2 έτη, ανά περιπτώσεις βέβαια, αλλά συμβαίνει. Θα αντιμετωπίσετε προβλήματα πτώσης της ισχύος με το πέρασμα του χρόνου και δε δίνει σχεδόν κανείς κατασκευαστής βεβαιώσεις για προστασία από υπέρταση, υπερφόρτωση κλπ. Μια φτηνή λύση δεν έχει την ίδια απόδοση που θα έχει μια Platinum, Gold, Bronze, Silver έκδοση τροφοδοτικού μεγάλης/ γνωστής φίρμας που προσφέρουν αποδοτικότητα (efficiency) ως και 89% και ενίοτε περισσότερο, αλλά κυμαίνονται από 35% ως και 65% και αρκετά σπάνια σε 80% με μεσαίο φόρτο λειτουργίας. Το γεγονός ότι δε σχολιάζουμε τα χαμηλής ποιότητας υλικά κατασκευής τους είναι γιατί θεωρείται ευνόητο.

Στόχος είναι να αγοράσουμε μόνο μία φορά τροφοδοτικό, σύμφωνα με τωρινές και μελλοντικές ανάγκες. Σκοπεύοντας μελλοντικά να είναι το τελευταίο τμήμα hardware που θα χρειαστεί να ξαναλλάξουμε. Αν επιθυμείτε περισσότερες από μία κάρτες γραφικών, αν επιθυμείτε να κάνετε σημεία και τέρατα με τον υπολογιστή σας αργότερα, με OC και άπειρα περιφερειακά, δώστε χρήματα σήμερα, γιατί αύριο θα πρέπει να ξαναγοράσετε ένα προϊόν που ήδη πληρώσατε μια φορά.

Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε, Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι κάρτες γραφικών καθορίζουν την συνολική ισχύ που παράγει ένα τροφοδοτικό, γιατί είναι το πιο απαιτητικό εξάρτημα σε έναν υπολογιστή από άποψη ρεύματος. Ειδικά σε gaming συστήματα, γιατί σε μη gaming οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών φτάνουν το πολύ 20% την κατανάλωσης μιας gaming κάρτας γραφικών. Επομένως, προτού αγοράσετε μια κάρτα γραφικών (για απλό gaming), δείτε τις προτάσεις της εταιρείας που φτιάχνει το τελικό chip για επιλογή τροφοδοτικού και πηγαίνετε με αυτήν την επιλογή ή και ελαφρώς μεγαλύτερη για να είστε σίγουροι μελλοντικά, αν επιθυμήσετε να αναβαθμιστείτε. Όσο αυξάνονται οι επιδόσεις μιας κάρτας, αυξάνονται και οι απαιτήσεις ισχύος (ειδικά αν επιλέξετε AMD). Μην εμπιστεύεστε πάντα τις σελίδες των eshop, προτιμήστε τις σελίδες των κατασκευαστών για τα specs των GPUs και των PSUs.

Τα τροφοδοτικά που είναι καλύτερης ποιότητας (υπενθυμίσουμε ότι συνήθως παρέχονται από τους μεγάλους δημοφιλείς κατασκευαστές), έχουν προστασίες για βραχυκύκλωμα, υπέρταση, υπόταση και προστασία για κάθε είδους αλλαγή στο ρεύμα που λαμβάνει. Συνήθως τα τροφοδοτικά μονής ράγας 12V δεν υπερβαίνουν τα 18A για αποφυγή κινδύνων πυράς που μπορεί να προκληθεί από το εσωτερικό τμήμα των καλωδίων.

Η ανάγκη όμως για μεγαλύτερη ένταση ρεύματος των 18A σε ράγα 12V, ανάγκασε τους κατασκευαστές να χωρίσουν τις εξόδους σε περισσότερες από μία ράγες 12V των 18A. Η χρήση ουσιαστικά είναι για SLI και CrossFireX συνδέσεις, με μια εξαίρεση, την R9 295X2 που είχε την απαίτηση για ρεύμα ράγας άνω των 12V. Αυτό μπορεί να προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην αρχή, με αστάθειες στο κύκλωμα, αλλά εν τέλει έδωσε τη δυνατότητα σε συστήματα που είχαν απαιτήσεις για λειτουργία με αυτές τις τιμές ρεύματος να λειτουργήσουν σταθερά. Με τη χρήση της τεχνολογίας για έξυπνη προστασία κυκλωμάτων (ένδειξη ως smart power protection) ο κίνδυνος αστάθειας μειώθηκε αισθητά.

Ακόμα, κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ο τρόπος σύνδεσης της μητρικής και τις απαιτήσεις που έχει για τον αριθμό Pins που απαιτεί να συνδεθούν. Είτε για την σύνδεσή της στα 20pins που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να μεταφέρει ρεύμα στα συνδεδεμένα τμήματα hardware που έχετε συνδέσει (RAM, κάρτες ήχου, κάρτες γραφικών χωρίς επιπλέον τροφοδοσία, USB θύρες, ανεμιστηράκια κ.ο.κ.), είτε για την τροφοδότηση του επεξεργαστή στα 4 ή 8 pins.

Αν δείτε μια μητρική, θα προσέξετε πάνω αριστερά μια θύρα τροφοδοσίας του επεξεργαστή με 4 ή 8 Pins. Σε περιπτώσεις που η μητρική σας έχει θύρα για 8 Pins και το τροφοδοτικό σας έχει 4 Pins, είναι δυνατή η κανονική λειτουργία του επεξεργαστή, αλλά δε θα υπάρχει η δυνατότητα για OC και αλλαγές στο voltage του συστήματος.

Τα καλώδια που προσφέρουν είναι όλα απαραίτητα. Αρκετοί θεωρούν πως τα τετράπινα molex θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό, αφού τα περισσότερα συστήματα λειτουργούν με καλώδια SATA ρεύματος, αλλά δεν έχουν δίκιο. Τα ρυθμιζόμενα ανεμιστηράκια, ή ο περιορισμός που δίνει η μητρική στη χρήση περισσότερων των τριών, σπάει με τη χρήση των τετράπινων molex και τη σύνδεσή τους σε σειρά. Ο Αριθμός των συνδέσεων SATA καλωδίων ρεύματος θα πρέπει να είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των συσκευών SATA που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Είτε γιατί μια σειρά με 4 connectors δε φτάνει σε απόσταση και μπορεί να χρειαστούμε και δεύτερη, είτε γιατί μπορεί μελλοντικά να βάλουμε άλλους 3-4 σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή μας για RAID 0 + 1 (τονίζουμε διάφορες περιπτώσεις για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καλύψει όλες τις παραμέτρους που θέλουμε να γνωρίζετε).

Επιπροσθέτως, θα πρέπει πριν αγοράσουμε ένα τροφοδοτικό, να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις που έχει σε συνδεσιμότητα η κάρτα γραφικών μας. Μπορεί να έχουμε ένα αρκετά φτηνό τροφοδοτικό με 600W που καλύπτει τις ανάγκες μας σε ισχύ, αλλά χρειαζόμαστε, ας πούμε, περισσότερα των 6 Pins PCIE που προσφέρει η πληθώρα των τροφοδοτικών αυτών. Καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα, με δύο καλωδιώσεις PCIE των 8 Pins η κάθε μία, μιας και οι περισσότερες λύσεις σήμερα των τροφοδοτικών γνωστών κατασκευαστών αυτό προσφέρουν, σιγουρεύοντας πως αν αγοράσουμε κάρτα γραφικών νέας τεχνολογίας οι απαιτήσεις για συνδεσιμότητα έχουν καλυφθεί.

Σήμερα, ευτυχώς κυκλοφορεί μια ευρεία γκάμα από τροφοδοτικά για όλες τις ανάγκες και πορτοφόλια. Από οικολογικά τροφοδοτικά μέχρι και χωρίς ανεμιστήρα, 100% αθόρυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία από software. Τροφοδοτικά με ανεμιστήρα που ανά περιπτώσεις και φόρτο εργασίας είναι αθόρυβα ή οι πιο ακριβές λύσεις με ανεμιστήρα, αλλά εντελώς αθόρυβα σε όλους τους φόρτους εργασίας. Στα τροφοδοτικά ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις και μαζί με τις αυξημένες τιμές έρχονται οι υψηλές επιδόσεις και οι μακρόχρονες εγγυήσεις ως και 7 έτη (για τροφοδοτικά άνω των 200 ευρώ). Επιπλέον, πολύ καλές επιλογές θεωρούνται τα τροφοδοτικά με ρυθμιζόμενο (modular) ή πλήρως ρυθμιζόμενο (fully modular) αριθμό συνδεδεμένων καλωδίων, παρέχοντας τη δυνατότητα για cable management που εκτός από κοσμητικό φαινόμενο, βοηθάει στην καλύτερη ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού σας.

Τέλος, αλλά αρκετά σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα τροφοδοτικό που να καταλαμβάνει τον κατάλληλο όγκο στο κουτί και να μπορεί να χωρέσει, αλλά και να βιδωθεί. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις κουτιών που έχουν επιλεγεί από πριν και η δυνατότητα αλλαγής τροφοδοτικού περιορίζεται. Συνεπώς, αν έχετε κουτί που σε όγκο ξεπερνά ελαφρώς ένα Video Recorder της παλιάς εποχής, πιθανόν να μη βρείτε εύκολα τροφοδοτικό.

Συστάσεις:
1. Ο λόγος που επιμένουμε στην αγορά τροφοδοτικών από μεγάλους και γνωστούς κατασκευαστές, είναι γιατί γνωρίζουμε εκ πείρας τα οφέλη που μπορείτε να έχετε. Από το να μην καεί κάποιο εξάρτημά σας ως τη διάρκεια κανονικής λειτουργίας της τροφοδοσίας για αρκετά έτη.
2. Αν επιθυμείτε να δείτε τις απαιτήσεις τροφοδοτικού, η Coolermaster βοηθά να προϋπολογίσετε τη συνολική ισχύ, εδώ.
3. Οι Mainstream επιλογές είναι τροφοδοτικά από 700W και πάνω και ταιριάζουν στα περισσότερα gaming προφίλ υπολογιστών. Συνήθως 80 Plus Bronze επιλογές.
4. Πρόταση μας είναι, αν φτιάξετε εκ νέου έναν υπολογιστή να επιλέξετε κουτί με το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος. Ο λόγος είναι, ότι ο αέρας που θα απομακρύνει ο ανεμιστήρας του δε θα εισέρχεται στο κουτί σας, αλλά θα απομακρύνεται από το πάτωμα του υπολογιστή προς την επιφάνεια που είναι τοποθετημένος ο υπολογιστής.

Επεξηγήσεις:
Efficiency: είναι το ποσοστό μετατροπής του καταναλωμένου ρεύματος σε ωφέλιμο.
Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε, Τροφοδοτικά υπολογιστών: Αγοράστε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nikos7

πολυ ωραιο αρθρο και παλι, αν και θα πρεπει να διαφωνησω στο κομματι “παρτε απο πριν καλο τροφοδοτικο αν σκοπεθετε να κανετε αναβαθμιση στο Pc σας στο μελλον”. Να φανταστω οτι αν ενα τροφοδοτικό γραφει 700w τοτε τοσα ειναι και τα W που καταναλωνει σε ρευμα.. εγω προσωπικα που αγορασα pc το 10, πηρα ενα τροφοδοτικο crossair 550w για να κανω την δουλεια μου μαζι με μια γραφικων του 1GB. αν ειχα πραξει οπως εσεις λετε και ειχα αγορασει ενα των 700, σε αυτα τα 5 χρονια που το χρησιμοποιω, με μεσο ορο λειτουργιας του pc 5 ωρες την μερα, η διαφορα πιστευω θα ηταν τριπλασια, απο την αγορα μεχρι και του καλυτερου τροφοδοτικου σημερα.. Δηλαδη πιστευω οτι ειναι vfm να αγορασεις ενα μικρο τροφοδοτικο για τωρινη χρηση του συστηματος σου μεχρι και για 3 χρονια πχ, που θα ειναι στη “μοδα” και με την οικονομια που θα εχεις κανει στο ρευμα τοσο καιρο, να πας να αγορασεις ενα καινουριο, αναλογα την αναβαθμιση που θα θες να κανεις.. και αν τα βαλετε κατω, ενα pc ανοικτο για τουλαχιστον 5 ωρες, που δεν ειναι τιποτα για εναν gamer, με μετριο τροφοδοτικο 500-600w ειναι ισο με ενα φουρνο να ψησεις φαγητο 2… Συνέχεια »

Fotis

Nikos7
Ο υπολογιστής σου θα καιει μονο οσα βατ καταναλωνει που συνηθως ειναι πολυ λιγα οταν δεν κανεις τιποτα. Και 1500 βατ τροφοδοτικό να εχεις αν απλα ακους μουσικη θα σου τρωει καμοια 100 βατ. Αν θες να δεις ποσο τραβάει ο υπολογιστής σου τοτε βαλε ενα μετρητη στην πριζα του

inblx

Αμα δεν περισσεύει δεν φτάνει, που λέγαν…

Darth

cpu: fx9370
mb: gigabyte 990fxa-ud5
ram: corsair dominator 4 x 4 gb 2133 mhz clocked
HDD: Wd caviar geen 4tb x 4 + plextor m6e 128 gb ssd pcie
vga: msi gf 970 4 gb
τροφοδοτικό: corsair hxi 850i full modular 80+ platinum
υπερβολή?

Thodoris

Πολύ ωραίο άρθρο! Αξίζει να ανεβάζετε τέτοια ενημερωτικά κείμενα.

Gvirginia

@nikos7 Είναι περίπου όπως τα λέει ο Fotis. Όμως αν έχεις παρατηρήσει, τα τροφοδοτικά έχουν κατηγορίες (Bronze, Silver, Gold, Platinum). Το νόημα των κατηγοριών αυτών είναι ότι όσο ψηλότερα (πχ. Platinum) τόσο καλύτερα για τον λογαριασμό σου. Δηλαδή αυτές οι κατηγορίες σου δείχνουν την απόδοση του τροφοδοτικού.

Πχ. ένα 750W τύπου Bronze σε πλήρη φόρτιση θα τραβάει από την πρίζα 900W αλλά θα δίνει 750 στον Η/Υ. Ένα 750W τύπου Platinum θα τραβάει από την πρίζα 770W και θα δίνει 750 στον Η/Υ. (χάνονται W στην μετατροπή από AC σε DC και γίνονται θερμότητα)

Όπως λέει ο Fotis, καλύτερη “λύση” είναι να βάλεις μετρητές στην πρίζα.Το θέμα πάντως είναι να ξέρεις τι περίπου θέλεις. Αν ένας που θέλει να παίζει στο FB και στο Office πάρει 700W τροφοδοτικό, ε τότε του είναι αχρείαστο. Αν ένας gamer που θέλει στο μέλλον να κάνει SLI/Crossfire πάρει 450W τροφοδοτικό, ε τότε θα χρειαστεί να πάρει ΚΑΙ τροφοδοτικό στο μέλλον.
Αν έχεις παρατηρήσει, όσο περνάνε τα χρόνια τόσο κατεβαίνουν οι καταναλώσεις του hardware.

theo

ωραίο άρθρο αλλά θέλω να προσθέσω κάποια πραγματάκια που έμαθ αμετά απο έρευνα για το PC μου. 1. με τα ρεύματα στΗν Ελλάδα να είναι τόσο μπάχαλο το τροφοδοτικό ΣΙΓΟΥΡΑ θα χάσει ισχύ σε βάθος χρόνου. αυτό είναι δεδομένο. 2. αν η κάρτα γραφικών χρειάζεται για παράδειγμα 18Α στην έξοδο +12V και το τρφοδοτικό μας βγάζει 18/19Α παίρνουμε πάντα μεγαλύτερο. ο λόγος είναι ότι στην έξοδο +12V εκτός απο κάρτα γραφικών έχουμε συνδεδεμένους όλους τους δίσκους του συστήματος , cd/dvd roms, ανεμιστήρες, pci κάρτες (που χρειάζονται εξωτερική τροφοδοσία), led κουτιού κ.α. οπότε εκτός απο τα watt του τροφοδοτικού κοιτάζουμε και τα Amperes στην έξοδο +12V 3. υπάρχουν ουσιαστικά 3 κατηγορίες τροφοδοτικων. τα φτηνιάρικά, αυτά που βγάζουν την ονομαστική τους αξία σε full load και αυτά που βγάζουν περισσότερα απο την ονομαστική τους αξία σε full load. η πρώτη κατηγορία όπως γράφτηκε και στο άρθρο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς. η 2η και 3η κατηγορία μπορεί είναι καλές επιλογές αλλά αν το σύστημα χρειάζεται 500 Watt πάρτε μεγαλύτερο (ο λόγος το 1.). για να βρείτε πιο τροφοδοτικό ανήκει στη 2η και πιο στη 3η κατηγορία πρέπει να ανατρέξετε σε reviews στο ιντερνετ. συνήθως (αυτό δεν ισχύει πάντα) όσα έχουν silver h… Συνέχεια »

nikos7

Ο συνδεσμος που εχει στο αρθρο για να βρεις περιπου ποσα W θελεις αναλογα τα εξαρτηματα που εχεις, μου βγαζει οτι θελω 339W οποτε πιστευω τα 550W ειναι καλη επιλογη αφου η καρτα γραφικων τρωει μονο 110. Συνηθως το pc ειναι σε multitasking ολες τις ωρες λειτουργιας του με explorer,skype,games,μουσικη κλπ οποτε σιγουρα καταναλωνει αρκετα.. θα κοιταξω μηπως βαλω μετρητη.. το τροφοδοτικο μου ειναι το corsair 550w cmpsu-550vxeu

θωμας

Που ειναι τα Platinum?Ειναι καλη αγορα?Ποια η διαφορα απο Gold?

Denis

Αν είναι να μου έρχεται ο κούκος αηδόνι ανοίγω μόνο το λάπτοπ κ τον πύργο μόνο σε περίπτωση hardcore gaming ή επεξεργασία προσωπικών βίντεο

gt-i9506

εγω παντως εχω ενα crossair550. ειχα ενα coolermaster 850 και μου καηκε σε 2 χρονια. Παντως ολα λειτουργουν τελεια καλα δεν εχει και τρελες απαιτησεις το συστημα μου
ι5 4690 – 8gb ram ddr3 1600 – MSI 560Ti 448 twin frozr iii – SSD 125Gb και εναν HDD sata 3 750gb

Νικος

και γω ειμαι της λογικής οσο μεγαλύτερο τροφοδοτικό τόσο καλύτερα.

ετσι πχ αν χρειάζομαι 400watt θα παρω απο 600-700watt και πανω, ο λόγος είναι απλός, όσο πιο χαλαρά δουλέυει ενα τροφοδοτικό τοσο λιγότερο φθείρετε
και δουλευεί λιγότερο το ανεμιστηράκι του-λιγότερος θόρυβος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers GPU NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 3080 12GB: Με ακόμα περισσότερους πυρήνες CUDA

Η Nvidia μόλις ανακοίνωσε μια βελτιωμένη GPU RTX 3080 που προσφέρει 12 GB VRAM.

Computers CES Intel

Intel: Aνακοινώνει CPU 5,5 GHz Core i9-12900KS

Η Intel παρουσίασε ένα demo όπου ένα σύστημα εκτελούσε το Hitman 3 και η CPU διατήρησε σταθερή ταχύτητα ρολογιού 5,2 GHz και στους 8 πυρήνες απόδοσης

Computers featured TCL

TCL: Αποκαλύπτει το πρώτο της laptop και ιδέες για foldable και γυαλιά AR

Ένα laptop με Snapdragon και Windows 11 που απευθύνεται σε μαθητές ανακοίνωσε η TCL, μαζί με ένα νέο και βελτιωμένο μοντέλο Nxtwear και γυαλιά XR.

Computers LG

Ο «πρώτος φορητός υπολογιστής παιχνιδιών» της LG έρχεται με RTX 3080 και CPU Intel 11ης γενιάς

Το 17 ιντσών laptop τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό CPU Intel Tiger Lake H 11ης γενιάς και κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 3080 Max-Q