ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Η Asus είναι γνωστή για το ιδιαίτερο design των φορητών υπολογιστών που κυκλοφορεί. Μάλιστα, η σειρά ROG έχει τον πιο εντυπωσιακό σχεδιασμό από όλα τα laptop της εταιρείας, διαθέτει ισχυρό hardware, και φυσικά ανάλογη τιμή. Εμείς εδώ στο Techblog, είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που έχουμε στα χέρια μας το ASUS ROG Mothership GZ700, και αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus.

Το ASUS ROG Mothership GZ700 είναι ένας παράξενος υβριδικός υπολογιστής με τρελές προδιαγραφές. Μπορεί να απευθύνεται κυρίως σε gamers, αλλά η Asus έχει αναπτύξει με τέτοιο τρόπο τον συγκεκριμένο υπολογιστή που αποτελεί και ένα πανίσχυρο workstation κατάλληλο για απαιτητικές εφαρμογές όπως το 3D rendering.

Σχεδιασμός

Πραγματικά η μόνη στιγμή της ημέρας που θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει το ASUS ROG Mothership GZ700 ως φορητό υπολογιστή, είναι εκείνη η ώρα που το έχεις αφήσει κλειστό πάνω στο τραπέζι να ξεκουραστεί.

Όταν είναι ανοιχτό το ROG Mothership GZ700, στο πίσω μέρος υπάρχει ένα kickstand το οποίο παρέχει άρτια στήριξη. Έπειτα, αφαιρώντας το κάτω μέρος παίρνει κανείς ένα πλήρες πληκτρολόγιο με ενσωματωμένο trackpad. Έτσι, έχει στη διάθεση του είτε ένα ισχυρό laptop, είτε ένα πανίσχυρο workstation.

Το μεταλλικό σασί και τα LED που αναβοσβήνουν διαρκώς δίνουν ξεκάθαρα στο πανίσχυρο ASUS ROG Mothership GZ700 τον αέρα ενός gaming υπολογιστή. Ακόμη και με απενεργοποιημένα τα LED, αυτός ο υπολογιστής διαθέτει μία πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνιση.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δημιουργεί ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Τα gaming laptops έχουν κατά κύριο λόγο μεγάλο βάρος. Το ASUS ROG Mothership GZ700 ξεπερνά τον μέσο όρο και ζυγίζει 4,8 κιλά. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη μεταφορά του.

Η Asus ισχυρίζεται ότι η όρθια θέση στην οποία στέκεται το ROG Mothership GZ700 βελτιώνει την απόδοση των μηχανισμών ψύξης, καθώς είναι πιο εύκολο να διοχετευτεί ο ζεστός αέρας άμεσα προς τα πάνω και να απομακρυνθεί από τον υπολογιστή.

Δύο εσωτερικοί ανεμιστήρες και μια πληθώρα σωλήνων ψύξης στις CPU και GPU βοηθούν στο να διατηρείται η θερμοκρασία του υπολογιστή υπό έλεγχο. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι η παρατεταμένη χρήση έχει ως αποτέλεσμα η κορυφή και οι πλευρές του να ζεσταίνονται αρκετά.

Οθόνη

Το ASUS ROG Mothership GZ700 έρχεται σε δύο εκδόσεις. H μία έχει οθόνη 4K UHD, 60Hz, 25ms και 100% συμβατότητα με Adobe RGB. Ενώ η άλλη έχει οθόνη Full HD, 144Hz, 3ms και 100% συμβατότητα με Adobe sRGB. Και οι δύο εκδόσεις έχουν 17,3 ίντσες οθόνη με υποστήριξη Nvdia G-sync.

Τα παιχνίδια στο ROG Mothership GZ700 είναι ένα όνειρο, όταν πρόκειται για χρόνους απόκρισης. Παρά το γεγονός ότι η Full HD έκδοση παρέχει μόνο υποστήριξη sRGB, εξακολουθεί να είναι αρκετά αξιοπρεπής για εργασίες πολυμέσων όπως επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφιών.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Οι γωνίες θέασης είναι αρκετά αξιοπρεπείς, αν και οι περισσότεροι που θα αποκτήσουν ένα ASUS ROG Mothership GZ700 θα περνούν την ώρα τους επί της οθόνης, αντί να ψάχνονται πως βλέπουν το κάθε τι από τα πλάγια.

Η απόδοση με τη χρήση εξωτερικών οθονών ήταν πολύ καλή, τόσο μέσω HDMI όσο και με τη Thunderbolt 3. Έτσι όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν οθόνες 4K είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευτούν.

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο του ASUS ROG Mothership GZ700 είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του. Όταν είναι κουμπωμένο πάνω μετατρέπει τον υπολογιστή σε laptop. Όταν το αφαιρούμε διπλώνεται στα δύο και λειτουργεί ως ασύρματο πληκτρολόγιο, ή ενσύρματο με τη χρήση καλωδίου USB type-C.

Η πληκτρολόγηση είναι αρκετά άνετη, καθώς τα κουμπιά έχουν μία ελαφριά καμπύλη προσφέροντας καλύτερη επαφή με τα δάκτυλα. Με 2,5 χιλιοστά μήκος πίεσης δεν υπάρχει λόγος να συμπεριφερόμαστε σε αυτό το τεχνολογικό θαύμα λες και είναι το πληκτρολόγιο της Microsoft με τα 10 ευρώ, το οποίο απλά ετοιμάζεσαι να σπάσεις γιατί δεν υπακούει.

Το πληκτρολόγιο υποστηρίζει βασικό φωτισμό RGB, ώστε να μπορούμε να επιλέξετε το στυλ που ταιριάζει με τις προτιμήσεις μας. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του φωτισμού.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Πρέπει να σημειώσουμε, ότι όταν χρησιμοποιούμε το πληκτρολόγιο ως τμήμα του ASUS ROG Mothership GZ700, το σημείο αναδίπλωσης παρουσιάζει μία ελαφριά κάμψη. Αυτό δημιουργεί μία μικρή ανησυχία για το τι θα συμβεί αν ασκηθεί λίγη παραπάνω πίεση. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Asus έχει ενισχύσει καλά την κλείδωση.

Ένα ακόμη μικρό μειονέκτημα είναι ότι το πληκτρολόγιο είναι αρκετά επίπεδο όταν το αφαιρούμε από το σώμα του ROG Mothership GZ700, και αυτό κάνει την πληκτρολόγηση λιγότερο άνετη. Δυστυχώς, η Asus δεν προέβλεψε να προσθέσει κάποιο τρόπο ανύψωσης του πληκτρολογίου.

Η Asus έχει προσθέσει επίσης και ένα trackpad στο άκρο του πληκτρολογίου, το οποίο μετατρέπεται και σε αριθμητικό πληκτρολόγιο. Ωστόσο, έχει περιορισμένες διαστάσεις και η πλοήγηση μέσω αυτού δεν είναι ιδιαίτερα άνετη. Όπως και να έχει, σε περιπτώσεις όπου δεν μας ενδιαφέρει ή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εξωτερικό ποντίκι, το trackpad θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη δουλειά μας.

Επιδόσεις

Με όλη αυτή την ισχύ, ήμασταν πρόθυμοι να φτάσουμε το ASUS ROG Mothership GZ700 στα άκρα. Δυστυχώς, τα bench δεν κατάφεραν και πολλά, οπότε η λύση ήταν να το δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ROG Mothership GZ700 διαθέτει μία RTX 2080, θέλαμε να δούμε πώς χειρίζεται το ray tracing, το οποίο προστίθενται σε όλο και περισσότερα παιχνίδια. Οπότε, τρέξαμε το Shadow of Tomb Raider στα Ultra με ενεργό το ray tracing, και απλά μείναμε άφωνοι. Το θηρίο κατάφερε να δώσει 98fps ακόμη και με ενεργό το ray tracing, μετατρέποντας το ήδη εντυπωσιακό παιχνίδι της Square Enix σε μία οπτική απόλαυση.

Αν κάποιος σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ASUS ROG Mothership GZ700 ως workstation, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κατάφερε να κάνει render σε H.264 ένα βίντεο 4K διάρκειας 10 λεπτών μέσα σε 3 λεπτά, με το Adobe Premier Pro. Αντίστοιχα, ένα βίντεο Full HD διάρκειας 60 λεπτών, το έκανε render σε H.264 μέσα σε 17 λεπτά. Οπότε, είτε το θέλουμε για gaming είτε για workstation σε 3D εφαρμογές και επεξεργασία βίντεο δεν πρόκειται να μας απογοητεύσει.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Οι τρεις SSD είναι ομαδοποιημένοι και λειτουργούν ως μία ενιαία μονάδα, με δύο από τους δίσκους να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη CPU. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη απίστευτων ταχυτήτων ανάγνωσης και εγγραφής. Ως παράδειγμα, αντιγράψαμε έναν φάκελο που περιείχε 14GB αρχείων, με διαφορετικό μέγεθος μεταξύ τους, από την επιφάνεια εργασίας απευθείας στο C και το ASUS ROG Mothership GZ700 ολοκλήρωσε τη διαδικασία μέσα σε 12 δευτερόλεπτα.

Ήχος και λογισμικό

Το ASUS ROG Mothership GZ700 διαθέτει τέσσερα ηχεία 4W στο μπροστινό μέρος, που βρίσκονται πίσω από τη φωτιζόμενη μάσκα και είναι σε θέση να παράγουν μια εμπειρία 7.1 ήχου εικονικού περιβάλλοντος ήχου.

Στις δοκιμές μας μπορέσαμε να διακρίνουμε ελάχιστες διαφορές μεταξύ του 7.1 και του κανονικού στερεοφωνικού ήχου. Ωστόσο, αυτό που είναι ελαφρώς ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι ο ήχος μοιάζει πολύ μπερδεμένος όταν συνδέεται το πληκτρολόγιο. Οπότε, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε σωστά τα ηχεία θα πρέπει να διατηρούμε το πληκτρολόγιο ως ξεχωριστή συσκευή.

Τα επίπεδα έντασης είναι αρκετά καλά, αλλά η ποιότητα του ήχου δεν είναι τόσο εντυπωσιακή και δεν έχει συνολικό βάθος και εμβέλεια. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε ακουστικά, η εμπειρία ήχου περνά σε άλλο επίπεδο. Χάρη στη σουίτα λογισμικού ήχου της Asus.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Στο ASUS ROG Mothership GZ700 θα θα βρούμε μία σεβαστή ποσότητα προεγκατεστημένου λογισμικού της εταιρείας, όπως το Sonic Radar III και ένα κέντρο ελέγχου για την άμεση ενίσχυση των επιδόσεων όταν και αν αυτό απαιτείται.

Το Sonic Radar III παρέχει ένα «ραντάρ» οθόνης που χρησιμοποιεί οπτικές ενδείξεις για να υποδείξει από ποια κατεύθυνση προέρχεται ένας ήχος. Το συγκεκριμένο λογισμικό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους gamers, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο να εντοπίσουν την πηγή του ήχου στα παιχνίδια. Η Asus σημειώνει ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μόνο τους ήχους που έχουν ήδη αναπαραχθεί, οπότε κανείς δεν μπορεί να “κλέψει” επειδή άκουσε κάποιο ήχο που δεν έχει παίξει ακόμη.

Το κέντρο ελέγχου επιτρέπει τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων ρύθμισης των επιδόσεων του ASUS ROG Mothership GZ700, ανάλογα με την εργασία που εκτελούμε την εκάστοτε στιγμή. Μάλιστα, αν θέλουμε μπορούμε να συνδέσουμε το κέντρο ελέγχου με μία εφαρμογή στο smartphone μας, για ακόμη πιο εύκολο και άμεσο έλεγχο των επιδόσεων του ROG Mothership GZ700.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Μπαταρία και αναβαθμίσεις

Η μπαταρία του ASUS ROG Mothership GZ700 προσφέρει αυτονομία έως και 5 ώρες σε κανονική χρήση, οπότε όταν μιλάμε για gaming η αυτονομία μειώνεται αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, κινείται στον μέσο όρο των περισσότερων gaming laptops που έχουν αυτονομία περίπου 3 ώρες.

Θεωρητικά, μπορούμε να αναβαθμίσουμε το ASUS ROG Mothership GZ700, αλλά πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν αρκετές βίδες κρυμμένες σε όλη την έκταση του πλαισίου, κάτι που αποδεικνύει ότι η εταιρεία θέλησε να αποθαρρύνει όσους αποφασίσουν να βάλουν χέρι στο αριστούργημα της.

Οι τρεις SSD είναι τοποθετημένοι κάτω από τη δική τους ψήκτρα και βιδωμένοι πάνω στη μητρική πλακέτα. Αντίστοιχα, η μνήμη RAM είναι κρυμμένη κάτω από ένα περίπλοκο σύστημα ψύξης. Όπως και να έχει, αν θελήσετε να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας μπορείτε, αρκεί να έχετε την κατάλληλη υπομονή.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Η εταιρεία έχει αναφέρει ότι η διάθεση του ASUS ROG Mothership GZ700 εξαρτάται καθαρά από την εκάστοτε αγορά. Για παράδειγμα, η Asus είπε ότι τα λίγα κομμάτια που κατασκεύασε για τη Μέση Ανατολή πουλήθηκαν άμεσα. Το συγκεκριμένο ROG Mothership GZ700 που έχουμε εμείς στα χέρια μας έχει τιμή 7.500 ευρώ.

Αν αποφασίσετε να διεκδικήσετε ένα, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο υπολογιστή που αποτελεί επένδυση για όποιον τον αγοράσει. Σαφώς μπορεί να αναβαθμιστεί, αλλά θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι είναι ένα μηχάνημα που θα χρησιμοποιείτε την επόμενη πενταετία.

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Σύνοψη

Το ASUS ROG Mothership GZ700 είναι σίγουρα ένα επίτευγμα της μηχανικής, με πολύ ισχυρό hardware κρυμμένο σε ένα κέλυφος με ιδιαίτερο σχεδιασμό. Πραγματικά ισορροπεί στη χρυσή τομή μεταξύ των φορητών και desktop υπολογιστών. Μπορεί να έχει τα ψεγάδια του, αλλά η Asus τα κατάφερε πολύ καλά δημιουργώντας ένα πρωτότυπο είδος συστήματος.

Πέρα από τις επιδόσεις, αυτό που έχει σημασία στο ASUS ROG Mothership GZ700 είναι η τιμή του. Θα μπορούσε κάποιος να στίσει ένα αντίστοιχα ισχυρό rig με αυτά τα λεφτά ή και λιγότερα; Πιθανώς. Το σύστημα που θα έφτιαχνε θα ήταν τόσο ξεχωριστό; Μάλλον όχι.

Το ASUS ROG Mothership GZ700 στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι τέλειο, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του. Αν η Asus συνεχίσει την ανάπτυξη τέτοιων μηχανημάτων, τότε η επόμενη γενιά θα έρθει με διορθωμένα τα ελάχιστα ψεγάδια που συναντήσαμε στο ROG Mothership GZ700.

Θετικά

Άριστες επιδόσεις σε κάθε τομέα
Πρωτότυπο design
Καλό σύστημα ψύξης
Σεβαστή ποιότητα ήχου
Σχετικά άνετο πληκτρολόγιο

Αρνητικά

Ικανοποιητικός ήχος, όταν το πληκτρολόγιο είναι πάνω
Μη εργονομικός σχεδιασμός πληκτρολόγιο, όταν χρησιμοποιείται ως εξωτερική συσκευή

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Επεξεργαστής: 2.4GHz Intel Core i9-9980HK (eight-core, 16MB cache, up to 5GHz Turbo Boost)
Κάρτα γραφικών: Nvidia Geforce RTX 2080
Μνήμη RAM: 64GB DDR4 2666MHz (Dual Channel)
Οθόνη: 17,3 ιντσών IPS / 4K UHD, 60Hz, 25ms, 100% συμβατότητα με Adobe RGB ή Full HD, 144Hz, 3ms, 100% συμβατότητα με Adobe sRGB
Αποθηκευτικός χώρος: 3 x M.2 NVMe PCIE 3.0 512GB (RAID 0)
Θύρες: 3 x USB type-A 3.2 Gen 2, 1 x USB type-A 3.2 Gen 1, 2 x USB type-C (Thunderbolt 3 / DisplayPort 1.4), 1 x HDMI 2.0, 1 x SD card reader, 1 x θύρα ακουστικών, 1 x μεικτή θύρα ήχου, RJ-45, Kensington Lock
Συνδεσιμότητα: 802.11ax WLAN, Bluetooth 5
Κάμερα: FHD 1080P 30fps
Βάρος: 4,8 κιλά
Διαστάσεις: 41x32x2,99 εκατοστά
Τιμή: 7.500 ευρώ

ASUS ROG Mothership GZ700, ROG Mothership GZ700: Αυτό είναι το review μας για το κτήνος της Asus

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.

Smartphones ASUS ASUS Android Smartphones

Asus ROG Phone 8: Με SD 8 Gen 3, κάμερα τηλεφακού και IP68

Η Asus είχε αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα τηλέφωνο που να μην είναι μόνο το καλύτερο για gaming αλλά και μια ολοκληρωμένη ναυαρχίδα.

Smartphones ASUS featured

Asus ROG Phone 8 Pro: Νέα render δείχνουν το smartphone από όλες τις πλευρές

H Αsus έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα πως θα παρουσιάσει τη νέα της σειρά ROG Phone 8 στην Κίνα στις 16 Ιανουαρίου,

Smartphones ASUS ASUS Android Smartphones

Asus ROG Phone 8 & 8 Pro: Διέρρευσαν επίσημα render

Η Asus θα ανακοινώσει τη σειρά ROG του 2024, αποτελούμενη από τα Phone 8 και 8 Pro, στις 8 Ιανουαρίου στην CES στο Λας Βέγκας.