Samsung EVO 840 SSD: Συνεχίζονται τα προβλήματα ταχύτητας ανάγνωσης

Προ μηνών, δημοσιεύματα από τεχνολογικά sites έβγαλαν στο φως προβλήματα ανάγνωσης σε όλους τους Samsung EVO 840 με αριθμό firmware EXT0BB6Q.Ουσιαστικά από ταχύτητα ανάγνωσης των 520MB/s, μετά από έναν περίπου μήνα χρήσης (μετά την πρώτη του εγκατάσταση στο σύστημα) έπεφτε δραματικά στα 60MB/s.

Στα καινούργια αρχεία ή αρχεία που δέχονται αλλαγές σε λιγότερο από έναν μήνα το πρόβλημα δεν εμφανιζόταν, παρά μόνο σε όσα πάλιωναν από έναν μήνα και μετά ή δεν τροποποιούνταν στο ίδιο διάστημα.

Τρέχοντας λοιπόν το HD Tach, ένα «αρχαίο» εργαλείο για τον υπολογισμό της ταχύτητας ανάγνωσης, διαπιστωνόταν πως η ταχύτητα (άξονας Υ) ανά γίγα αποθήκευσης (άξονας Χ) ήταν κάτι χειρότερο από καρδιογράφημα.

Samsung EVO 840 SSD, Samsung EVO 840 SSD: Συνεχίζονται τα προβλήματα ταχύτητας ανάγνωσης

Επομένως, μετά από παρατήρηση πολλών χρηστών, η Samsung, παραδέχτηκε το λάθος και εξέδωσε ένα εργαλείο που αναβάθμιζε τον SSD στο καινούργιο firmware EXT0CB6Q που διαβεβαίωνε πως έλυνε το πρόβλημα. [Για όσους το χρειάζονται σήμερα Samsung Evo Performance Restoration]. Να σημειωθεί, πως προτείνεται ένα back up των αρχείων σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, ακόμα κι αν η Samsung διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ακεραιότητας των αρχείων σας.

Για να γίνουν όμως τα πράγματα χειρότερα, δύο περίπου μήνες αργότερα παρατηρήθηκε πως το πρόβλημα όχι απλά εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερο, με αρχεία που είναι παλαιότερα από μερικούς μήνες (στη φωτογραφία του τεστ αρχεία αποθηκευμένα τρεις μήνες πριν) η ταχύτητά ανάγνωσής τους να έχει πέσει στα 35,1MB/s.

Samsung EVO 840 SSD, Samsung EVO 840 SSD: Συνεχίζονται τα προβλήματα ταχύτητας ανάγνωσης

Στον ίδιο δίσκο μετά από format, η ταχύτητα ανάγνωσης επέστρεψε στα κανονικά της. Επομένως το πρόβλημα είναι εμφανές μόνο σε παλαιά αρχεία.

Πλέον, περιμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη Samsung αν αυτό το πρόβλημα γίνεται να επιλυθεί με ακόμα ένα νέο firmware ή θα είναι μόνιμο.

Samsung EVO 840 SSD, Samsung EVO 840 SSD: Συνεχίζονται τα προβλήματα ταχύτητας ανάγνωσης

Πηγή: 1, 2

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
bakchr

Έχω περίπου δύο μήνες τον συγκεκριμένο δίσκο 840 evo 250GB και δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο, ίσα-ίσα που με ένα τεστ που έκανα είδα ταχύτητες απειροελάχιστα χαμηλότερες από τις ταχύτητες που διαφημίζει η samsung.
———————————————————————–
CrystalDiskMark 3.0.3 x64 (C) 2007-2013 hiyohiyo
Crystal Dew World : https://crystalmark.info/
———————————————————————–
* MB/s = 1,000,000 byte/s [SATA/300 = 300,000,000 byte/s]

Sequential Read : 533.152 MB/s
Sequential Write : 516.455 MB/s
Random Read 512KB : 492.935 MB/s
Random Write 512KB : 335.738 MB/s
Random Read 4KB (QD=1) : 43.676 MB/s [ 10663.1 IOPS]
Random Write 4KB (QD=1) : 119.245 MB/s [ 29112.6 IOPS]
Random Read 4KB (QD=32) : 340.081 MB/s [ 83027.7 IOPS]
Random Write 4KB (QD=32) : 306.315 MB/s [ 74784.0 IOPS]

Test : 1000 MB [C: 28.1% (63.8/227.1 GB)] (x5)
Date : 2015/01/29 0:11:15
OS : Windows 8.1 [6.3 Build 9600] (x64)

nick2010

Έχω ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟΝ το ssd δίσκο (αγορασμένο από ΠΛΑΙΣΙΟ σε σχεδόν εξωφρενική τιμή), που φέρει το παραπάνω “προβληματικό” firmware….

Έπαθα πλάκα γιατί κατά καιρούς συμβαίνουν διάφορα κουλά στο λειτουργικό, με βασικότερο επιβράδυνση του συστήματος μέχρι που αδρανούν εντελώς τα 64bit windows 7 (με 32GB RAM 2400Mhz παρακαλώ)..

Έτρεξα και το HD Tach utility και πράγματι η απόδοση ανεβοκατέβαινε σαν καρδιογράφημα με τρελλή αρρυθμία….

ΤΗΑΝΧ για την ενημέρωση !!!!

Agnostos13

Κριμα, και φερεται ως ενας απο τους πιο αξιοπιστους SSD που κυκλοφορουν…
Ξερουμε καμια εναλλακτικη;

mimis13

@nick2010

σε νιώθω γιατί τον ίδιο SSD έχω κι εγώ και έχω προτείνει κι έχουν αγοράσει οι φίλοι μου, οι πελάτες που εξυπηρετώ όταν στήνω gaming setups και σε διάφορα λάπτοπ να πάρουν τα πάνω τους. άντε τώρα να εξηγήσεις στους άλλους ότι αυτό δεν μπορούσες να το προβλέψεις.

GeorgeWayne

Μα samsung ssd??ρε πάτε καλά,ακόμη δεν πηρατε το μάθημα σας απο τα κινητά τα σκάτε και για τους μουφα δίσκους τωρα?

nik0s

καιι εγω εχω τον ιδιο δισκο και το εχω δει το προβλημα λιγες μερες τωρα. Ευχαριστω

Nickolas

Παιδιά να στε καλά για το άρθρο. Έχω το pc εδώ και τρεις μήνες περίπου και τώρα εξηγούνται κάποια θεματάκια που έχω, πάγωμα οθόνης κλπ
Ευτυχώς τον είχα πάρει σε προσφορά. Θα περιμένω και αν δεν βγάλουν κανα update σύντομα θα πάω να πάρω κανα υβριδικό seagate και θα τον κρατήσω σα δεύτερο να βάζω τα παιχνίδια που δε με νοιάζει αν πάθουν και κάτι.

Νίκος

Ο συγκεκριμένος SSD όπως και ο καινούργιος 850 EVO βασίζονται στην τεχνολογία TLC NAND.. Τα προβλήματα προκύπτουν από εκεί.. Πριν από 2 εβδομάδες ήθελα κι εγώ να αγοράσω επιτέλους SSD κι επειδή ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχουν στους EVO τέτοια προβλήματα αγόρασα έναν Sandisk Extreme Pro 240GB που χρησιμοποιεί MLC NAND όπως ο 840/850 PRO και έχει και 10 χρόνια εγγύηση.. Γι’αυτό όσοι θέλουν αξιοπιστία να κοιτάζουν μόνο για MLC NAND SSD!

Αλέξανδρος

Εχω τον “840 pro” και λειτουργεί άψογα. Σίγουρα έχει να κάνει με την τεχνολογία TLC που “κόβει γωνίες” στον EVO.

mimis13

@GeorgeWayne

Δεν έχεις δίκιο. Δεν είναι ούτε το ίδιο εργοστάσιο, ούτε τα ίδια κονδύλια, ούτε οι ίδιοι σχεδιαστές, ούτε οι ίδιοι μηχανικοί. Αν είναι έτσι να αρχίσουμε να λέμε για τις τηλεοράσεις ότι είναι κακές, αφού είναι και ένα μοντέλο ssd κακό ή κάποιο κινητό που σου βγήκε κακό. Ας μην γενικεύουμε. Η Samsung έχει βγάλει μαργαριτάρια στους SSD, δεν τίθεται θέμα εταιρείας ή της αξιοπιστίας της στο χώρο της τεχνολογίας.

Conx

Εγώ έχω αυτόν ακριβώς τον SSD εδώ και κανένα χρόνο και δεν μου έχει βγάλει το παραμικρό σφάλμα….
@GeorgeWayne η Samsung είναι πρωτοπορος εταιρία σε μέσα αποθήκευσης και τεχνολογίες Nand…Σε παρακαλώ κάνε την έρευνα σου πρώτα πριν πετάξεις ανυπόστατα σχόλια και μην συγκρίνεις πορτοκάλια με πατάτες, γιατί το mobile division της Samsung δεν έχει σχέση με τ’αλλα.

thomas

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ , 2-3 μήνες μετά το νέο firmware και την εκτέλεση του Performance Restoration. Average read 200MB/s και ”καρδιογράφημα με αρρυθμίες” . Δευτέρα τηλέφωνο στη Samsung hellas , είτε για αντικατάσταση , είτε για πιστωτικό από το κατάστημα αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy A55: Αποσυναρμολογείται σε βίντεο και παίρνει εντυπωσιακή βαθμολογία επισκευασιμότητας

To Samsung Galaxy A55 βρέθηκε στα χέρια του καναλιού το Youtube PBKreviews, το οποίο ετοίμασε ένα αποκαλυπτικό βίντεο συναρμολόγησης για τη συσκευή.