Computers

Σπάνιος υπολογιστής Apple-1 σε θήκη από ξύλο Koa “πιάνει” 500.000$ σε δημοπρασία

Ένας σπάνιος πλήρως λειτουργικός υπολογιστής Apple-1 πουλήθηκε για 500.000 δολάρια σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα.

Το σπάνιο Apple-1 με ξύλινη θήκη της Χαβάης με koa είχε μόνο δύο ιδιοκτήτες, έναν καθηγητή κολεγίου και τον μαθητή του στον οποίο πούλησε το μηχάνημα για 650$. Το πακέτο περιλάμβανε εγχειρίδια χρήστη και λογισμικό Apple σε δύο κασέτες.

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, πιστεύεται ότι κατασκεύασε 200 από τους υπολογιστές Apple-1 και πούλησε 175 από αυτούς, με αποτέλεσμα να γίνουν ένα σπάνιο συλλεκτικό αντικείμενο.

Ο υπολογιστής προσφέρθηκε αρχικά ως γυμνή πλακέτα κυκλώματος για να πωληθεί ως κιτ και να συναρμολογηθεί από χομπίστες ηλεκτρονικών. Ωστόσο, ο Steve Jobs πούλησε αργότερα 50 πλήρως συναρμολογημένους υπολογιστές στο The Byte Shop με έδρα την Καλιφόρνια, ενώ η θήκη από ξύλο koa προστέθηκε από τον πρωτοπόρο πωλητή υπολογιστών. Ωστόσο, μόνο έξι θήκες ολοκληρώθηκαν.

«Αυτό είναι ένα είδος ιερού δισκοπότηρου για συλλέκτες ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας υπολογιστών vintage», είπε ο ειδικός της Apple-1, Corey Cohen στους Los Angeles Times. «Αυτό το κάνει πραγματικά συναρπαστικό για πολλούς ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ένας άλλος πλήρως λειτουργικός υπολογιστής Apple-1 πωλήθηκε για 458.711 $ πέρυσι.

Επεξεργάστηκε την 10 Νοεμβρίου 2021 15:55

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.