Tech how-to, Σκληρός δίσκος, NAS ή οικιακός server;

Όσο η ψηφιακή συλλογή περιοριζόταν στην μουσική με τα τραγούδια σαν MP3, τις φωτογραφίες στα 6 Megapixel και τις ταινίες στους δίσκους DVD όλα ήταν καλά και όμορφα. Ένας σκληρός δίσκος έφτανε και περίσσευε για όλα τα τραγούδια. Μετά ήλθαν τα βίντεο «xvid» για να ζητήσουν περισσότερο χώρο αλλά ευτυχώς μεγάλωσαν και οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων, οπότε μικρό το κακό.

Η εξέλιξη όμως δεν έμεινε εκεί. Η μουσική με τα αρχεία FLAC πέρασε στην εποχή της μη απωλεστικής συμπίεσης. Οι φωτογραφίες ανέβηκαν σε διψήφιες αναλύσεις, τα σπιτικά βίντεο εξελίχθηκαν σε Hi-Def. Οι ματρόσκες, οι μπαμπούσκες, τα Blu-ray και όλα τα άλλα φορμά βίντεο υψηλής ευκρίνειας «τίναξαν στο αέρα» τους απλούς σκληρούς δίσκους. Μία ταινία σε αρχείο .mkv φτάνει εύκολα τα 10GB και σαν εικονικό αρχείο .ISO δίσκου Blu-ray τα 40GB. Ακόμα και οι νέοι δίσκοι των 3TB και 4TB ακόμα και αν υποστηρίζονται σωστά από το PC και το λειτουργικό σύστημα δεν φτάνουν πια. Επίσης οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι είναι αρκετά αξιόπιστοι αλλά χαλάνε με μαθηματική ακρίβεια. Το θέμα δεν είναι το αν θα χαλάσουν αλλά το πότε θα χαλάσουν και το τι θα γίνει όταν χαλάσουν. Θα χάσετε μοναδικά δεδομένα ή απλά θα αντικαταστήσετε το προβληματικό εξάρτημα χωρίς άγχος και χωρίς να υπάρχει κάποια απώλεια; Είναι αυτό δυνατόν;

Ναι, είναι. Απλά χρειάζεται ένας μηχανισμός που να μπορεί να διαχειριστεί μία συστοιχία σκληρών δίσκων για να αποθηκευτεί ολόκληρη η ψηφιακή συλλογή με ασφάλεια γιατί φυσικά δεν θέλετε να χάσετε τις αναμνήσεις μία ζωής. Μάλιστα έχετε και επιλογές στην υλοποίηση αυτού του μηχανισμού αποθήκευσης και ασφάλειας της ψηφιακής σας συλλογής. Οι πιο συνηθισμένες λύσεις είναι αυτές του οικιακού server και του NAS.

Εκτάκτως σήμερα οδηγός Tech how-to η νέα στήλη του Techblog.
Tech how-to, Σκληρός δίσκος, NAS ή οικιακός server;

————————————————————————————————————————————

1) Οικιακός Server
Μπορείτε να σκεφτείτε τον οικιακό server είναι ένα υποσύνολο των επαγγελματικών server που όμως υπερτερεί σε τομείς όπως η ευκολία χρήσης και διαχείρισης και προορίζεται για χρήση στο σπίτι και στην μικρή επιχείρηση, αυτό που ονομάζεται SOHO (Small Office Home Office). Εξειδικεύοντας το θέμα, θα αναφερθούμε πρώτα στον Windows Home Server (WHS) της Microsoft τον οποίο θεωρούμε σαν ένα από τα πλέον εμπνευσμένα προϊόντα της Microsoft. Οι δυνατότητες του άπτονται των δυνατοτήτων ενός επαγγελματικού server αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα, πολύ καλύτερα και με πιο απλό τρόπο. Τι είναι ο WHS; είναι ένα λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει την υλοποίηση ενός μηχανήματος server για «το σπίτι».

Τα βασικά του χαρακτηριστικά του οικιακού server είναι τα εξής:
Ι. Κεντρική αποθήκευση με ασφάλεια όλης της μουσικής, των βίντεο, των φωτογραφιών, και γενικά των ψηφιακών αρχείων σας με δυνατότητα πρόσβασης από οποιαδήποτε συσκευή ή υπολογιστή από οπουδήποτε στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά και από το Internet.
ΙΙ. Διαχείριση δικαιωμάτων πρόσβασης χρηστών και υπολογιστών μέσω μιας απλής και εύκολης διαδικασίας.
ΙΙΙ. Αντίγραφα ασφαλείας των υπολογιστών του δικτύου.
IV. Υποστήριξη πρόσθετης λειτουργικότητας μέσω τρίτων προγραμμάτων.
V. Λογικές απαιτήσεις hardware.
VI. Εύκολη επέκταση χωρητικότητας οποιαδήποτε στιγμή με δίσκους οποιασδήποτε χωρητικότητας και οποιασδήποτε τεχνολογίας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι προσφέρει, εκτός των άλλων, δύο βασικότατες λειτουργίες: αυτήν του file server και αυτήν του backup server. Σαν file server, υποστηρίζει μία εξαιρετική τεχνολογία διαχείρισης των δίσκων και των δεδομένων που υπάρχουν στο μηχάνημα, με περισσή ασφάλεια και δυνατότητα πρόσβασης από παντού.
Σαν backup server, υποστηρίζει μία εξίσου εξαιρετική τεχνολογία αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτόν. Όλα αυτά που υποστηρίζει, τα ντύνει με ένα πολύ απλό περιβάλλον διαχείρισης που συνάμα έχει πολύ λογικές απαιτήσεις από πλευράς υλικού του μηχανήματος που θα δουλέψει. Η αρχική έκδοση (v1) που βασίζεται στον Windows Server 2003 και η νεότερη (για πολλούς θεωρούμενη και σαν μεταβατική) έκδοση WHS 2011 βασίζεται στον Windows Server 2008 R2. Ο επόμενος WHS που θα βασίζεται στον Windows 8 Server αναμένεται να επαναφέρει την «μαγεία» του αρχικού WHS όσον αφορά την διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Βέβαια αν και προσιτή, η προσφορά της Microsoft δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν δωρεάν εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε άλλα λειτουργικά συστήματα. Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς τα FreeNAS, Amahi Home Server, Ubuntu Server και Openfiler με διάφορους βαθμούς επιτυχίας αλλά υποστηρίζουμε ότι ο WHS είναι το πιο ολοκληρωμένο προϊόν για οικιακό server.

————————————————————————————————————————————

2) Network Attached Storage (NAS)
Η ιδέα του NAS προήλθε από τον χώρο των μεγάλων μηχανογραφικών κέντρων του παρελθόντος και του παρόντος. Εδώ, ένα εξειδικευμένο μηχάνημα διαθέτει μία σειρά από σκληρούς δίσκους και «μιλάει» με τον έξω κόσμο μέσω δικτύου. Δεν είναι πλήρης υπολογιστής γιατί δεν διαθέτει πληκτρολόγιο, ποντίκι, περιφερειακά και άλλα τέτοια καλούδια. Επικοινωνεί, ρυθμίζεται και λειτουργεί μέσω του δικτύου. Η βασική του συμπεριφορά είναι αυτή ενός μαύρου κουτιού και σαν τέτοιο δεν είναι κατά κανόνα εύκολα επεκτάσιμο. Από την άλλη, κάθεται στην γωνία και κάνει την δουλειά τους χωρίς να ζητάει διαχείριση πέρα από την αρχική εγκατάσταση.

Network Attached Storage (NAS)

————————————————————————————————————————————

Παρακάτω θα δείτε τα βασικά σημεία του WHS και του NAS κωδικοποιημένα έτσι ώστε να σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μία γνώμη για το ποια λύση είναι η πιο δόκιμη για εσάς.
Σκληρός δίσκος, NAS ή οικιακός server;

————————————————————————————————————————————

Ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε στο www.digitalliving.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
mafiasx

σύμφωνο με το whs μιας και ακόλουθη την αρχιτεκτονική τον windows server (το 2011 συγκεκριμένα είναι σχεδόν ολόιδιο μονο που στο menu σου θυμίζει windows 7)
αλλα επειδή το έχω ζήση, δεν βολεύει λόγο του ότι είναι tower και δημιουργεί προβλήματα (θόρυβο ,refma,χορό, κόστος κουτιού)
ενώ ένας nas εταιρίας αποθηκεύσεις πχ segeat θα είναι φθηνότερος και θα σε απαλλάξει σε πολλά από τα παραπάνω
αφού έχει πολύ μικρό ανεμιστηράκι (σχεδόν καθόλου θόρυβος),λειτουργίες εξοικονομήσεις ενέργειας,από χορό πιάνει ως μια στοίβα dvd,(ok σε έξοδα υπάρχουν και οικονομικά αλλα υπάρχουν και υπερβολές )
p.s. πληροφοριακά για storage χρησιμοποιώ ένα nas της western digital.

Spiros M.

Ή απλά παίρνεις ένα απλό pc(του ’05) και βάζεις FreeNAS και τελείωσες και πολύ μικρό κόστος μόνο και μόνο για τον υπολογιστή.

michalis13

εγω αυτο που σκευτομαι και πιστευω ειναι το μονο π θα προσφερει ταχυτητες αλλα δεν ξερω αν γινεται ειναι ΟΤΑΝ παρουν οι υπολογ. thundrebolt με ενα εξωτερικο σκληρο δισκο που λογικα θα εχει 2 θυρες οπως ολα τα περιφεριακα thunderbolt, να χρησιμοποιησω την μια για το pc και την αλλη για το laptop.Αλλα δεν ξερω αν γινεται ολο αυτο δηλ. να μηραστουν 2 pc ενα εξωτερικο δισκο με thunderbolt.Γνωριζει μηπως καποιος?

cghera

Προσωπικά είμαι υπέρ του Nas για λόγους οικονομίας, χώρου & ρεύματος, και κόστους αγοράς. Έχω ενα wd my book world edition 2TB σε mirror διαμόρφωση και αποθήκευση κυρίως προσωπικά αρχεία,(βίντεο φωτογραφίες κλπ) και ταινίες για μικρο χρονικό διάστημα μέχρι να τις παίξω στο wd live μεσω δικτυου.Παλιότερα το χρησιμοποιούσα και για time machine στο mac αλλά το σταμάτησα γιατι με ασύρματο δίκτυο έκανε πολλή ώρα να πάρει backup. Πέραν αυτου λειτουργεί και ως torrent client, και σε μερικές περιπτώσεις FTP server. Η λύση του server είναι για μένα υπερβολή καθώς είμαι ο μόνος εντατικός χρήστης υπολογιστη στο σπίτι.

Νίκος

Μου άρεσε πολύ το παραπάνω θέμα, αλλά στην περίπτωση ενός λογιστικού γραφείου από 2 – 5 χρήστες, ποιον τύπο server μου προτείνεις κ. Βασιλόπουλε?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

αποστολος

καλησπέρα σας , θελω με καποιον τρόπο να κάνω δικτυακό εναν σκληρό που έχω στον υπολογιστή ώστε να έχω την δυνατότητα να βλέπω και να επεξεργάζομαι τα αρχεία μου μέσω vpn tunnel pptp σύνδεσης , ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιήσω κάτι τέτοιο ?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Apple featured MacBook Pro

Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και βίντεο των νέων μοντέλων MacBook Pro

O Youtuber Luke Miani, ανάρτησε στο Twitter την φωτογραφία του MacBook Pro 14 ιντσών δίπλα στο MacBook Pro 13 ιντσών προηγούμενης γενιάς

Computers Apple MacBook Air

2022 MacBook Air: Φήμες ότι θα διαθέτει Mini-LED οθόνη

Το MacBook Air επόμενης γενιάς της Apple θα διαθέτει οθόνη mini-LED και θα κυκλοφορήσει το 2022. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το DigiTimes.

Computers Apple Apple MacBook

Το AppleCare+ για το νέο 16-Inch MacBook Pro κοστίζει 399$

Το AppleCare+ για το νέο MacBook Pro 16 ιντσών κοστίζει 399$, δηλαδή 20$ περισσότερο από το AppleCare για το μοντέλο 16 ιντσών προηγούμενης γενιάς.

Computers Apple MacBook Pro

MacBook Pro late 2021 με M1 Pro και M1 Max: Οι τιμές στην Ελλάδα

Η Apple παρουσίασε τη νέα σειρά επαγγελματικών, φορητών υπολογιστών MacBook Pro 14-ιντσών και 16-ιντσών με τη νέα γενιά επεξεργαστών M1 Pro και Μ1 Max.