Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε Μητρική κάρτα (motherboard)

Συνεχίζοντας το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε κατά την επιλογή Hardware για τον υπολογιστή μας. Σε αυτό το μέρος θα μιλήσουμε για την μητρική κάρτα. Σκοπός μας να βοηθήσουμε τον αρχάριο, τον απλό χρήστη στην επιλογή υλικού που θα καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς περιττές σπατάλες ή δυσάρεστες εκπλήξεις.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε Μητρική κάρτα (motherboard)

Επιλέγοντας μητρική κάρτα

H συχνά παρεξηγημένη μητρική κάρτα (motherboard) δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ενός υπολογιστή, και αυτό που θέλει την μεγαλύτερη προσοχή. Δεν είναι τυχαίο το όνομά της, όπως επίσης το γεγονός ότι βρίσκεται σε οτιδήποτε θεωρείτε υπολογιστής σήμερα, μικρός ή μεγάλος. Desktop, laptop, tablet, smartphone, netbook, ultrabook, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που μπορεί κανείς να αναφέρει.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί στην επιλογή της μητρικής κάρτας, είναι ότι δεν της δίνουν την δέουσα σημασία, διαλέγοντας απλά όποια προτείνει ο πωλητής ή όποια απλώς πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τα υπόλοιπα υλικά.
Φυσικά, αυτό δεν είναι αναγκαστικά λάθος. Το πιο σημαντικό στην επιλογή μιας μητρικής είναι να μπορεί να “δέσει” όλα τα υπόλοιπα υλικά με αρμονία και να δουλεύουν απροβλημάτιστα. Υπάρχουν όμως δυο λόγοι που θα θέλατε να διαλέξετε εσείς την μητρική κάρτα που θα πάρετε. Ο πρώτος είναι για να έχετε τον έλεγχο του τι διαλέγετε, να δείτε τις επιλογές σας και να διαλέξετε κάρτα με τα χαρακτηριστικά που εσείς χρειάζεστε/ θέλετε. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιλογή για μελλοντική επεκτασιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα για μελλοντική αναβάθμιση με όσο δυνατόν λιγότερα έξοδα.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να διαλέξετε εξ ολοκλήρου εσείς την μητρική κάρτα, θα πρέπει πάνω από όλα να είναι συμβατή με το υπόλοιπο υλικό. Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:
• Τον τύπο τοποθέτησής της στο κουτί (π.χ. ATX, MicroATX) για να μπορεί να τοποθετηθεί στο κουτί σας.
• Το Socket επεξεργαστή που δέχεται (π.χ. το 1155 για τους νεότερους Intel Ivy Bridge και το FM2 για τους πρόσφατους AMD επεξεργαστές) για να είναι συμβατή με τον CPU σας.
• Την μέγιστη μνήμη σε GB, την μέγιστη ταχύτητα μνήμης σε MHz, και τον αριθμό των υποδοχών για μνήμες που διαθέτει.
• Να έχει έστω μία υποδοχή PCIe x16 για την κάρτα γραφικών σας, ή δύο και πάνω εάν θέλετε να έχετε συστοιχία από πολλές κάρτες γραφικών για μέγιστες επιδόσεις.
• Να έχει τις κατάλληλες υποδοχές για να προσθέσετε τους σκληρούς σας δίσκους (π.χ. SATA, IDE) καθώς και τις ταχύτητες/πρότυπα που υποστηρίζουν οι συσκευές σας.

Πολλές μητρικές προσφέρουν και έξτρα ενσωματωμένες συσκευές, τις λεγόμενες on-board συσκευές. Εάν δεν έχετε ιδιαίτερες ή συγκεκριμένες απαιτήσεις, αυτές οι συσκευές μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα. Προσφέροντάς σας ενσωματωμένες κάρτες ήχου, δικτύου, γραφικών (μέσω του CPU), ασύρματου δικτύου, bluetooth καθώς και κάρτες επέκτασης θυρών όπως USB 3.0 και FireWire, η εκλεκτή σας μητρική κάρτα μπορεί να καλύψει ακόμα και εξ ολοκλήρου τις ανάγκες σας σε επιπλέον υλικό.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε Μητρική κάρτα (motherboard)

Εξηγώντας τα παραπάνω σημεία προσοχής, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε βάση και στην επεκτασιμότητα, τον δεύτερο και εξίσου σοβαρό λόγο που θα θελήσετε να διαλέξετε μόνοι σας την μητρική σας κάρτα.
Ο τύπος τοποθέτησης στο κουτί, είναι άμεσα συνδεδεμένος και με το μέγεθος της μητρικής. Για παράδειγμα μια micro-ATX τύπου μητρική, έχει κατασκευαστεί περισσότερο με γνώμονα την εξοικονόμηση χώρου, για μικρότερα κουτιά, και για υπολογιστές με λιγότερες απαιτήσεις λειτουργίας, όπως ένας υπολογιστής γραφείου ή ένας απλός υπολογιστής για σερφάρισμα στο Internet και εφαρμογές γραφείου. Αντίθετα, μια μητρική με τύπο Full-ATX είναι για τους λάτρεις του “αθλήματος” και τους ενθουσιώδεις, που θέλουν μεγάλο και ευρύχωρο κουτί, μητρική με αρκετό χώρο για καλύτερη ψύξη, καθώς οι απαιτήσεις τους είναι μεγάλες, ανάλογες με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται Φυσικά υπάρχει και η μεσαία λύση, η ATX, η οποία προσπαθεί να παντρέψει τους δύο κόσμους και είναι η ποιο δημοφιλής. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μια μητρική ATX ή Full-ATX μπορεί να σας προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία αέρα καθώς και καλύτερη επεκτασιμότητα στο μέλλον. Υπάρχουν και άλλοι τύποι ATX, όπως η Mini-ATX, αλλά αυτοί οι τρεις είναι οι πιο διαδεδομένη στην αγορά.

Ο τύπος του Socket που θα διαλέξετε έχει να κάνει κατά πολύ με πιο επεξεργαστή έχετε επιλέξει. Αυτό είναι αρκετά σαφές, αλλά εδώ θα θέλαμε να σταθούμε και στην επεκτασιμότητα. Διαλέγοντας ένα socket τελευταίας γενιάς, έχετε περισσότερες ελπίδες για μελλοντική αναβάθμιση. Τα sockets που αναφέρω ως παράδειγμα παραπάνω είναι πολύ πρόσφατα και κατά 99.9% προσφέρουν 2-3 χρόνια μελλοντικής δυνατότητας αναβάθμισης. Τα πιο πρόσφατα socket δεν είναι κανόνας στην επιλογή μητρικής, αλλά οι mainstream επιλογές συνήθως κρατάνε στην αγορά λόγω διαδεδομένης χρήσης. Φυσικά, για υπολογιστές μιλάμε, οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά και κανείς δεν μπορεί να είναι 100% απόλυτος για τίποτα.

Στο θέμα της μνήμης είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Διαλέγουμε μια κάρτα με βάση το πόσα μέγιστα GB μπορεί να υποστηρίξει (π.χ. 16 GB), την μέγιστη ταχύτητα (π.χ. 1600 MHz), και το πόσες υποδοχές για μνήμες έχει (π.χ. 4). Έτσι μπορούμε για παράδειγμα να αγοράσουμε 2 μνήμες με 4 GB η καθεμία, στα 1600 MHz, για να είμαστε καλυμμένοι με τα σημερινά δεδομένα, και αργότερα μπορούμε να αγοράσουμε ακριβώς τα ίδια, διπλασιάζοντας την χωρητικότητα της μνήμης, κρατώντας παράλληλα την ίδια υψηλή ταχύτητα και κυρίως, χωρίς να πάνε χαμένα τα λεφτά που δώσαμε για τις προηγούμενες, αφού θα τις κρατήσουμε.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις μας στο τομέα του gaming θα διαλέξουμε και ανάλογες θύρες PCIe για μία ή δύο ακόμα και τρεις ή τέσσερις κάρτες γραφικών (ναι, υπάρχουν και τέτοια τέρατα…). Ας αφήσουμε όμως τις υπερβολές και ας επικεντρωθούμε στα βασικά. Μία PCIe έκδοσης 2.0 ή 3.0 στα x16 (ταχύτητα) είναι αρκετή για μία αξιοπρεπέστατη κάρτα γραφικών. Οι έξτρα υποδοχές PCIe μπορεί να είναι και κατώτερων εκδόσεων ή ταχυτήτων, καθώς θα μας χρησιμεύσουν για κάρτες ήχου, κάρτες δικτύου κτλ. όπου οι απαιτήσεις είναι μικρότερες. Σπάνια πλέον θα βρούμε και μητρικές με τις απλές PCI υποδοχές (όχι Express δηλαδή) τις οποίες μπορεί να τις χρειαστούμε αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κάποια παλιά κάρτα από άλλον υπολογιστή παλαιότερης γενιάς, ή ακόμα και νέες κάρτες που χρησιμοποιούν αυτού του τύπου σύνδεση. Σίγουρα για λόγους μελλοντικής επεκτασιμότητας, καλό είναι να επιλέξουμε μητρική από την οποία θα περισσέψει τουλάχιστον μία PCIe κενή και διαθέσιμη για μελλοντική χρήση.

Οι επιλογές στον τομέα των υποδοχών των σκληρών δίσκων έχουν να κάνουν πιο πολύ με το θέμα συμβατότητας. Η τεχνολογία στους σκληρούς δίσκους προχωράει με πιο αργούς ρυθμούς, και επιπλέον, οι παλαιότερες γενιές αρνούνται να μας εγκαταλείψουν εύκολα. Για αυτό, ανάλογα με τα αν θέλετε να κρατήσετε παλιούς σκληρούς ή συσκευές DVD με σύνδεση IDE, θα πρέπει να διαλέξετε μητρική κάρτα που να διαθέτει τις κατάλληλες εσωτερικές συνδέσεις. Η ποιο πρόσφατη τεχνολογία, η SATA, χωρίζεται σε τρεις γενιές, 1, 2 και 3, με ταχύτητες 1.5, 3 και 6 GBit/s αντίστοιχα. Θα βρείτε πολλές μητρικές να μην αναγράφουν γενιά αλλά ταχύτητα, γι αυτό προσοχή να επιλέξετε την σωστή για τις συσκευές σας. Ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών σας, διαλέξτε μητρική κάρτα με τουλάχιστον άλλη μία επιπλέον υποδοχή SATA να περισσεύει, για λόγους μελλοντικής επέκτασης.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε Μητρική κάρτα (motherboard)

Παρόλα τα παραπάνω υπάρχουν και επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε κάποιον, αλλά δεν θα σας κουράσουμε άλλο. Αναφορικά να πούμε, ότι ένα επιπλέον ζήτημα στις μητρικές είναι και οι θύρες που υποστηρίζουν. O αριθμός των θυρών USB 3.0, HDMI, DVI, VGA, καθώς και η ύπαρξη θυρών eSATA, μικροφώνου, ακουστικών, Serial Port και άλλων, ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο για την κάλυψη των αναγκών του κάθε χρήστη. Λάβετε τις υπόψιν αν οι απαιτήσεις σας είναι συγκεκριμένες.

Θεωρώ πολύ σημαντική την επιλογή της μητρικής, και γι αυτό το λόγο αφιέρωσα ολόκληρο το 2ο μέρος για να αναλύσω τις επιλογές. Σίγουρα δεν καλύφτηκαν όλες οι πτυχές, αλλά για πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις θα πρέπει να γίνουν και εξειδικευμένες έρευνες.

Ραντεβού στο 3ο μέρος όπου θα μιλήσουμε για το κουτί, τον σκληρό δίσκο, τα τροφοδοτικά και την οθόνη.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

26 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
9GAGS

Πολύ ωραίο άρθρο techblog,πάνω στην ώρα που έψαχνα για μητρική well done!

spyros

Ωραια threads, μπραβο στο techblog

Βάιος

Πολύ ωραίο άρθρο , βοήθησε αρκετά!

Γιώργος Μ83

σημαντικές πληροφορίες και πολύ καλό άρθρο, κάτι που έλειπε απο το techblog !!!

Geo

Μητρική και τροφοδοτικό είναι τα κυριότερα…!!! και μετά οι μνήμες… ακόμα και ο επεξεργαστής δεν έχει τόσο πρόβλημα, γιατί ότι και να κουμπώσεις θα μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα σε μια καλή μητρική… αλλά και επειδή οι εφαρμογές πάνω από 2 πυρήνες δεν χρησιμοποιούν!!!
Και η λύση στο πρόβλημα της μητρικής είναι απλή… Asus IV Rampage Extreme!!! για High End που μπορείς να έχεις μια οικονομική πρόσβαση!!! και δεν σε απασχολεί κανένα άρθρο… 😛

Κωστας

Και αυτό και το προηγούμενο άρθρο με βοήθησαν αρκετά και έλυσαν απορίες. Περιμένω τις συνέχειες.

Ευχαριστώ.

Χρήστος

Αποστόλη, έχω μια ερώτηση να κάνω εγώ μιας και το “άθλημα” το παράτησα πριν αρκετό καιρό και δεν έχω ασχοληθεί ξανά σοβαρά όπως τότε. θέλω να αγοράσω-φτιάξω έναν υπολογιστή που θα δουλεύει σαν fileserver ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ για τον δικό μου υπολογιστή μέσα στο σπίτι/γραφείο, έχω ήδη 2 δίσκους των 500gb με φωτογραφίες, και ήδη γεμίζω έναν του 1tb, και σκέφτηκα να κάνω raid για μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλα όχι μέσα στον κύριο υπολογιστή που κάνω τις δουλειές μου. το raid γίνεται όπως μια φορά και έναν καιρό με raid adapters σε pci ή γίνεται και μέσω mobo τώρα πια?
και κάτι ακόμα, αν πάρω usb3.0 pci θα πιάνω όντως τις ταχύτητες του usb3 ή θα χάνω? γιατί πέρασα απο έναν δίσκο μου(usb3) σε υπολογιστή με usb3 κάτι αρχεία 10gb και δεν πρόλαβα καν να καταλάβω πόσο γρήγορα έγινε η μεταφορά και όσο να είναι “κάψωσα” 😛

Βασίλης

Ωραίο άρθρο μου έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με τις motherboard.Περιμένω το επόμενο!

Cons

Επιτέλους άρθρα εκτός mobile area. Well done.
Κάτι ερωτηματολόγια που είχαν γίνει στο site πριν κανα 2 χρόνια εισακούστηκαν βλέπω.

Στο άρθρο, διαφωνώ ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ενός pc. Το πιο σημαντικό κατε με αλλά και για πολλούς άλλους είναι το τροφοδοτικό και στη συνέχεια η μητρική.
Επίσης, είναι λίγο tricky το αν αγοράζοντας extra GB’s ram, θα δουλεύουν όλα τα sticks στην ίδια συχνόντητα. It’s up to IMC του cpu. Μου έχει τύχει 8GB ram @ 1600 να μην δουλεύουν στα 1600 αλλά στα 1333 απλά γιατί ο IMC δε μπορούσε να “να οδηγήσει” τις μνήμες σε αυτή τη συχνότητα.

Παρόλαυτα, το ξαναλέω. Επιτέλους τεχνολογικά άρθρα πέρα από τα mobile. Well done again!

@Χρήστος Φίλε Χρήστο, δεν ξέρω εάν έχεις ήδη υπολογιστή τον οποίο θες να συμπληρώσεις-αλλάξεις. Αν δεν έχεις, όλα σου τα προβλήματα λύνονται με ένα NAS (Network-attached storage). Είναι μικρά κουτιά, ουσιαστικά μικροί υπολογιστές, τα οποία είναι ακριβώς για αυτές τις δουλειές, για file servers ή media servers. Ήθελα το ίδιο πράγμα με σένα πριν από 2-3 χρόνια και πήρα ένα NAS της Synology (https://www.synology.com) και έχω μείνει απόλυτα ευχαριστημένος από την εταιρία. Προφανώς υπάρχουν πολλές άλλες στην αγορά. Τα συγκεκριμένα κουτιά παίρνουν μέσα 1,2,4 κτλπ σκληρούς, και υποστηρίζουν RAID, USB 3.0, Gigabit ethernet και διάφορα άλλα. Διάλεξε κάποιο που να έχει όσα επιθυμείς. Παίρνεις το κουτί, του βάζεις του 2 σκληρούς σου, το κουμπώνεις στο router σου και είσαι έτοιμος. Μόνο να θυμάσαι, για καλές ταχύτητες στήσε ένα Gigabit δίκτυο στο χώρο σου. Εάν ενδιαφέρεσαι για ολόκληρο PC, ναι υπάρχουν μητρικές που υποστηρίζουν RAID χωρίς έξτρα αντάπτορες κτλ. Για την usb3 που ρωτάς, η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αν έχεις απλή PCI θύρα, τότε ξέχνα τις ταχύτητες της usb3. Αν έχεις PCI Express 1.0 τότε θα πιάσεις την μισή ταχύτητα της usb3 που είναι και πάλι καλή. Αν έχεις PCI Express 2.0 και πάνω, τότε με μια κάρτα θα πιάσεις… Συνέχεια »

@Cons
Χαίρομαι που υπάρχει ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Η μόνη διαφωνία που έχουμε είναι ότι εγώ βάζω 2η την επιλογή τροφοδοτικού. Όχι για τπτ άλλο, επειδή η επιλογή της μητρικής έχει περισσότερα πράγματα να σκεφτείς και να διαλέξεις. Δεν θεωρώ την μία λιγότερο σημαντική από την άλλη.
Αυτό με τις μνήμες το έχω δει και ‘γω σε μερικά μηχανήματα, αλλά οι τελευταίας γενιάς mobos δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, αναλόγως και με την ποιότητα φυσικά. Η συχνότητα της RAM καθορίζεται και σε μεγάλο βαθμό και από τις δυνατότητες του CPU, αλλά δεν ήθελα να εμβαθύνω. Προτίμησα γενικούς κανόνες καθώς το άρθρο απευθύνεται σε μη-έμπειρους χρήστες.

Χρήστος

επειδή διάβαζα πριν μερικές μέρες σε κάποια forums, μου είχαν προτείνει εκεί για τα drobo(https://www.drobo.com/products/professionals/drobo-s/index.php#!prettyPhoto) απλά κόλλησα στην ιδέα οτι δεν έχει ethernet και ακόμα ψάχνομαι. υπολογιστή έτοιμο έχω, και full tower κουτί που υποστηρίζει μέχρι και 8 δίσκους, απλά επειδή θέλω τις φωτογραφίες μου(μιας και ειναι η δουλειά μου πια) να τις έχω όσο πιο ασφαλές γίνονται σε raid. σκέφτηκα υπολογιστή, αλλα ουσιαστικά οι NAS και το DROBO ειναι ένα τέτοιο σύστημα έτοιμο. είμαι σε φάση έρευνας προς τω παρών, γι αυτό και ψάχνω , αλλα ειναι πολύ καλή η περίπτωση των NAS της Synology απο οτι βλέπω, και σε πιο προσιτές τιμές απο το Drobo

@Χρήστος
Στην θέση σου θα έπαιρνα NAS, είναι ακριβώς ότι χρειάζεσαι. Οι εταιρίες που αξίζουν είναι η Synology, Qnap και NetGear. Οι τιμές είναι διάφορες, και ξεκινάνε από χαμηλά.
Είναι πολύ πιο βολικό, και λόγο μεγέθους, αλλά και λόγο ασφάλειας των δεδομένων.

Χρήστος

απλά όπως πάει το θέμα, θέλω περίπου 2tb τον χρόνο, οπότε θέλω κάθε χρόνο να αγοράζω 4tb για να γινουν raid1, έτσι πρέπει να πάρω μεγάλο ΝΑS για να μην πρέπει να αγοράζω κάθε χρόνο και καινούριο σύστημα και κάνω πλούσια και την ΔΕΗ με τόσα που θα έχω βάλει 😛 ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

difser

…Δοκιμαστε εναν i52500k με 8gb ram και εναν ssd (120gb) σε μια μητρικη που κανει 75 ευρω (sata 3 +usb3 ) και μια που κανει 235(super duper chipset ultra fast bla bla bla) …δοκιμαστε να ανοιξετε ταυτοχρονα 5 βαριες εφαρμογες (σε 64bit win 7) ταυτοχρονα ….

Κλαψτε τωρα για χρηματα που δωσατε .

otinanai

Η γνώμη μου είναι πως η motherboard δεν εχει κ τόση σημασια εφοσων καλυπτει τις ελαχιστες ανάγκες.

Καλύτερα να αγορασω μια μητρικη των 80€ και να μου μείνωου και 40-50 € επιπλεον για την καρτα γραφικων απο να παρω μια ακριβή μητρική για μελλοντικη επεκτασιμότητα.ετσι κ αλλιως σε λιγα χρονια θα είναι για πέταμα…

Η τεχνολογία κυριοι εξελίσσεταιι

Λουκάς

Στο αρθρο που θα συμπεριλαμβανει τη σωστη επιλογη για τροφοδοτικο αν μπορειτε να μας ξηγησετε πως υπολογιζουμε ποσα Watt χρειαζομαστε αναλογα τα κομματια που εχουμε επιλεξει γιατι την τελευταια φορα που εφτιαξα υπολογιστη με κομματια που διαλεξα ολα τα υπολοιπα τα βρηκα με λιγο πειρα δικη μου και λιγο βοηθεια απο review στο internet αλλα για τροφοδοτικο εβαλα να μου βρει ενας γνωστος που ασχλειται και γενικως δεν εχω ιδεα τι παιζει

@Λουκάς
Θα τα εξηγήσουμε, αλλά για να μην περιμένεις…
Τα Watt που χρειάζεσαι δεν πάνε αθροιστικά, πάνε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγαλύτερου σε κατανάλωση εξαρτήματος. Αυτό το εξάρτημα κατά 99,9% είναι κάρτα γραφικών.
Αν όλα τα παραπάνω σε μπερδεύουν, γενικά σε ένα συνηθισμένο υπολογιστή με 1 κάρτα γραφικών, ένα τροφοδοτικό στα 450-500 Watt είναι αρκετό. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα να σκεφτεί κανείς όταν αγοράζει τροφοδοτικό, εκτός από τα Watt. Λεπτομερή ανάλυση στο προσεχές 3ο μέρος…

john

θα ηθελα να μου προτεινεις ενα μαγαζι καπου προς βορεια προαστεια για να κανω συναρμολογηση pc εχω σκοπο να κανω μια καλη αναβαθμιση.

@john
Δυστυχώς φίλε μου δεν είμαι από Αθήνα, και δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Γενικά να ξέρεις, καλό είναι να διαλέγεις εσύ τι θα αγοράσεις και να αφήνεις στο μαγαζί μόνο την συναρμολόγηση. Ο εκάστοτε πωλητής θέλει απλά να πουλήσει ότι προωθεί το μαγαζί και ότι έχει στοκ. Μην εμπιστεύεσαι εύκολα μαγαζιά, εκτός και αν έχεις φιλικό/συγγενικό πρόσωπο να σε εξυπηρετήσει.

Θωμάς

Αποστόλη, συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Είναι πολύ κατατοπιστικό αλλά θα ήθελα να σου προτείνω μελλοντικά και αφού με το καλό ολοκληρωθεί αυτό, να έκανες ένα παρόμοιο με περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιο μυημένους στο <> οι οποίοι όπως θα διαπιστώνεις και εσύ από τα σχόλια δεν είμαστε και λίγοι!!

Cons

Ένα site για κατά προσέγγιση υπολογισμό των watt.

https://www.coolermaster.outervision.com/

Όντως η κάρτα είναι (μάλλον) το πιο ενεργοβόρο εξάρτημα σε ένα pc αλλά αναλόγως της cpu, ούτε αυτή πάει πίσω.
Ο 3930Κ που έχω μπορεί να τραβήξει μέχρι και 300 Watt σε o/c.

Όσο αναφορά το περί ακριβών μητρικών, προσωπικά θεωρώ τα πάντα ανάλογα. Αν είναι πχ να αγοράσω cpu των 80 ευρώ και να τη βάλω σε mobo των 200 ευρώ, κάτι δεν πάει καλά.
Αλλά αν είναι να αγοράσω cpu των 300+ ευρώ, δε θα τη βάλω ποτέ σε mobo των 80 ευρώ.

despoina

Καλησπέρα, είμαι αρχάρια και αυτό το άρθρο με βοήθησε πολύ. Έχω όμως μια απορία: Είπες ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας μεταξύ μητρικής πλακέτας-σκληρού δίσκου. Υπάρχει περίπτωση να έχω αντίστοιχα προβλήματα συμβατότητας μητρικής πλακέτας-κάρτας γραφικών ή είναι πάντοτε αρκετό να διαλέξω μια που να έχει πχ μια PCIe;

Ιωάννης

Εμένα η κάρτα μου έχει 2 x SeialATA 1.5Gb/s connectors..
Υπάρχει πιθανότητα (τρόπος) να μου σηκώσει hd με SATA 3 Gbit/s, Cache: 16 MB, 7200 RPM…;;;;;;

Δημητρης

Πολύ ωραίο άρθρο…Μπράβο φίλε μου!
μόνο μια διόρθωση – το πιο σημαντικό κομμάτι ενός Pc είναι το κουτί του, όσο και να το γελάει κανείς…Προτιμώ να πάρω ένα που να σηκώνει αναβάθμιση και ξανά, και ξανά, πάρα ένα τις πλάκας που σε λίγα χρονιά θα θέλει αλλαγή! 😉

Όχι το ένα δεν χωράει, όχι εκεί δεν μπαίνει το άλλο, όχι το έτσι όχι όχι αλλιώς… Παίρνεις ένα μέχρι να το σιχαθείς να το βλέπεις 😛

Κατά τα άλλα μια χαρά!

ΠΕΤΡΟΣ

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το παρακάτω δέσιμο κ προτάσεις πάνω σαυτο πιθανά για κατι καλυτερο
τροφοδοτικο ENERMAX TRIATHLOR ECO 650 W
μητρικη gigabyte h 270 -hd 3
επεξεργαστης intel core i5 7400
μνήμη ram corsair value 8 gb ddr4-2133 (στο μέλλον θα βαλω άλλες 3 )
amd κάρτα γραφικών gigabyte radeon rx 480 8 gb η την gigabyte GeForce gtx 1060 6gb
ΣΚΛΗΡΟ WESTER DIGITAL CAVIAR BLUE 3 TB SATA 3
ΑΝΑΜΕΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Κ ΠΙΘΑΝΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΕΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.