Tech how-to, Θέλω εξωτερικό σκληρό δίσκο. Τι να προσέξω;

Γέμισε λοιπόν ο σκληρός δίσκος του PC με τραγούδια, φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες. Δεν είναι όμως πρακτικό για χίλιους δύο λόγους να προστεθεί ένας ακόμα εσωτερικός σκληρός δίσκος. Πρέπει ο νέος δίσκος να είναι εξωτερικός. Βέβαια αυτές οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη ακόμα «ταλαιπωρούν» τις τιμές αλλά δεν πάει άλλο. Χρειάζεται ένας καινούριος δίσκος.

Είναι όλοι όμως οι εξωτερικοί δίσκοι ίδιοι με μόνη διαφορά την χωρητικότητα και το κόστος ή υπάρχουν κάποια σημεία προσοχής; Σαφώς και υπάρχουν μεγάλες διαφορές, μερικές μάλιστα αποκαλύπτονται μόνο στο «μικροσκόπιο».

Ο πρώτος μεγάλος διαχωρισμός είναι μεταξύ των «επιτραπέζιων» και των «φορητών» σκληρών δίσκων. Οι επιτραπέζιοι είναι συνήθως δίσκοι 3,5 ιντσών οι οποίοι διαθέτουν ένα περίβλημα τύπου βιβλίου ή τούβλου και δεν προορίζονται για να μεταφέρονται εδώ και εκεί.
Οι φορητοί είναι συνήθως δίσκοι 2,5 ιντσών μικρότερης γενικά μέγιστης χωρητικότητας και ταχύτητας από ότι οι επιτραπέζιοι. Οι εξωτερικές διαστάσεις τους είναι μαζεμένες, χωράνε στην τσέπη και δεν χρειάζονται κατά κανόνα ξεχωριστή τροφοδοσία. Το κόστος τους είναι αυξημένο γιατί έχουν φτιαχτεί για να αντέχουν τις κακουχίες της καθημερινής μεταφοράς.

Το δεύτερο σημείο προσοχής είναι η επικοινωνία με τον υπολογιστή. Κατά κανόνα οι νέα γενιά διαθέτει συνδεσμολογία USB 3.0 (συμβατή και με USB 2.0) οπότε δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ταχύτητα μεταφορά των δεδομένων. Όμως παλαιότερα ή πολύ προσιτά μοντέλα διαθέτουν μόνο συνδεσμολογία USB 2.0 οπότε η μέγιστη διαμεταγωγή είναι της τάξης των 35 MB/sec. Για μοντέλα που προορίζονται ειδικά για τον Mac βλέπουμε επίσης και συνδεσμολογία IEEE1394, ουπς συγγνώμη, FireWire. Πολύ πιο σπάνια θα συναντήσετε συνδεσμολογία eSATA ή την άρτι αφιχθείσα Thunderbolt. Τελειώσαμε; Όχι ακόμα.

Αρκετές κατασκευαστικές διαφορές – ιδιαιτερότητες που συναντάμε στους εσωτερικούς δίσκους απαντώνται και στους εξωτερικούς:
• Η λεγόμενη τεχνολογία Advanced Format χρησιμοποιεί sectors των 4ΚΒ, κάτι που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα έχετε θέματα αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι Windows XP, OS X με FAT32 ή συγκεκριμένες εκδόσεις του Ubuntu. Ποιοι εξωτερικοί δίσκοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία Advanced Format; αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να το βρείτε. Για την Western Digital δείτε περισσότερα εδώ.
• Οι δίσκοι με χωρητικότητα πάνω από 2 ΤΒ συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα στους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μιας και δεν εκκινεί το λειτουργικό σύστημα από αυτούς αλλά σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή αν χρειάζεται να εμφανίζονται όλα τα 3 ΤΒ «μονοκόμματα».
• Η ταχύτητα διαμεταγωγής των εξωτερικών σκληρών δίσκων, έχουν δεν έχουν USB 3.0 ή eSATA, συνήθως είναι μικρότερη γιατί απλά δεν χρησιμοποιούνται γρήγοροι σκληροί δίσκοι. Αν η ταχύτητα διαμεταγωγής ή ο μικρός χρόνος προσπέλασης είναι το ζητούμενο, τότε θα πρέπει να φτιάξετε ένα δικό σας εξωτερικό σκληρό δίσκο, αγοράζοντας έναν εσωτερικό δίσκο και μία εξωτερική θήκη. Αν ακολουθήσετε αυτήν την οδό (του μερακλή) μην χρησιμοποιήσετε δίσκο Advanced Format όσο ελκυστικοί και να φαντάζουν οι πράσινοι δίσκοι που δεν ακούγονται και δεν ζεσταίνονται.

Βέλτιστη λύση: για μη μεταφερόμενο εξωτερικό δίσκο διαλέξτε 3,5 ίντσες με χωρητικότητα μέχρι 2 ΤΒ, συνδεσιμότητα USB 3.0 και κατά προτίμηση μη Advanced Format. Για πολυταξιδεμένο εξωτερικό δίσκο επιλέξτε μέγεθος 2,5 ιντσών. Αν η χωρητικότητα δεν είναι θέμα διαλέξτε την μικρότερη δυνατή χωρητικότητα. Έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει σε παλαιότερα PC χωρίς εξωτερική τροφοδοσία.

————————————————————————————————————————————

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vasilis

Μπορουν να συνδεθουν οι εξωτερικοι σκληροι με τα chromebook και chromebox?

anastasis

Οι σκληροι δισκοι μπορουν να συνδεθουν με ταμπλετ οπως το Samsung Galaxy tab 10.1???

Γιωργος

@ anastasis, φυσικα μπορουν να συνδεθουν.Αρκει φυσικα το ταμπλετ να εχει υποδοχη usb. Εγω εχω εναν maxtor και εναν WD και τα συνδεω με usb 2.0 με το Acer Iconia Tab A500 (παραπλησιο με το Galaxy Tab). Τους διαβαζει σφαιρα και φυσικα παιζει τα παντα (μουσικη, βιντεο, φωτο, εγγραφα κτλ).

takis1994

Εγω εχω ενα Lacie 500gb usb 3.0 ,σφαιρα (εχω ταχυτητα 10μβ/σ μεσω usb 2.0 πως γινεται αυτο;Σιγουρα οι θυρες του laptop μου ειναι usb2.0) , αψογο design, 2.5”αρης. Το θεμα μου ειναι οτι ενω στον υπολογιστη λειτουργει αψογα , στο media player δεν τον αναγνωριζει…
Το ιδιο το manual , λεει οτι μπορει να συμβαινει αυτο στους παλιους υπολογιστες και προτεινει την αγορα (απο τους ιδιους , μιας και to usb που συνδεεται ο δισκος ειναι “περιεργο”) ενος usb cable , οπου απο την μια ακρη θα συνδεεται ο δισκος και απο την αλλη ακρη θα ειναι του στυλ “y cable”

Ακρη δεν εβγαλα και το παρατησα.Ρωτησα και μου ειπαν , οτι ισως δεν επαρκει το ρευμα που παιρνει( η τροφοδοσια απο τον media player δεν ειναι αρκετη) .
Το θεμα μου τελικα ειναι , για ποιο λογο γινεται αυτο και πως μπορουν οι μελλοντικοι αγοραστες να μην την πατησουν σε αυτο το σημειο.Γιατι πολλοι ειναι εκεινοι που θελουν εξωτ.δισκο μονο και μονο για να ειναι μοονιμα στον media player τους..

Να προτιμουνται οι 3.5αρηδες εξωτερικοι που φορτιζονται με ρευμα απο ξεχωριστο καλωδιο;

μαριν

το τροφοδοτικο ποσα volt ινε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Gadgets

Με 200 δολάρια και μία συσκευή μπορείς να χακάρεις ένα Smart Home

Το Flipper Zero είναι ένα μικρό gadget που μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες που εμφανίζει ένα smart home.

Gear CES 2019 Gadgets

Netatmo smart video doorbell: το "έξυπνο" κουδούνι [CES 2019]

Η Netatmo, προμηθευτής καμερών ασφαλείας και gadget για “smart home”, ανακοίνωσε στην έκθεση CES 2019, τη νέα τους “έξυπνη” συσκευή για το σπίτι, το κουδούνι “smart video doorbell”, με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης Full HD 1080p και φακό ευρείας γωνίας 160 μοιρών.

Gear Gadgets

Ενσωματωμένη συσκευή εντοπισμού στα gadgets που έρχονται

Τα tracking tiles (πλακίδια εντοπισμού) ξεκίνησαν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 2013, επιτρέποντας να εντοπίζουμε αντικείμενα όπως πορτοφόλι, κλειδιά ή τσάντα που πιθανόν έχουμε χάσει. Το μέλλον φέρνει αυτή την τεχνολογία ενσωματωμένη στις συσκευές.

Gear Gadgets

Mini-drone θήκη για smartphone κάνει τις selfie παιχνιδάκι

Κρατώντας το smartphone με το χέρι για μια selfie φωτογραφία ακούγεται φυσιολογικό. Η χρήση του selfie-stick (σελφοκόνταρο στα Ελληνικά) είναι κάτι που τραβάει τα βλέμματα για πολλούς λόγους. Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε ένα mini-drone σαν θήκη smartphone για να βγάλουμε κάθε είδους selfie πιο εύκολα από ποτέ;