Το USB 4 θα προσφέρει ίδια χαρακτηριστικά με το Thunderbolt 3

USB 4, Το USB 4 θα προσφέρει ίδια χαρακτηριστικά με το Thunderbolt 3

Μία βδομάδα αργότερα από την γελοία ονομασία του USB 3.2 το USB Implementers Forum ανακοινώνει τα specs του USB 4. Πριν ξεκινήσουμε να πούμε με απλά λόγια ότι το USB 4 είναι μία απομίμηση του Thunderbolt 3. Η Intel μαζί με την βοήθεια της Apple το 2011 δημιούργησε το Thunderbolt 3 με σκοπό να υποστηρίζει πολλά πρωτόκολλα έχοντας μεγάλες ταχύτητες.

Το Thunderbolt 3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την σύνδεση περιφερειακών, εξωτερικών καρτών γραφικών ( τα γνωστά eGPU box ), σκληρών δίσκων αλλά και για την μεταφορά εικόνας.

Λίγο αργότερα η Intel προσέφερε υποστήριξη USB 3.1 Gen 2 στο Thunderbolt καθιστώντας το ικανό να δεχθεί συσκευές με USB-Type C υποδοχή. Με απλά λόγια οι θύρες Thunderbolt γίνανε USB με δυνατότητες Thunderbolt. Πιθανότατα να έχετε επωφεληθεί από αυτήν την λειτουργία αν διαθέτετε MacBook Pro.

Αν όμως συνδέσετε μία USB 3.0 συσκευή σε μία Thunderbolt 3 θύρα θα περιοριστείτε στις ταχύτητες του USB 3.0. Παρόλο που το Thunderbolt είναι τεχνικά ανώτερο από το USB δεν κατάφερε να γίνει τόσο διαδεδομένο, αφού το κόστος για την δημιουργία μίας Thunderbolt συσκευής είναι δαπανηρό.

Μέχρι πριν δύο χρόνια τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Thunderbolt ήταν κρυφά. Η Intel τα έκανε διαθέσιμα σε όλους με αποτέλεσμα το USB-IF να εκμεταλλευτεί την κίνηση αυτή και να ενσωματώσει τα χαρακτηριστικά του Thunderbolt 3 στο επερχόμενο USB 4.

Το USB 4 standard θα υποστηρίζει ταχύτητες φόρτισης ισχύος 100W, ταχύτητες μεταφοράς 40Gbps και αρκετό εύρος ζώνης ώστε να μπορεί να δώσει εικόνα σε δύο 4K οθόνες ή μία 5K. Το πρωτόκολλο θα έχει μάλλον backward-compatible με τις προηγούμενες USB 3.x, 2.x και 1.x συσκευές.

Το USB 4 όμως μάλλον δεν θα είναι έτοιμο για χρήση πριν το 2021.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Μι

Απο τη στιγμή που δεν αλλάζει μορφή και είναι συμβατή με τα παλιά καλώδια είναι 100% ευπρόσδεκτη…
Εχουμε γεμίσει καλώδια την τελευταία 5ετία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.