USB Type-C: Έρχεται το 2015 στις νέες μητρικές

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την μεγαλύτερη καινοτομία σήμερα στο χώρο της μεταφοράς δεδομένων από μια πηγή αρχείων σε μία άλλη, το USB Type-C. Οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής μητρικών καρτών έχουν επιβεβαιώσει ότι θα υποστηρίξουν το πρότυπο USB 3.1 Type-C στα νέα μοντέλα τους. Για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος της εξέλιξης, θα ξεκινήσουμε από την πρώτη έκδοση του USB.

Πρώτη μορφή σύνδεσης για μεταφορά αρχείων ή πληροφοριών ήταν το USB 1.1. Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1998 κι έγινε η πιο διαδεδομένη μορφή σύνδεσης με ταχύτητα από 1.2Mbps ως τα 12Mbps. Το USB 1.0 δεν κυκλοφόρησε ποτέ για το καταναλωτικό κοινό. Το χρώμα της πλακέτας με τις ακίδες ήταν ως επί το πλείστων λευκό.

Για δύο περίπου χρόνια, ως το 2000 τον Απρίλη, η μεταφορά αρχείων γινόταν με κομπιαστικό τρόπο. Τότε κυκλοφόρησε και το USB 2.0 που είχε μέγιστη ταχύτητα τα 480Mbps σε Hi-Speed ή τα 12Mbps σε Full-Speed mode. Το ρεύμα που διαχέεται είναι τάσης 2.5V και 1.8A, όντας αναστρόφως συμβατό με το USB 1.1 και έχοντας ως επί το πλείστο μαύρο χρώμα στην πλακέτα με τις ακίδες.

Για οκτώ χρόνια, το USB 2.0 είχε γίνει mainstream και τα flash drives έδιναν κι έπαιρναν, το ίδιο και οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Το φθινόπωρο, όμως, του 2008 κυκλοφόρησε το USB 3.0 με κορυφαίες ταχύτητες που αγγίζουν τα 5Gbps σε Super Speed Mode (δίσκοι SS). Έχει μπλε χρώμα πλακέτας ακίδων, ώστε να ξεχωρίζεται από το usb 2.0 και είναι αναστρόφως συμβατό με αυτό. Η τάση της θύρας του φτάνει τα 5V και τα 1.8Α το ρεύμα του.

Τον Ιούλιο του 2013, χωρίς να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, κυκλοφόρησε το USB 3.1. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι έχει τη διπλάσια ταχύτητα από το USB 3.0, δηλαδή φτάνει τα 10Gbps κάνοντάς το εξίσου γρήγορο με το Thunderbolt, πρότυπο που υιοθέτησε πρώτη η Apple. Το USB 3.0 είναι αναστρόφως συμβατό με το USB 3.0 και το 2.0. To USB 3.1 έχει τρία προφίλ ρεύματος και επιτρέπει σε μεγαλύτερες συσκευές να παίρνουν ρεύμα ως και 2A με τάση 5V (ως 10Watt καταναλωτική ισχύ). Τα περισσότερα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν το 2015 θα χρησιμοποιούν το πρότυπο 3.1 και θα είναι της μορφής Type-C.

, USB Type-C: Έρχεται το 2015 στις νέες μητρικές

To Type-C που υποστηρίζει το πρότυπο 3.1, θα έχει το ίδιο μέγεθος στη σύνδεση με τον φορτιστή του iPhone 5S. Το μέγεθός του, δηλαδή, θα είναι 8.4mm πλάτος και 2.6mm ύψος. O εργονομικός του σχεδιασμός θα επιτρέπει τη σύνδεση με τις περιφερειακές συσκευές με μεγάλη ευκολία, καθώς μπαίνει από οποιαδήποτε πλευρά είναι περιεστραμμένο. Με τα προγενέστερα USB, έπρεπε πάντα να προσέχουμε ποια είναι η μεριά με τις πλάκες για να το εφαρμόσουμε σωστά στην εγκοπή του.

Οι ταχύτητες που θα πιάνει θα είναι ως τα 10Gbps, με πολύ περισσότερη ισχύ κατανάλωσης που θα φτάνει τα 100Watt, ρεύμα 5Α και τάση ως τα 20V. Αν σκεφτούμε ότι σήμερα το μέσο λάπτοπ απαιτεί 60Watt ισχύος, αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα είναι δυνατή η φόρτισή τους μέσω μίας Type-C θύρας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κι αντίστροφα. Δηλαδή, αν συνδέσουμε μια συσκευή Type-C σε ένα λάπτοπ, εκείνο να μας τη φορτίσει.

Συλλήβδην, η συνδεσιμότητα Type-C, μελλοντικά θα αντικαταστήσει τον τρόπο σύνδεσης των περιφερειακών μας, επομένως για όλες τις συσκευές θα χρειαζόμαστε έναν τύπο καλωδίου μόνο, το οποίο μπορούμε να εναλλάσσουμε από συσκευή σε συσκευή χωρίς να αγοράζουμε εκ νέου καλώδια για κάθε μία ξεχωριστά.

Επεξηγήσεις:
• USB = Universal Serial Bus – Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος, είναι ένας ενιαίος τρόπος εύκολης σύνδεσης περιφερειακών συσκευών που εξοικονομεί χώρο στο πίσω μέρος του υπολογιστή, διευκολύνοντας τη σύνδεση πολλών συσκευών ταυτοχρόνως.
• Αναστρόφως συμβατό = το προϊόν είναι συμβατό με την μέγιστη ταχύτητα που η θύρα προσδιορίζει και όχι η τεχνολογία του.

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
thodoris

Πολύ ωραίο άρθρακι! Θέλουμε κι άλλα σε τέτοιο στυλ

Παναγιώτης (pantzos)

Παιδιά μια ερώτηση θα πρωσπαθησω να το θέσω κατανοητά.

1:Αν κατάλαβα καλά το USB 3.1 type c το λεπτό βησματάκι στην φωτογραφία τα ειναι ειμαι άκρη του καλωδίου και η άλλη άκρη θα ειναι το ίδιο βησμα που έχουμε τώρα που έχουν και τα flashakia ?

Συγνώμη ειναι λίγο χαζή ερώτηση απλά για ρωτάω σιγουρευτώ

mimis13

Η θύρα θα μοιάζει με του iphone 5s και θα μπαίνει από όλες τις μεριές και στις δύο άκρες ενός τέτοιο καλωδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.