Wafer Scale Engine Gen2: Το μεγαλύτερο chip παγκοσμίως με 850 χιλιάδες πυρήνες

, Wafer Scale Engine Gen2: Το μεγαλύτερο chip παγκοσμίως με 850 χιλιάδες πυρήνες

Το αρχικό Cerebras Wafer Scale Engine chip ήταν πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό, με την εταιρεία να προσφέρει 400 χιλιάδες πυρήνες, 1.2 τρισεκατομμύρια transistors στα 16nm και 18GB μνήμης on-chip. Το μέγεθος βέβαια του WSE ήταν περίπου όσο ένα laptop, ενώ κατανάλωσε 15kW, προσφέροντας εύρος 9 PB/s.

Η εταιρεία παρουσίασε και επίσημα τη δεύτερη γενιά του τεράστιου chip της, βελτιώνοντας ακόμα παραπάνω τις επιδόσεις του. Χάρη στη κατασκευαστική μέθοδο των 7nm της TSMC, το νέο WSE Generation 2 προσφέρει 850 χιλιάδες πυρήνες, μέσα από 2.6 τρισεκατομμύρια transistors, στο ίδιο μέγεθος με το αρχικό μοντέλο. Η Celebras επισημαίνει πως ήδη έχει έτοιμα τα εν λόγω chip στα εργαστήρια της.

, Wafer Scale Engine Gen2: Το μεγαλύτερο chip παγκοσμίως με 850 χιλιάδες πυρήνες

Όλοι οι πυρήνες έχουν γίνει optimized μέσω AI, με την εταιρεία να μη δίνει λεπτομέρειες για την κατανάλωση ή την on-chip μνήμη του Gen 2. Η αποκάλυψη έγινε στο συνέδριο Hot Chips 2020, με τις πρώτες εικόνες του νέου chip μέσω slides. Προφανώς με τέτοια κατανάλωση το εν λόγω chip δεν είναι για οικιακή χρήση, όμως είναι εντυπωσιακό το πως η εταιρεία ένωσε τόσα chip και κατάφερε την απευθείας επικοινωνία όλων μαζί, ώστε να λειτουργούν σα μία μονάδα.

Πηγή

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Όντως εντυπωσιακό!!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.