Έκθεση | The brain “Η δύναμη του μυαλού”

2

The Brain exhibitionΜετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, με αφετηρία τη Δανία το 1997, με περισσότερους από 3,5 εκατ. επισκέπτες, η πρωτότυπη διαδραστική έκθεση “THE BRAIN – H Δύναμη του Μυαλού” παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Ελληνικός Κόσμος” στην Αθήνα, από τις 2 Δεκεμβρίου 2007 έως τις 16 Μαρτίου 2008.

Η μοναδικότητα της έκθεσης έγκειται στο ότι οι δραστηριότητες/εκθέματα είναι σχεδιασμένες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ η μάθηση πραγματοποιείται μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Μέσα από 42 διαφορετικά διαδραστικά εκθέματα, ο επισκέπτης ξεναγείται στις λειτουργίες και τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, του σημαντικότερου οργάνου του σώματός μας, και εξοικειώνεται με τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, επηρεάζοντας τις κινήσεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις.

Η έκθεση απευθύνεται κυρίως στο ευρύ κοινό, στα παιδιά, αλλά και σε εξειδικευμένο κοινό, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Ειδικά για τα σχολεία προβλέπεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα από εκπαιδευμένους στο αντικείμενο, μουσειοπαιδαγωγούς, ενώ η έκθεση έχει εγκριθεί ως εγκεκριμένο εκπαιδευτικό θέαμα από το Υπουργείο Παιδείας, κατάλληλο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 3 θεματικές κατηγορίες και 13 υποκατηγορίες:

Α. Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ σου: Αυτός είναι ο εγκέφαλός σας, Μία ματιά στον εγκέφαλο, Ο εγκέφαλος δεν κοιμάται ποτέ, Εγκέφαλος και ορμόνες, Νεύρα-οι αγγελιοφόροι του εγκεφάλου

Β. Ο σκεπτόμενος ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ: Νοημοσύνη και προσωπικότητα, Ο εγκέφαλος ακούει αυτά που δεν ειπώθηκαν, Ο προκατειλημμένος εγκέφαλος, Αριστερό ή δεξί ημισφαίριο, Ο εγκέφαλος έχει συναισθήματα, Ο εγκέφαλος μαθαίνει και θυμάται

Γ. Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ κινεί το σώμα: Ο εγκέφαλος ελέγχει την κίνηση, Ο εγκέφαλος έχει την αίσθηση του χώρου

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον Οδηγό της Έκθεσης: “Ένας εγκέφαλος μοιάζει ως επί το πλείστον με χυλό βρώμης με παράξενες πτυχώσεις. Είναι όμως το πιο εντυπωσιακό πράγμα που γνωρίζουμε μέσα σε ολόκληρο το Σύμπαν. Μπορεί να μάθει κινέζικα, ισπανικά ακόμα και σουαχίλι ανάλογα με το ποιος του μιλάει. Μπορεί να ανακαλύψει και να κατασκευάσει διαστημόπλοια, μικροσκόπια, πυραμίδες και βηματοδότες. Μπορεί να μάθει να ισορροπεί και να κατευθύνει το σώμα πάνω σε ακροβατικό σκοινί ή να συνθέτει μουσική. Αν και είναι κλεισμένος μέσα στο κρανίο, μπορεί ωστόσο να στέλνει τις σκέψεις του στο εσωτερικό της γης, στα μακρινότερα αστέρια, ή πίσω στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων. Μια ματιά μέσα στις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, είναι ένα συγκλονιστικό ταξίδι ανακάλυψης του ίδιου μας του εαυτού”.

Υπεύθυνη για την οργάνωση και παραγωγή της έκθεσης The Brain – σε συνεργασία με το Δανέζικο κέντρο επιστημών Experimentarium – είναι η ελληνική εταιρεία οργάνωσης και παραγωγής εκδηλώσεων Next Generation. Το Δανέζικο Κέντρο Επιστημών Experimentarium, είναι ένα μη κερδοσκοπικό ανεξάρτητο ίδρυμα, βασικός στόχος του οποίου είναι να παρέχει προσβάσιμη πληροφόρηση για τις φυσικές επιστήμες και τη σύγχρονη τεχνολογία στο ευρύτερο κοινό. Οι εκθέσεις που σχεδιάζει και πραγματοποιεί έχουν παράλληλα εκπαιδευτικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, παρέχοντας τη δυνατότητα σε άτομα κάθε ηλικίας να πραγματοποιήσουν ενδιαφέροντα πειράματα και να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της επιστήμης μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι. Από την ημέρα που άνοιξε για το κοινό το 1992, έχει δεχτεί πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: Δευτέρα – Πέμπτη: 09.00-14.00, Παρασκευή: 09.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή: 10.00-19.00. Η έκθεση θα είναι ανοικτή όλες τις ημέρες της χρονικής περιόδου που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Πληροφορίες & Κρατήσεις Θέσεων παρέχονται στα τηλ.: 210 9834776, 212 2545600.

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT)

Δείτε επίσης:
> IntelliSolutions | Επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό
> Δίκτυο καταστημάτων Γερμανός | Χρονιά ορόσημο το 2007
> Toshiba LCD XF | Μοναδικό στυλ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης Νούσης

Είναι πολύ ωραία η έκθεση! Πήγα πριν μερικές ημέρες και έχει αρκετά ωραία πράγματα και πληροφορίες!

ThirdEye

Καλή παιχνιδιάρικη έκθεση. Αν και της λείπει ένα “κάτι”.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα