Προβάλλοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής έρευνας στο ευρύ κοινό

, Προβάλλοντας τα επιτεύγματα της ελληνικής έρευνας στο ευρύ κοινόΕρευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις παρουσίασαν στο ευρύ κοινό τα τελευταία επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στην Έκθεση Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας που διοργανώθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην Έκθεση συμμετείχαν 34 φορείς και επιχειρήσεις που παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες σε τομείς όπως η Υγεία, η Βιοτεχνολογία, ο Πολιτισμός, το Θαλάσσιο Περιβάλλον, οι Μεταφορές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Πληροφορική, οι Τηλεπικοινωνίες, κ.ά.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν αύξηση των επιδόσεών τους στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πίνακα Επιδόσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (European Industrial R&D Investment Scoreboard).
Στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια βράβευσης των επιχειρήσεων, ο Υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς επενδύουν στην έρευνα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτήρισε το ερευνητικό έργο των Ελλήνων επιστημόνων σημαντικό, πρωτότυπο και καινοτόμο και τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και στη σημασία της κατοχύρωσης της καινοτομίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη δημιουργία των Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας σε πέντε Περιφέρειες της Χώρας, καθώς και στην ίδρυση νέων Ερευνητικών Κέντρων στη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Στην Έκθεση συμμετείχε και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν οι καινοτόμες δράσεις και τα ερευνητικά προγράμματα των Ινστιτούτων του και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Επιπλέον, το ΕΙΕ διοργάνωσε επιστημονικά δρώμενα και εργαστήρια που εξοικείωσαν το κοινό, με δημιουργικό τρόπο, με τις εφαρμογές της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας στην καθημερινή ζωή.

Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, πειράματα και συναντήσεις ζωγραφικής, για παιδιά ηλικίας 9-15 ετών, με θέματα: “Ουράνιο Τόξο και Φυσική”, “Υγρό Αζωτο: Ένα πολύ κρρρρρρύο υγρό”, “DNA: Το βιβλίο της ζωής” και “Ταξιδεύοντας με μια πρωτεΐνη”. Τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις πειραματίστηκαν με την πόλωση του φωτός, τον ήχο, τη λειτουργία του μαγνήτη, το DNA, κ.ά.

Επιπλέον, την Τετάρτη 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Δικτύου Γυναικών Ερευνητριών “Περικτιόνη”, στο οποίο συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με την υλοποίηση του έργου “Χαρτογράφηση του Επιστημονικού Χώρου του Ελληνικού Γυναικείου Ερευνητικού Δυναμικού” το οποίο στοχεύει στην ποσοτική και ποιοτική καταγραφή των Ελληνίδων ερευνητριών που απασχολούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Οι δείκτες και τα στατιστικά αποτελέσματα θα συμβάλλουν στην αξιολόγηση της θέσης και της εξέλιξης των ερευνητριών του δημόσιου τομέα, στη σύγκριση με διεθνή δεδομένα και στην αξιολόγηση των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα τεκταινόμενα του Δικτύου από την κα Κ. Δαφνά, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης Ε&Τ Δεικτών, ενώ για την πορεία της “Χαρτογράφησης του γυναικείου ερευνητικού χώρου” μίλησε η κα Ε. Σαχίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Ανάπτυξης ΕΚΤ/ΕΙΕ.

Επίσης, με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, η ΓΓΕΤ και το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Κινητικότητας Ερευνητών συνδιοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 3 Ιουλίου στο πλαίσιο της Έκθεσης, με στόχο την ενημέρωση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για το περιεχόμενο και τους στόχους της Πράσινης Βίβλου “Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας: Νέες Προοπτικές”, αλλά και την πραγματοποίηση ενός ευρέος θεσμικού και δημόσιου διαλόγου. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση της Πράσινης Βίβλου με έμφαση στο τμήμα 3.1 (“Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εργασίας για τους ερευνητές”), καθώς και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ μελών της Επιτροπής του Προγράμματος “Άνθρωποι” του 7ου ΠΠ, της Ομάδας Καθοδήγησης για τους Ανθρώπινους Πόρους και την Κινητικότητα, της Συνόδου των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας πραγματοποιήθηκαν ακόμη ημερίδες και συζητήσεις για τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες, τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις με δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας, κ.λπ.

Πηγή: ΕΚΤ

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CES 2014 Huawei

Huawei, Αρκετά καλό το 2013, στόχος τα 80 εκατομμύρια συσκευές για το 2014

Στη συνέντευξη τύπου της Huawei στην έκθεση CES 2014 στο Las Vegas, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Giles έκανε μια ανασκόπηση του 2013 και στάθηκε στη μετάβαση της εταιρείας, αναφορικά με τη στρατηγική της. Ανέφερε τη μετάβαση από μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συσκευές σύμφωνα με το τι ζητούσαν άλλες εταιρείες, σε μια εταιρεία […]

Business CES 2014 Pebble Pebble smartwatch

Pebble Steel, Έξυπνο μεταλλικό ρολόι, κομψό και με App store

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους […]

Business CES 2014 NVIDIA NVIDIA Tegra 5

Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που […]

Events

SYSTEMS 2008, Διεθνής έκθεση για computers, software & τηλεπικοινωνίες στο Μόναχο

Η έκθεση SYSTEMS θα διεξαχθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, στο παλιό αεροδρόμιο Riem, στις 21 – 24.10.2008. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος έκθεση στον τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Οι διοργανωτές της SYSTEMS θεωρούν ως βασικό πλεονέκτημα της έκθεσης την άμεση αποτελεσματικότητά της, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ποιότητας […]