Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της βασικής έρευνας

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Ειδικού Προγράμματος “Ιδέες”, το οποίο εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, θα παρουσιαστεί σε ημερίδες που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στις 29 Μαΐου 2007 στο Ηράκλειο Kρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στις 31 Μαΐου 2007 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ https://www.ekt.gr/fp7, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκδήλωση στο Ηράκλειο συνδιοργανώνεται με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Ειδικό Πρόγραμμα “Ιδέες” αφορά τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αριστείας της ευρωπαϊκής έρευνας αιχμής σε όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας είναι ο Έλληνας καθηγητής Βιολογίας Φώτης Καφάτος.

Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, αφορά την προηγμένη έρευνα έμπειρων επιστημόνων (Advanced Investigator Grant). Στόχος είναι να δώσει στους άριστους ερευνητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, τη δυνατότητα να στηρίξουν τις ιδέες τους και να παράγουν προηγμένη γνώση. Η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 100.000 έως 500.000 ευρώ ανά έτος για περίοδο που δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους επιστήμονες, ανεξάρτητα από τη φάση της σταδιοδρομίας τους, την εθνικότητα, τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους, αρκεί να εγκατασταθούν στην Ευρώπη για να υλοποιήσουν την έρευνά τους.

Προσκεκλημένος ομιλητής των εκδηλώσεων είναι ο Δρ Θ. Παπάζογλου από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα παρουσιάσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα εργασίας του “Ιδέες”. Οι Εθνικοί Εκπρόσωποι του Προγράμματος και εκπρόσωποι του ΕΚΤ/Εθνικό Σημείο Επαφής θα παρουσιάσουν στοιχεία από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για νέους ερευνητές, καθώς και επισημάνσεις για την προετοιμασία ανταγωνιστικών προτάσεων.

Σημειώνεται πως στην πρώτη πρόσκληση, που έληξε στις 25 Απριλίου 2007, η ανταπόκριση των Ευρωπαίων νέων ερευνητών ήταν εντυπωσιακή. Υποβλήθηκαν συνολικά 9.167 προτάσεις από όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία. Τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2007.

Περισσότερες πληροφορίες και online εγγραφή στις ημερίδες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ για το 7ο ΠΠ: https://www.ekt.gr/fp7

Υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 – 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Το ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το Ειδικό Πρόγραμμα “Ιδέες” που αφορά την έρευνα αιχμής, το Ειδικό Πρόγραμμα “Συνεργασία” (θεματικές περιοχές: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και το Ειδικό Πρόγραμμα “Ικανότητες” (θεματικές περιοχές: Ερευνητικές Υποδομές, Περιφέρειες της Γνώσης, Ερευνητικό Δυναμικό).

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος, εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CES 2014 Huawei

Huawei, Αρκετά καλό το 2013, στόχος τα 80 εκατομμύρια συσκευές για το 2014

Στη συνέντευξη τύπου της Huawei στην έκθεση CES 2014 στο Las Vegas, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Giles έκανε μια ανασκόπηση του 2013 και στάθηκε στη μετάβαση της εταιρείας, αναφορικά με τη στρατηγική της. Ανέφερε τη μετάβαση από μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συσκευές σύμφωνα με το τι ζητούσαν άλλες εταιρείες, σε μια εταιρεία […]

Business CES 2014 Pebble Pebble smartwatch

Pebble Steel, Έξυπνο μεταλλικό ρολόι, κομψό και με App store

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους […]

Business CES 2014 NVIDIA NVIDIA Tegra 5

Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που […]

Events

SYSTEMS 2008, Διεθνής έκθεση για computers, software & τηλεπικοινωνίες στο Μόναχο

Η έκθεση SYSTEMS θα διεξαχθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, στο παλιό αεροδρόμιο Riem, στις 21 – 24.10.2008. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος έκθεση στον τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Οι διοργανωτές της SYSTEMS θεωρούν ως βασικό πλεονέκτημα της έκθεσης την άμεση αποτελεσματικότητά της, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ποιότητας […]