Εκδήλωση “Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού”

PandektisΣημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου 2007, στην Αθήνα (12.00 μ.μ., Αμφιθέατρο ΕΙΕ “Λ. Ζέρβας”, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, οι οποίες ψηφιοποιήθηκανκαι διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο του έργου “ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ – Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών Τεκμηρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού”.

Στόχος του έργου είναι η ελεύθερη διάθεση και η μέγιστη δυνατή διάχυση, μέσω Διαδικτύου, ολοκληρωμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων συλλογών της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ψηφιακές συλλογές του ΠΑΝΔΕΚΤΗ έχουν δομηθεί σε μια συνεκτική καινοτόμα βάση δεδομένων, με εφαρμογές που διασφαλίζουν ψηφιακή ομοιογένεια των τεκμηρίων και αναζήτηση σε ενιαίο περιβάλλον. Οι συλλογές αυτές είναι οι ακόλουθες:

– Έλληνες ζωγράφοι μετά την Aλωση (1450-1830)
– Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία (1450-2000)
– Εραλδικά μνημεία του Ελλαδικού χώρου (1300-1900)
– Ελληνικός Τύπος του εξωτερικού (1790-1990)
– Λειτουργοί Ανώτατης Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
– Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις του Αιγαίου
– Μετονομασίες των οικισμών της Ελλάδας (1833-2003)
– Περιηγητικά κείμενα ΝΑ Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου (15ος-19ος αι.)
– Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας (15ος-19ος αι.)
– Βυζαντινά έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
– Αρχαίες ελληνικές και λατινικές επιγραφές της Aνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας

Update
Ο ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ περιλαμβάνει τις ακόλουθες συλλογές:

• Νεοελληνική Εικονιστική Προσωπογραφία
Συλλογή 10.000 προσωπογραφιών των Ελλήνων (εξαιρουμένων των ζώντων) που διακρίθηκαν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την εποχή μας σε όλους τους τομείς του βίου.
• Ταξιδιωτική Γραμματεία, 15ος-19ος αιώνας
Συλλογή σπάνιου υλικού (κειμένων και εικονογράφησης) της ταξιδιωτικής γραμματείας που αναφέρεται στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα.
• Τεκμήρια Ελληνικής Χαρτογραφίας
Συλλογή έργων Ελλήνων κατασκευαστών και εκδοτών χαρτών από τον 15ο αιώνα έως το 1820. Αποτελείται από χειρόγραφους ναυτικούς χάρτες, άτλαντες, νησολόγια και έντυπους χάρτες και άτλαντες.
• Μετονομασίες των Οικισμών της Ελλάδας
Καταγραφή των οικισμών της Ελλάδας που μετονομάστηκαν την περίοδο 1913-1962, κατανεμημένων ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
• Αρχείο Εραλδικών Μνημείων του Ελλαδικού Χώρου
Συλλογή εραλδικών μνημείων (οικοσήμων και εμβλημάτων) του ελλαδικού χώρου από τον 13ο έως και τον 19ο αιώνα.
• Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση, 1450-1830
Συλλογή που περιλαμβάνει βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830.
• Οι Λειτουργοί της Ανώτατης, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης (19ος αι.)
Συλλογή βιογραφικών και εργογραφικών στοιχείων των εκπαιδευτικών που σπούδασαν στις σχολές εκπαιδευτικών και εργάστηκαν σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα.
• Ελληνικός Τύπος του Εξωτερικού
Συλλογή τεκμηρίων (εικόνων και στοιχείων εντύπων) για τον ελληνικό Τύπο που εκδόθηκε στις βαλκανικές και παρευξείνιες περιοχές, την Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο.
• Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές Επιχειρήσεις στο Αιγαίο
Συλλογή φωτογραφιών και εγγράφων από ιστορικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνικές δραστηριότητες διαφόρων νησιών του Αιγαίου.
• Μοναστηριακά Aρχεία – Έγγραφα Αγίου Όρους και Πάτμου
Συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών έγγραφων του Αγίου Όρους και της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
• Αρχαίες Eλληνικές και Λατινικές Eπιγραφές της Άνω Μακεδονίας, της Αιγαιακής Θράκης και της Αχαΐας
Συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών (με τη μορφή εκτύπων και φωτογραφιών των ενεπίγραφων μνημείων) της Άνω Μακεδονίας, της Θράκης του Αιγαίου και της αχαϊκής πόλης των Πατρών.

Πηγή: (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CES 2014 Huawei

Huawei, Αρκετά καλό το 2013, στόχος τα 80 εκατομμύρια συσκευές για το 2014

Στη συνέντευξη τύπου της Huawei στην έκθεση CES 2014 στο Las Vegas, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Giles έκανε μια ανασκόπηση του 2013 και στάθηκε στη μετάβαση της εταιρείας, αναφορικά με τη στρατηγική της. Ανέφερε τη μετάβαση από μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συσκευές σύμφωνα με το τι ζητούσαν άλλες εταιρείες, σε μια εταιρεία […]

Business CES 2014 Pebble Pebble smartwatch

Pebble Steel, Έξυπνο μεταλλικό ρολόι, κομψό και με App store

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους […]

Business CES 2014 NVIDIA NVIDIA Tegra 5

Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που […]

Events

SYSTEMS 2008, Διεθνής έκθεση για computers, software & τηλεπικοινωνίες στο Μόναχο

Η έκθεση SYSTEMS θα διεξαχθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, στο παλιό αεροδρόμιο Riem, στις 21 – 24.10.2008. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος έκθεση στον τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Οι διοργανωτές της SYSTEMS θεωρούν ως βασικό πλεονέκτημα της έκθεσης την άμεση αποτελεσματικότητά της, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ποιότητας […]