Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος | Διεθνές συνέδριο και έκθεση φωτογραφίας

, Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος | Διεθνές συνέδριο και έκθεση φωτογραφίαςΤο 5ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα “Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος” θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Ιουνίου 2008, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Παράλληλα το Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Όραμα Βιβλιοθήκης” από τις 9 έως τις 22 Ιουνίου στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο Συνέδριο, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες τάσεις στην αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών, με σκοπό οι βιβλιοθήκες να αποτελούν ένα κατάλληλο και σύγχρονο περιβάλλον που θα διευκολύνει και προσελκύει περισσότερους χρήστες.

Ομιλητές από Ισπανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ελλάδα θα καλύψουν τα ακόλουθα πεδία: α) Αρχιτεκτονική βιβλιοθηκών (οικολογικά κτήρια, εσωτερική διακόσμηση, διατήρηση κτηρίων, προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρίες), β) Στρατηγικός σχεδιασμός (πρότυπα, προγράμματα για την οικοδόμηση/ανακαίνιση της βιβλιοθήκης), γ) Ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στη διαδικασία σχεδιασμού (συνεργασία αρχιτέκτονα-βιβλιοθηκονόμου, σχεδιασμός για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, ο ρόλος της τεχνολογίας), δ) Οι βιβλιοθήκες ως χώροι κάλυψης ποικίλων αναγκών της κοινότητας που υπηρετούν, ε) Χρηματοδότηση, στ) Βέλτιστες πρακτικές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Το συνέδριο αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα μετά την αναγγελία της κατασκευής της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ. Η έκθεση “Όραμα Βιβλιοθήκης” παρουσιάζει σε 23 παραδείγματα τις αρχιτεκτονικές ιδέες που αφορούν τις βιβλιοθήκες της ψηφιακής εποχής. Πρόκειται για βιβλιοθήκες που φιλοδοξούν να αποτελέσουν χώρους μάθησης και πληροφορίας, αλλά και χώρους συνάντησης, επικοινωνίας και έμπνευσης.

Η είσοδος για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008 (ΕΙΕ, 19:30). Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την αίτηση συμμετοχής διατίθενται στο δικτυακό τόπο της ΟΕΕΒ www.goethe.de/synergasia.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CES 2014 Huawei

Huawei, Αρκετά καλό το 2013, στόχος τα 80 εκατομμύρια συσκευές για το 2014

Στη συνέντευξη τύπου της Huawei στην έκθεση CES 2014 στο Las Vegas, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Giles έκανε μια ανασκόπηση του 2013 και στάθηκε στη μετάβαση της εταιρείας, αναφορικά με τη στρατηγική της. Ανέφερε τη μετάβαση από μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συσκευές σύμφωνα με το τι ζητούσαν άλλες εταιρείες, σε μια εταιρεία […]

Business CES 2014 Pebble Pebble smartwatch

Pebble Steel, Έξυπνο μεταλλικό ρολόι, κομψό και με App store

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους […]

Business CES 2014 NVIDIA NVIDIA Tegra 5

Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που […]

Events

SYSTEMS 2008, Διεθνής έκθεση για computers, software & τηλεπικοινωνίες στο Μόναχο

Η έκθεση SYSTEMS θα διεξαχθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, στο παλιό αεροδρόμιο Riem, στις 21 – 24.10.2008. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος έκθεση στον τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Οι διοργανωτές της SYSTEMS θεωρούν ως βασικό πλεονέκτημα της έκθεσης την άμεση αποτελεσματικότητά της, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ποιότητας […]