Beyond 4.0

Κλιματικές αλλαγές | Πρωτοβουλία ευαισθησίας Philips και ΣΚΑΪ

Philips LightingColorsΟ ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τη Philips αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει το κοινό διανέμοντας δωρεάν 50.000 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, ο κτιριακός τομέας στην Ελλάδα καταναλώνει το 1/3 της συνολικής ενέργειας ενώ εκπέμπει το 40% του διοξειδίου του άνθρακα.

Η Greenpeace σημειώνει ότι η ενημέρωση των πολιτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή της νοοτροπίας, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται και η παροχή κινήτρων από την πολιτεία.

Ανακύκλωση συσκευών
Στο πλαίσιο των προτάσεών της για εξοικονόμηση ενέργειας η οικολογική οργάνωση προτείνει μεταξύ άλλων:
* Αλλαγή του λέβητα πετρελαίου με φυσικού αερίου,
* Αντικατάσταση των κλιματιστικών με ανεμιστήρες οροφής,
* Χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής,
* Τοποθέτηση «έξυπνων» παραθύρων (στη θέση των παλαιών ξύλινων ή μεταλλικών κουφωμάτων με απλά τζάμια, τοποθετούνται κουφώματα με θερμοδιακοπή).

Ήδη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή εξέφρασε την πρόθεσή του να προβεί σε αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων, ενώ δεκάδες δήμοι ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να αλλάξουν τον τρόπο φωτισμού.

Την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ εξήρε η υπεύθυνη εκστρατειών της Greenpeace, κ. Έλενα Δάναλη, υπογραμμίζοντας ότι η τοποθέτηση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο οποίος χρησιμοποιεί περίπου 200.000 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημόσιων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ.

Η εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ενέργειας μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 22%. Παράλληλα, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 425 εκατομμύρια τόνους, ενώ θα εξοικονομηθούν και 110 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Τέλος, η Greenpeace προτείνει την παροχή άμεσων ενισχύσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων για την αγορά και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, καθώς και για παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, που συμβάλλουν στην οικονομία.

Πηγή: eurocharity.org

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

Οι λάμπες αυτές ενω μας λέτε σε ποιούς Δήμους θα μοιραστούν δεν μας λέτε τόν τρόπο και τόν τόπο αυτής της δωρεάν προφοράς υποθετικά λοιπών λέω:
1.θα μοιραστούν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του δήμου;
2.θα μοιραστούν από πόρτα σε πόρτα;
3.ή θα τίς πάρουν με έντεχνο τρόπο οριμένα καταστήματα
για να τις πουλήσουν με την σειρά τους;
Παρακαλώ να γίνεστε ποιο συγκεκριμένοι για την αποφυγή παραξηγήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business CES 2014 Huawei

Huawei, Αρκετά καλό το 2013, στόχος τα 80 εκατομμύρια συσκευές για το 2014

Στη συνέντευξη τύπου της Huawei στην έκθεση CES 2014 στο Las Vegas, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Colin Giles έκανε μια ανασκόπηση του 2013 και στάθηκε στη μετάβαση της εταιρείας, αναφορικά με τη στρατηγική της. Ανέφερε τη μετάβαση από μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συσκευές σύμφωνα με το τι ζητούσαν άλλες εταιρείες, σε μια εταιρεία […]

Business CES 2014 Pebble Pebble smartwatch

Pebble Steel, Έξυπνο μεταλλικό ρολόι, κομψό και με App store

Φαίνεται πως η χρονιά που διανύουμε θα μας χαρίσει επιπλέον τεχνολογικές καινοτομίες αφου η εταιρεία Pebble, η οποία μετά το περσινό Pebble Smartwatch, παρουσίασε στη CES 2014 το διάδοχό του, το Pebble Steel, ένα smartwatch σε μεταλλικό σώμα, μόνο που μαζί με το ρολόι χειρός που παρουσίασε, ανακοίνωσε και το App store καθώς και νέους […]

Business CES 2014 NVIDIA NVIDIA Tegra 5

Nvidia, Ανακοίνωσε τον Tegra K1 με 192 πυρήνες GPU και αρχιτεκτονική Kepler

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Nvidia παρουσίασε το διάδοχο του Tegra 4 με την ονομασία Nvidia Tegra K1, ο οποίος θα εφοδιάσει τις φορητές συσκευές τη χρονιά που διανύουμε. Το SoC είναι εφοδιασμένο με 192 GPU cores και βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler και είναι η τελική έκδοση του Nvidia Tegra 5 chip που […]

Events

SYSTEMS 2008, Διεθνής έκθεση για computers, software & τηλεπικοινωνίες στο Μόναχο

Η έκθεση SYSTEMS θα διεξαχθεί στο νέο εκθεσιακό χώρο του Μονάχου, στο παλιό αεροδρόμιο Riem, στις 21 – 24.10.2008. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος έκθεση στον τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γερμανία. Οι διοργανωτές της SYSTEMS θεωρούν ως βασικό πλεονέκτημα της έκθεσης την άμεση αποτελεσματικότητά της, αποσκοπώντας ταυτόχρονα στην αύξηση της ποιότητας […]