Ανίχνευση αντικειμένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απο drones

Drones, Ανίχνευση αντικειμένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απο drones

Drones, Ανίχνευση αντικειμένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο απο drones

Οι περισσοτεροι έχουμε ακούσει (και καποιοι εχουν ηδη χρησιμοποιήσει) τις υπηρεσίες του δικτύου 5G όπως γρήγορες ταχύτητες, επεξεργασία στο cloud,ασφάλεια, ΙοΤ κτλ οπου θα δωσει τεράστια ώθηση σε διάφορες επιχειρηματικες λύσεις.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση των δικτύων νεας γενιας κινητής τηλεφωνίας απο τα drones, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες εμπορικές προσπάθειες με μεγάλες προοπτικές.

Μια συνεργασία μεταξύ της Easy Aerial (εταιρεία που ειδικεύεται στα drones), της Verizon (εταιρία τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ) και της Amazon Web Services (AWS) έδειξε ότι με την χρήση του Verizon 5G Edge και της AWS Wavelength κατάφεραν την ανίχνευση αντικειμένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη χρήση drones.

Ο επίγειος σταθμός Easy Guard, ενα απο τα προϊόντα της Easy Aerial, που περιγράφεται από την εταιρεία ως ένα «έξυπνο» υπόστεγο αεροσκαφών για απογείωση, προσγείωση και φόρτιση , «drone-in-a-box» οπως το λέει η εταιρεία, επιλέχθηκε για να γίνει πιλοτικά η εφαρμογή των πλεονεκτημάτων του 5G. Η Easy Aerial εξέτασε αρχικά την ενσωμάτωση του 5G στο Easy Guard της Verizon και του Newlab 5G Studio, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το οποίο δημιουργήθηκε για να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα πιθανών τεχνολογικών λύσεων.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, κάνοντας χρήση το σύστημα Easy Guard με τη δυνατότητα συνδεσιμότητας 5G, επιτεύχθηκε η επιτυχημένη μετάδοση δεδομένων τηλεμετρίας από τα drones της Easy Aerial, τα οποία κατέστησαν δυνατή την παρακολούθηση πτήσεων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Κατάφεραν επίσης να μειώσουν τους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων των drones αξιοποιώντας το 5G για επικοινωνίες και να μειώσουν τον λανθάνοντα χρόνο μέσω της χρήσης του 5G και του mobile edge compute (MEC) για την «επεξεργασία δεδομένων που βασίζεται σε AI», οπως σημειώνει η Verizon σε μια περιγραφή της συνεργασίας με Easy Aerial και AWS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συνεργασίας από τη Verizon, η ενσωμάτωση του 5G και του mobile edge compute (MEC) για λειτουργίες drone οδήγησε σε εξοικονόμηση περίπου 10% στο κόστος των drone και στον χρόνο πτήσης που αυξήθηκε κατά περίπου 40%.

Ο Ivan Stamatovski, CTO της Easy Aerial, εξήγησε ότι μια επίδειξη όπως αυτή δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν, εν μέρει λόγω της έλλειψης πραγματικής κάλυψης 5G στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το συστημα της Easy Aerial είναι βέλτιστα τοποθετημένο για να χρησιμοποιεί τόσο το AWS όσο και το 5G Edge της Verizon. Η ενσωμάτωση του 5G, σύμφωνα με τον Σταματόφσκι, «ανοίγει πολλούς δρόμους για τη χρήση συστημάτων μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για κάθε είδους εφαρμογές», οπως είπε στην Avionics International. Η ομάδα της Easy Aerial είχε αναπτύξει τον επίγειο σταθμό Easy Guard και, αφού εντάχθηκε στο group του 5G, άρχισε να εργάζεται σε πιθανές εφαρμογές για χρήση και εκμετάλλευση του 5G στο σύστημα Easy Guard.

Ο Stamatovski, της Easy Aerial, εξήγησε ότι «συνήθως, θα είχαμε την τεχνητή νοημοσύνη μας για την αναγνώριση ατόμων και την ανίχνευση αυτοκινήτου και θα το εκτελούσαμε σε έναν τοπικό υπολογιστή, αλλά σκεφτήκαμε το εξής : «Επειδή υπάρχει περιορισμένος χώρος και περιορισμένη ισχύς για αυτό, ας δούμε αν μπορούμε να το βάλουμε όλα στο Amazon Edge. «Ήταν επίσης σημαντικό να υπάρχει χαμηλή καθυστέρηση για την ανίχνευση αντικειμένων, έτσι ώστε η επεξεργασία να γίνεται σε πραγματικό χρόνο ή σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. «Αποφασίσαμε να δουλέψουμε με το Amazon Edge», είπε, «επειδή το σύννεφο είναι πολύ μακριά εκεί έξω. Η όλη ρύθμιση έγινε έτσι ώστε το drone να συνομιλεί απευθείας με την Amazon και η Amazon να κάνει την επεξεργασία και την τεχνητή νοημοσύνη με τους αλγόριθμους μας που αναπτύχθηκαν στο Edge. Στη συνέχεια, επικοινωνεί ξανά με μια άλλη μονάδα 5G που βρίσκεται μέσα στο Easy Guard μας. ”

Ο Stamatovski σημείωσε ότι η Easy Aerial επωφελήθηκε πολύ από τη χρήση του υψηλού εύρους ζώνης για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που είναι σε θέση να παρέχουν τα Verizon 5G Edge και AWS Wavelength. Με την επεξεργασία δεδομένων στην άκρη του δικτύου —σε σχεδόν πραγματικό χρόνο— «αλλάζει το παράδειγμα σχετικά με το τι είναι δυνατό να επιτευχθεί με τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες», είπε.

«Έμεινα έκπληκτος με το πόσο γρήγορο ήταν. Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πραγματικά αυτή την ταχύτητα», είπε ο Σταματόφσκι. «Η ταχύτητα μεταφοράς ήταν υψηλότερη από ό,τι όταν είχαμε άμεση επικοινωνία μέσω επίγειας σύνδεσης. Ανοίγει δυνατότητες για κάθε είδους επεξεργασία. δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος και το βάρος του υπολογιστή που λειτουργεί στο drone. Μπορείτε να έχετε έναν ολόκληρο χώρο διακομιστών σε λειτουργία και να χρησιμοποιήσετε όλη αυτή την επεξεργαστική ισχύ για το αεροσκάφος σας. ”

Μια ισχυρή συνεργασία δημιουργήθηκε μεταξύ της Easy Aerial και της Verizon ως αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης αυτής της επίδειξης ενσωμάτωσης 5G. «Δουλεύουμε σε μερικές επιδείξεις με το κέντρο ανάπτυξής τους και πρόκειται να αναπτύξουμε την ίδια ρύθμιση, μόνο στη δεμένη παραλλαγή των drones μας», παρατήρησε ο Stamatovski. Τώρα εξερευνούμε όλες τις παραλλαγές που έχει κάνει το [Easy Aerial] και βλέπουμε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε με το 5G.”

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Stamatovski προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα υπάρξουν νέες εξελίξεις υλικού διαθέσιμες για το Internet of Things (συσκευές IoT0 με υψηλή κατανάλωση εύρους ζώνης. «Αυτό είναι πραγματικά το νόημα του 5G: παροχή υψηλού εύρους ζώνης σε όλες τις συσκευές IoT. Θα επιτρέψει σε μια νέα συλλογή εταιρειών IoT [συμπεριλαμβανομένης της Easy Aerial] που μπορεί να παρέχει σε πραγματικό χρόνο την επίγνωση της κατάστασης και όλα τα είδη δεδομένων αισθητήρων που θα συγκεντρώνονται.. Είναι κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.» Για την Easy Aerial, είπε, oi επερχόμενες εξελίξεις θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν συνδεδεμένοι και να χρησιμοποιούν περισσότερη από την υπολογιστική ισχύ τους στο cloud.

Εlectronics, Certified Drone Pilot, Passion for drones.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Amazon Drones

H Amazon παραδίδει παραγγελίες με drones σε Καλιφόρνια και Τέξας

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων οι παραγγελίες αυξήθηκαν για την Amazon που υλοποίησε το πλάνο παράδοσής τους μέσω drones σε Καλιφόρνια και Τέξας.

Gear Drones

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με πτήση επικίνδυνου drone

Ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό με διαδραματίστηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, ίσως το πιο σοβαρό που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.

Gear Drones

Ελληνικό drone θα αναπτύξει η ΕΑΒ σε συνεργασία με τρια Πανεπιστήμια

Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και το drone θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο.

Gear Drones

MissionGO: Μεταφορά αίματος και οργάνων μεταμόσχευσης μεσω drone

Η MissionGO δοκιμάζει μια ταχύτερη, ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη λύση μεταφορά οργάνων και αίματος προς όφελος των ασθενών με τη χρήση Drones.