Απάτη ύψους 15 εκ. ευρώ από 3 ελληνικά e-shop με εικονικά τιμολόγια

, Απάτη ύψους 15 εκ. ευρώ από 3 ελληνικά e-shop με εικονικά τιμολόγια

Οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους ελέγχους κατά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε (lockdown), σε ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), εστιάζοντας – εκτός της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. – και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες smartphones, gaming consoles, tablet και laptop και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα. Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.), και κατ’ επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 3 νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops), καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν τα ανωτέρω καταστήματα. Από την έρευνα της Υπηρεσίας προκύπτει το συμπέρασμα ότι το παραπάνω κύκλωμα των επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι δε φόροι που οφείλονταν να συμψηφίζονται, και, στην ουσία, να μην αποδίδονται, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών. Επιπλέον με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας και διάθεσης κινητών τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (κάτω του κόστους).

Από τη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων προέκυψε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ποσού άνω των 8.500.000 ευρώ μόνο από μη απόδοση Φ.Π.Α. για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής θα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής. Ερευνάται η συμμετοχή τριών ημεδαπών προσώπων ως πρόσωπα υποκρυπτόμενα της δράσης των ανωτέρω επιχειρήσεων, πλέον των διαχειριστών-εκπροσώπων των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του δικτύου. Σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του Διαδικτύου στην πώληση προϊόντων και, σε κάθε περίπτωση, να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Yannis

Τι εννοούν να ζητούμε τα φορολογικά στοιχεία?

Γιωργος

Ποιά e-shop είναι;;;;;

George

Ξέρει κανείς ποια είναι?
Να φανταστώ δεν θα είναι κάποιο που θα ανήκει skroutz η best price γιατι Θα ελέγχονται λογικά παραπάνω…

George

Είναι 100% Σκρουτζ και best price … όλα τα καταστήματα που παίζουν μπροστά εκτός του καλαθιού του Σκρουτζ τρώνε το ΦΠΑ από την λιανική … για αυτό δεν πρόκειται να σας κόψουν τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ …

Looky Look

Άντε και σας λένε ποια καταστήματα είναι…και τι έγινε? Τα συγκεκριμένα καταστήματα μια χαρά πουλούσαν τα προϊόντα. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος έκαναν και δημιουργούσαν εικονικά έξοδα για να μην αποδίδουν φόρο στο κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Gear featured vivo

vivo Pad 3 Pro: Μάλλον εντοπίστηκε στο Geekbench

Ένα νέο tablet vivo έχει πλέον εντοπιστεί στο Geekbench και θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πλαισιώσει τα X Fold 3 και X Fold 3 Pro.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.

Gear Apple iPad Air

To iPad Air θα είναι το επόμενο OLED tablet της Apple

Το iPad Air θα είναι το επόμενο tablet της Apple που θα υιοθετήσει την τεχνολογία πάνελ οθόνης OLED μετά τα επερχόμενα μοντέλα OLED iPad Pro.