Apple: Αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους σχεδόν 40 δισ. δολάρια για το iPadOS – Αναγνωρίστηκε ως «gatekeeper»

Apple iPadOS, Apple: Αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους σχεδόν 40 δισ. δολάρια για το iPadOS – Αναγνωρίστηκε ως «gatekeeper»

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ αναγνώρισαν το iPadOS, το λειτουργικό σύστημα της Apple για iPad, ως σημαντικό gatekeeper σύμφωνα με τους νέους τεχνολογικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Aυτοί οι κανόνες φέρουν αυστηρές απαιτήσεις που στοχεύουν στην προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού και στην επέκταση των επιλογών για τους καταναλωτές.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Επιτροπή όρισε την Apple ως gatekeeper για το λειτουργικό της σύστημα iOS για το iPhone, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari και το App Store της. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα αγοράς για να αξιολογήσει εάν το iPadOS αποτελεί σημαντική πύλη για τους επιχειρηματικούς χρήστες για να προσεγγίσουν τους τελικούς χρήστες, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν θα πρέπει να οριστεί και αυτό ως gatekeeper.

Tώρα αυτή η έρευνα ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της EC που κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα, η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Apple “παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά ενός gatekeeper σε σχέση με το iPadOS”, για τους ακόλουθους λόγους:

-Οι αριθμοί επαγγελματικών χρηστών της Apple ξεπέρασαν το ποσοτικό όριο έντεκα φορές, ενώ οι αριθμοί τελικών χρηστών της πλησίασαν το όριο και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον.
-Οι τελικοί χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS. Η Apple αξιοποιεί το μεγάλο οικοσύστημά της για να αποθαρρύνει τους τελικούς χρήστες από τη μετάβαση σε άλλα λειτουργικά συστήματα για tablet.
-Οι επαγγελματίες χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS λόγω της μεγάλης και εμπορικά ελκυστικής βάσης χρηστών του και της σημασίας του για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως οι εφαρμογές παιχνιδιών.

Η Επιτροπή έδωσε τώρα στην Apple προθεσμία έξι μηνών για να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις που ορίζει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε επιβεβλημένες αλλαγές στο iOS, όπως αγορές εναλλακτικών εφαρμογών, διανομή ιστού και εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης. Ενημέρωση θα πρέπει τώρα να επισπευθεί και στο iPadOS.

«Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές είναι ένα δυναμικό εργαλείο που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες των ψηφιακών αγορών», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

“Σήμερα, εντάξαμε το iPadOS της Apple στο πλαίσιο των υποχρεώσεων DMA. Η έρευνά μας στην αγορά έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν πληροί τα όρια, το iPadOS αποτελεί μια σημαντική πύλη στην οποία βασίζονται πολλές εταιρείες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους. Η σημερινή απόφαση θα διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη και η αμφισβήτηση διατηρούνται επίσης σε αυτήν την πλατφόρμα, εκτός από τις άλλες 22 υπηρεσίες που ορίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Apple έχει έξι μήνες για να κάνει το iPadOS συμβατό με το DMA”.

Για να ταξινομηθεί ως “gatekeeper” σύμφωνα με το DMA, μια εταιρεία πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, όπως το να έχει πωλήσεις στην ΕΕ τουλάχιστον 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ή κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ και άνω. Ο χαρακτηρισμός απαιτεί επίσης οι πλατφόρμες ή οι υπηρεσίες να έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και περισσότερους από 10.000 ενεργούς επιχειρηματικούς χρήστες ετησίως εντός της ΕΕ.

Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η ByteDance, η Meta και η Microsoft είχαν οριστεί ως φύλακες από την Επιτροπή και έπρεπε να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις υποχρεώσεις της DMA έως τις 7 Μαρτίου.

Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με έρευνες της ΕΕ, σημαντικά πρόστιμα και την επιβολή «συμπεριφορικών ή διαρθρωτικών διορθωτικών μέτρων». Τα πρόστιμα μπορεί να ανέρχονται στο 10 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας, με ποινή 20 τοις εκατό για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑΝΔΡΕΑΣ

Τα πάθη της Θεάς μας από τους βέβηλους κομπλεξικούς haters συνεχίζονται.. Ελάτε σιμά της πιστοί μου να της απαλύνετε τον πόνο με παραγγελίες-προεξοφλήσεις στα IPAD PRO High end Versions να σκάσουν οι οχτροί μας !!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iOS

iOS 18: Η Apple ανακοινώνει τις λειτουργίες προσβασιμότητας – Eye tracking, φωνητικές εντολές κ.α.

Η Apple έκανε σήμερα προεπισκόπηση πολλών νέων λειτουργιών προσβασιμότητας που έρχονται αργότερα φέτος με ενημερώσεις λογισμικού.

Business Apple featured

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της Apple μέχρι το 2027: Αναδιπλούμενο iPhone, γυαλιά AR και αναδιπλούμενο iPad

Ο γνωστός leaker του Χ @Revegnus1 δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη της Apple που μας οδηγεί μετά το 2027 και φαίνεται να προέρχεται από τον κορεατικό ιστότοπο Samsung POP.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Θα κυκλοφορήσει εκτός ΗΠΑ μετά το WWDC

Το Apple Vision Pro κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και ήταν άγνωστο πότε θα μπορούσε να φτάσει σε περισσότερες χώρες.

Software Apple iOS iPhone

iOS 17.5: Όλες οι νέες δυνατότητες

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.5 με μερικές σημαντικές αλλαγές στο iPhone στην Ευρώπη και μερικές μικρότερες για τους χρήστες εκτός ΕΕ.