Gear

Apple AR/VR Headset: 10 εντυπωσιακά features που περιμένουμε

Η Apple την επόμενη χρονιά σχεδιάζει να κάνει είσοδο σε μια νέα κατηγορία προϊόντων, λανσάροντας το πρώτο της headset μικτής πραγματικότητας. Φήμες αναφέρουν ότι τo επερχόμενo headset θα υποστηρίζει τεχνολογία AR και VR και θα έχει χαρακτηριστικά που θα ξεπεράσουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Με το iPhone, το iPad και το Apple Watch, το hardware και το software της Apple την οδήγησαν να κυριαρχήσει σε αυτές τις κατηγορίες μέσα σε λίγα χρόνια και είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί με την επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.

Ακολουθούν 10 χαρακτηριστικά που φημολογούνται για το headset AR / VR που θα το κάνουν να ξεχωρίσει.

Οθόνες 4K Micro-OLED

Η Apple χρησιμοποιεί δύο οθόνες υψηλής ανάλυσης 4K micro-OLED της Sony που λέγεται ότι έχουν έως και 3.000 pixel ανά ίντσα. Συγκριτικά, το νέο κορυφαίο Quest Pro της Meta διαθέτει οθόνες LCD, επομένως η Apple πρόκειται να προσφέρει πολύ πιο προηγμένη τεχνολογία οθόνης.

Οι οθόνες Micro-OLED είναι ενσωματωμένες απευθείας στους δίσκους πυριτίου του chip αντί σε γυάλινο υπόστρωμα, επιτρέποντας μια πιο λεπτή, μικρότερη και ελαφρύτερη οθόνη που είναι και πιο αποδοτική σε σχέση με τις LCD και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο σχεδιασμός της Apple θα μπλοκάρει το περιφερειακό φως και η ποιότητα της οθόνης θα προσαρμοστεί για την περιφερειακή όραση, ώστε να μειωθεί η επεξεργαστική ισχύς που απαιτείται για τη λειτουργία της συσκευής. Η Apple θα μπορεί να μειώσει την πιστότητα γραφικών στα περιφερειακά του κράνους μέσω της λειτουργίας παρακολούθησης ματιών που εφαρμόζεται.

Περισσότερες από δώδεκα κάμερες

Θα καταγράφουν την κίνηση για να μεταφράζουν την κίνηση του πραγματικού κόσμου σε εικονική κίνηση. Λέγεται ότι διαθέτει δύο κάμερες με κατεύθυνση προς τα κάτω για την καταγραφή της κίνησης των ποδιών ειδικά, κάτι που θα είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που θα επιτρέψει την ακριβέστερη παρακολούθηση της κίνησης.

Οι κάμερες θα μπορούν να χαρτογραφήσουν το περιβάλλον, ανιχνεύοντας επιφάνειες, άκρες και διαστάσεις στα δωμάτια με ακρίβεια, καθώς και ανθρώπους και άλλα αντικείμενα.

Σάρωση ίριδας

Για απόρρητο και ασφάλεια, το headset AR/VR θα ενσωματώσει έναν σαρωτή ίριδας που μπορεί να διαβάσει το μοτίβο του ματιού του χρήστη, επιτρέποντας τη χρήση σάρωσης ίριδας αντί κωδικού πρόσβασης, αλλά και για έλεγχο ταυτότητας πληρωμής.

Η σάρωση ίριδας εδώ θα είναι παρόμοια με το Face ID και το Touch ID στο iPhone, ‌iPad‌ και Mac. Θα μπορούσε να επιτρέψει σε δύο άτομα να χρησιμοποιούν το ίδιο headset και είναι μια δυνατότητα που δεν είναι διαθέσιμη στους ανταγωνιστές.

Παρακολούθηση εκφράσεων προσώπου

Οι κάμερες θα μπορούν να ερμηνεύουν τις εκφράσεις του προσώπου, μετατρέποντάς τις σε εικονικά είδωλα. Έτσι, αν χαμογελάτε ή σκαρφαλώνετε στην πραγματική ζωή, το εικονικό σας avatar θα κάνει το ίδιο.

Λεπτό και ελαφρύ σχέδιο

Φημολογείται ότι το headset είναι κατασκευασμένo από διχτυωτό ύφασμα και αλουμίνιο, καθιστώνταo τα πολύ πιο ελαφρύ και πιο λεπτό από άλλα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Η Apple θέλει το βάρος να είναι περίπου 200 γραμμάρια, πολύ ελαφρύτερο δηλαδή από το Quest Pro των 722 γραμμαρίων της Meta.

Τον Μάρτιο του 2021, ο αναλυτής της Apple Ming-Chi Kuo είπε ότι τα τρέχοντα πρωτότυπα ήταν περίπου 200 – 300 γραμμάρια.

Μέθοδοι Ελέγχου

Οι μονάδες ανίχνευσης 3D θα ανιχνεύουν χειρονομίες για λόγους ελέγχου και θα υπάρχει ανίχνευση δέρματος. Η Apple θα επιτρέψει τον φωνητικό έλεγχο και τo headset θα υποστηρίζει το Siri όπως και άλλες συσκευές της Apple. Η Apple έχει δοκιμάσει μια συσκευή που μοιάζει με δαχτυλήθρα που φοριέται στο δάχτυλο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα προσφέρει.

Ποικιλία σε headbands

Το διχτυωτό ύφασμα πίσω από τους προσοφθάλμιους φακούς θα κάνει το σετ μικροφώνου-headset άνετο στη χρήση και θα έχει headbands που μοιάζουν με τα αντίστοιχα bands για Apple Watch για να διαλέξετε.

Φημολογείται ότι θα παρέχει τεχνολογία που μοιάζει με χωρικό ήχο για μια εμπειρία που μοιάζει με ήχο surround, ενώ ένα άλλο παρέχει επιπλέον διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά θα φτάσουν στην κυκλοφορία, αλλά είναι σίγουρα μια πιθανότητα.

Μοναδικές εμπειρίες εφαρμογών

Το headset πρόκειται να τρέξει ένα νέο λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται rOS, γνωστό και ως “Reality OS”. Η Apple σχεδιάζει μοναδικές εφαρμογές ειδικά για μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Η Apple λέγεται ότι σχεδιάζει μια εμπειρία VR FaceTime με το Animoji, όπου μπορεί να δείτε μια τρισδιάστατη έκδοση Animoji ή Memoji ενός ατόμου αντί για το ίδιο το άτομο.

Η προαναφερθείσα ανίχνευση εκφράσεων προσώπου θα επέτρεπε στο κράνος να διαβάζει τις εκφράσεις και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ταιριάζοντας με αυτά σε πραγματικό χρόνο για μια ζωντανή εμπειρία συνομιλίας. Η Apple συνεργάζεται με συνεργάτες πολυμέσων για περιεχόμενο που μπορεί να παρακολουθηθεί σε VR και οι υπάρχουσες υπηρεσίες όπως το Apple TV + και το Apple Arcade αναμένεται να συμπεριληφθούν.

Μια πρόσφατη φήμη άγνωστης αξιοπιστίας έδειξε ότι η Apple εργάζεται σε μια νέα έκδοση της εφαρμογής Messages που θα μπορούσε να διαθέτει νέα αρχική προβολή και δωμάτια συνομιλίας ειδικά για λειτουργίες συνομιλίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Τσιπ πυριτίου Apple

Φήμες υποδηλώνουν ότι η Apple πρόκειται να χρησιμοποιήσει δύο επεξεργαστές M2 επιπέδου Mac για το headset AR / VR, τα οποία θα της δώσουν μεγαλύτερη ενσωματωμένη υπολογιστική ισχύ από ανταγωνιστικά προϊόντα. Η Apple θα χρησιμοποιήσει έναν κύριο επεξεργαστή προηγμένης τεχνολογίας και έναν επεξεργαστή χαμηλότερης τεχνολογίας που θα διαχειρίζεται τους διάφορους αισθητήρες της συσκευής.

Ανεξάρτητη Λειτουργία

Με δύο τσιπ σιλικόνης της Apple μέσα, το σετ μικροφώνου-headset δεν θα χρειάζεται να βασίζεται σε σύνδεση με iPhone ή Mac για τροφοδοσία και θα μπορεί να λειτουργεί μόνο του.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.