Apple IRP: Πρόγραμμα υποστήριξης ανεξάρτητων καταστημάτων επισκευών

Apple IRP: Πρόγραμμα υποστήριξης ανεξάρτητων καταστημάτων επισκευών

Η Apple ανακοίνωσε και επίσημα το «Independent Repair Provider (IRP) program», ένα πρόγραμμα υποστήριξης ανεξάρτητων καταστημάτων που κάνουν επισκευές. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχουν πρόσβαση μόνο επαγγελματίες του χώρου (με επαγγελματικό ΑΦΜ) και όχι ιδιώτες που κατέχουν όμως την σχετική ετήσια πιστοποίηση μέσω του συστήματος που παρέχει η Apple.

Aν μάλιστα έχεις εγκριθεί για το πρόγραμμα το κόστος της πιστοποίησης θα είναι δωρεάν. Φυσικά το πρόγραμμα δεν απευθύνετε σε retailers ή distributors γιατί ούτος η άλλος δεν υπάρχει τεράστιο διαθέσιμο stock ανταλλακτικών.

H Apple έχει υποσχεθεί ότι θα παρέχει πρόσβαση σε αυθεντικά ανταλλακτικά, διαγνωστικά εργαλεία, εκπαίδευση, οδηγούς ασφαλείας και schematics (λέμε τώρα :P) για επισκευές σε iPhone συσκευές.

Από την ανακοίνωση της Apple μαθαίνουμε ότι στους IRPs θα επιτρέπεται η εκτός εγγύησης επισκευής συσκευών iPhone για οθόνες και μπαταρίες. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην Αμερική και υπάρχουν πλάνα για επέκταση σε άλλες χώρες. Κάπου έπιασε το μάτι μου ότι παίζει πιλοτικά ήδη το πρόγραμμα και στην Ευρώπη.

Κατά την γνώμη μου είναι ένα μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αν και φαντάζομαι ότι όσοι θα επιλέξουν να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να υπογράψουν τα σχετικά NDA και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν 3rd party ή OEM ανταλλακτικά στις επισκευές τους. Φυσικά εννοείται ότι οι IRPs δεν θα αντικαταστήσουν τα AASP (Apple Authorized Service Provider) που μπορούν να παρέχουν επισκευές με εγγύηση.

Όχι ότι βέβαια οι AASPs μπορούν να κάνουν και πολλές επισκευές αφού πέραν των πολύ βασικών όλα τα υπόλοιπα λύνονται με αντικατάσταση συσκευής τις περισσότερες φορές ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό charging port. Οι IRPs θα έχουν πρόσβαση σε hardware από iPhone 6s και πάνω.

Apple IRP: Πρόγραμμα υποστήριξης ανεξάρτητων καταστημάτων επισκευών

Έχει γίνει leak και ένας πίνακας με τιμές για τους AASP (είναι σε αμερικάνικα δολάρια) για μπαταρίες και οθόνες (Τιμή Exchange/ Τιμή Stock):

Batteries for 6S/7/8/6S_/7P/8P: 24.93 / 99.35
Batteries for X/Xr/XS/XS MAX: 43.51 / 127.00
6S Display: 117 / 148.17
6SP Display: 131.62 / 162.46
7 Display: 117.33 / 148.62
7+ Display: 131.77 / 163.06
8 Display: 117.33 / 148.62
8+ Display: 131.77 / 163.06
X Display: 238.84 / 2720.87
Xr Display: 155.84 / 179.91
XS Display: 238.84 / 272.87
XS MAX Display: 278.46 / 313.99

Τα επίσημα service (AASP) έχουν μία έκπτωση στην τιμή των ανταλλακτικών αν επιστρέψουν στην Apple τα ελαττωματικά parts αλλιώς πληρώνουν το full price. Δεν έχει επιβεβαιωθεί βέβαια ότι οι IRPs θα έχουν πρόσβαση στις exchange τιμές.

Φυσικά οι IRPs δεν θα εμφανίζονται στους χάρτες και λίστες με τα επίσημα service και δεν θα παρέχουν επέκταση εγγύησης για τις επισκευές τους (Apple Care).

Δεν μπορείς ούτε την μπαταρία στο νέο σου iPhone ή MacBook να αλλάξεις μόνος σου

Ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί η απόφαση αυτή της Apple για τους IRPs καθώς τα περισσότερα καταστήματα που κάνουν τέτοιου είδους επισκευές δεν νομίζω ότι θα μπουν στην διαδικασία να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς οι επισκευές που κάνουν εκτείνονται σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα εργασιών πέραν της απλής αλλαγής μπαταρίας και οθόνης. Αν έχεις βέβαια να επιλέξεις μεταξύ αυθεντικού, OEM ή aftermarket σίγουρα η πρώτη σκέψη είναι το «μαμά» ανταλλακτικό.

Αν η Apple αποφασίσει να δώσει και λογικές τιμές στους IRPs τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο! Δεν θα γκρινίαξω σήμερα γιατί το βλέπω σαν μία μικρή νίκη.

Ο Φίλιππας Σερέφογλου είναι web-developer στην Netstream LTD και τον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με IoT projects με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει και αυτός μέλος της κοινότητας των “Makers”.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
DimCrete

X Display: 238.84 / 2720.87???

Rapid0s

Μάλλον έχει μπει ένα “0” παραπάνω στο txt του Pastebin 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad 12.9-inch Apple TV

Apple event: Τι περιμένουμε σήμερα το βράδυ

To Apple Spring Hardware Event είναι προγραμματισμένο για σήμερα στις 20:00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας και το αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Gear NASA Science

H NASA καταφέρνει να κάνει το Ingenuity να πετάξει στον Άρη

Ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση μόλις κατακτήθηκε, καθώς η NASA έλαβε την επιβεβαίωση της πρώτης πτήσης του Ingenuity στον Άρη.

Gear Chromebooks MediaTek NVIDIA

Έρχονται Chromebooks με γραφικά NVIDIA και CPU MediaTek

Σε τροχιά αναβάθμισης μπαίνουν τα Chromebooks με την NVIDIA και την MediaTek να θέλουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο ARM οικοσύστημα.

Gear DLink Smart Home

D-Link: WiFi και παρακολούθηση σε όλο το σπίτι σε προσιτές τιμές

Η D-Link προσφέρει έξυπνες συσκευές οι οποίες αλλάζουν την καθημερινότητά μας καθώς αναβαθμίζουν το χώρο στον οποίο τις χρησιμοποιούμε και μπορούμε να τις ελέγχουμε άμεσα και εύκολα μέσα από την οθόνη του smartphone ή του tablet μας.